All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Husråte kan kosta dig dyrt

Våren är inte bara fågelskådning, glass och den första utkanten. Det är också årets år att många av bristerna i hemmet som vinter och snö har hållit gömda plötsligt blivit synliga igen.

En av de saker du absolut inte vill se är svamp eller röra på klänningen. Nu visar det sig att en stor del av norrmänna sväljer husets handfat, vilket kan orsaka din egendom dyr skada.

Enligt en undersökning som utförs av Synovate marknadsundersöknings- och konsultföretag på Jotuns vägnar är 13 procent av de svarande ansvariga för att behålla sitt eget hus att de aldrig tvätta hemmet på utsidan.

48 procent säger att de bara tvätter huset när de är målade eller borstade, medan 35 procent tar tid för underhållsvask även när de inte målas.

- Tvätta huset när målningen inte är tillräcklig. En regelbunden utvändig tvätt ökar lakans livslängd och förhindrar förfall och värdeförlust. I värsta fall att saknas tvättställ bly ruttna, eftersom tung attack av svamp ytan och alger ökar risken för fuktupptagning i kapslingen, säger överingenjör Stein Markussen på Jotun i ett uttalande.

Markussen rekommenderar årlig tvätt av huset för att förhindra att gnugga och svampar fångas, vilket i värsta fall kan leda till att hela plagget byts ut.

Läs också: Styra bort från denna husmålning!

Av okänd anledning, enligt undersökningen de flesta människor från Nordnorge som skär Husvask helt (39 procent av de tillfrågade), medan invånarna i västra Norge gör bäst för att undvika att tvätta slarv. Endast sex procent av de svarande svarar här att de inte tvätter huset utanför.

Tips

Var särskilt uppmärksam på den förberedelse du gör innan du målar eller borstar huset, eftersom det kan få konsekvenser för vad som händer med förbandet vid ett senare tillfälle.

Till exempel, om det finns svamp eller gröna alger på träet, ska det tvättas bort med speciella fungicider och / eller korrosionsmedel. Ökande förorening har orsakat både luft och regn att riva mer på huset än tidigare, och dessa kemiska attacker bryter ner den skyddande färgfilmen snabbare - vilket i sin tur kan göra tyget mottagligt för svampangrepp.

Observera att de oskyldiga svampdjuren i sig inte är farliga för plagget, men de kan leda till tårar som leder till att träet ruttnar.

Titta även på den årliga hushållningen som en möjlighet att inspektera resten av huset för eventuella skador eller slitage som annars inte skulle ha upptäckts.

Mörk bättre än ljus

Använd högtryckstvättar för effektivare tvättning, tillsammans med förebyggande priming efteråt om du misstänker att det finns risk för jäsning.Sådan primer ger extra skydd mot både svamp och rot och innehåller också oljor som skyddar täckningen på djupet.

Läs också: Ge ditt hus en riktig vårrengöring

Dina väggar är mer sårbara mot svampangrepp efter tvätten, och det är därför viktigt att förebyggande behandling inte skjuts upp. Kör över väggarna en extra tid, till exempel genom att fylla fungicider och antifoulingmedel på högtrycksbrickan.

Det kan också vara värt med tanke på att ljusfärg gör väggen mer mottaglig för svampangrepp än mörka väggar. Mörka färger absorberar mycket mer solsken än ljus, och temperaturen är därför betydligt högre på en svart vägg än en vit. Värmen i väggen gör att duken blir snabbare torr efter att ha blivit våt, och efter det att fukt är den stora fula vargen, vilken svamp och råvara är, kommer den potentiella skadans hastighet att minska.

Källor: Jotun, Maxbo, Husbyggare, Fastighetsfakta

Artikeln har tidigare publicerats på DinSide

ADVERT

Mest populära