All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Jag - en hantverkare!

"Har du en liten ledtråd, det finns inget du är inte tillåtet att göra, enligt lagen. Ole Larmerud"

Vi gör mycket, men om badrummet eller köket ska renoveras, kommer de flesta att få professionell hjälp, åtminstone de mest omfattande VVS-installationerna.

En ny undersökning genomförd av Norske Rørleggerbedrifters Landsforening ?? VVS (NRL) och försäkringsbolag IF visar emellertid att nästan två av tio har renoverat badrummet självt.

Fredag, teknisk direktör för NRL, Ole Larmerud, kommer att delta i DinSide online-möte. Du kan redan skicka din fråga.

Den utökade familjen gör det ännu

Ole Larmerud Foto: NRL mer

Hushåll med flera en tre familjemedlemmar är mycket mer angelägna DIY än mindre hushåll. I hushåll med fyra personer har två av tio (23 procent) renoverat badrummet själv, medan nästan tre av tio (28 procent) hos hushåll med fem personer har gjort detsamma.

Endast 18 procent av de svarande svarade att de har renoverat badet självt.

Ole Larmerud tycker att det här är en upplysning som förmodligen bör tas med en nypa salt. "Det är inte säkert att alla blir av med rörledningen", säger Larmerud till DinSide. nr. "Jag tycker att många människor skojar och blinkar i badrummet de har, målar eller lägger kakel.

Larmerud anser också att uppmärksamheten hos membransystem i badrummen har blivit mycket bättre. Samma undersökning visar emellertid att en av fyra inte vet om ditt bad har ett membran.

Blandarbatteri

Tre av tio nordmän har bytt mixern själv, varav de flesta är män. I norra Norge är andelen 46 procent, medan människor i centrala norge är de som mest sannolikt söker yrkesverksamma när de ska göra den här typen av arbete.

- Det kan till exempel vara många människor som bor i betongblock och har ett badrum med badkar eller dusch. Problemet uppstår endast när människor duschar direkt på golvet och direkt på väggen. De som inte har membran i sina badrum kommer först att få problem när de kommer ut ur badkaret.

Men även om vissa inte vet om ditt badrum har ett membran eller inte, tror Larmerud att de flesta är bekanta med vad membran är.

Läs också: Rörmokare bojkott billiga produkter

Nordirland

Undersökningen visar också att människor i norra Norge är de mest ivriga hobbyisterna. Tre av tio i detta område säger att de själva har renoverat och rehabiliterat bad, medan endast en av tio i Oslo svarar på samma sätt.

Diskmaskin

Omkring hälften av oss kan använda rörmokare om vi ska ansluta en diskmaskin.

- Jag tror att människor som lever lite grisade är lite mer användbara. Det är långt till närmaste professionella, och de är vana vid att hantera sig själva.

Vad kan vi göra oss själva?

Regeln om vad man ska göra är inte exakt kristallklar. Det står bara att man måste ha kompetens, man måste vara skicklig.

- Vad är ett litet problem med lagstiftningen är att det inte specificerar några specifika behörighetskrav. Så när det står att du ska vara en expert är frågan: Vad lägger de i ordet expert? säger Larmerud.

NRL tog upp frågan om regeringsbyggnaden Department på 97, och fick ett svar som "en som utsätter / gesäll minst skickliga." Men vem, de har ännu inte fått ett svar.

- Jag tror att de som har den bästa chansen att kommentera det är försäkringsbolag. Ska försäkringsbolag täcka en stor vattenskada som en person har avfyrt med rör själv?

Enligt Larmerud blir det ofta. "Det faktum att det är täckt i alla fall är en farlig utveckling.

Fredag ​​lägger Larmerud på ett webbmöte på DinSide. Du kan redan skicka din fråga.

Law vs Scout

Gör det själv

Har du någonsin gjort några VVS-installationer? Ja, jag gör allt själv (35%) 274

Nej, jag lämnar det till proffs (16%). ) 130

Nedstigningen är inte kontrollerad och speglar endast läsarnas egna åsikter.

En sak är om det är tillåtet - en sak är om det är en bra idé att själva utföra VVS-installationer. "Som det är nu är det upp till den enskilde att bedöma om man klarar av jobbet eller inte. Det kommer att finnas en bedömningssituation: Är du obekant? Då börjar du inte vrida några rör.

Larmerud tror att det finns mer som reparerar många elinstallationer än på sina rörledningar.

- Jag tror att det är på grund av något som gör det lättare att arbeta med elektriska ledningar än anslutningsrör. Det finns så många sätt att ansluta rören och risken för läckage är stor. Och konsekvenserna kan vara katastrofala.

Om du gör något som är fel med det elektriska systemet, vill du se synliga varningar, till exempel säkringar eller glödlampor. Med rör är allt gömt. Det kan bygga upp i rören, små och små, och plötsligt går allt ifrån varandra.

- Det kan till och med hända med en rörmokare.

Mindre att klaga hantverkare

Du måste fatta beslutet för vad du kan göra själv.

- Jag har ofta jämförde den med en vanlig människa som kryper in i TV: n och börja reparera: Man måste veta vad som är inne innan du tar av locket och börjar fumla. Men det är klart: Har du en bra ide om vad som är på en TV, ja, det kan du också göra.

- Om du har en liten fråga, finns det inget som du inte får göra enligt lagen.

Kan vara dyrt på Clas Ohlson!

En annan punkt, Larmerud påpekar, är att billiga butiker inte alltid är det billigaste alternativet. - Du måste till exempel ha specialverktyg för att installera nya rörledningar. Dessa kostar tusentals dollar och du kan inte köpa den på, till exempel, Clas Ohlson.

Om du väljer att köpa rör och länkar från en av de billiga kedjorna säljer de faktiskt relativt dyra varor eftersom du behöver släppa specialverktyg. Det frågar om vinsterna inte går upp i spinn.

Och äntligen, en liten varning från rörmokaren: Förstå vad du gör. Om du inte gör det kommer det att vara farligt.

- Alla ämnen har vissa områden som påverkar säkerheten. Här är det viktigt att ha en undersökning. Därför har vi professionella.

Fredag ​​lägger Larmerud på ett webbmöte på DinSide. Du kan redan skicka din fråga.

Undersökningen genomfördes i vecka 40 och omfattade 1000 respondenter över 18 år.

ADVERT

Mest populära