All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Hundratusentals kan påverkas av nuvarande strike

Strejken bröt ut efter medling mellan EL och IT Workers' Union, fackliga, Delta och United Federation och dess motsvarighet KS Company den 22 september inte lyckas. Strejken har redan varat en månad och har intensifierats två gånger.

Kan tappa kraft

Från måndag är 1 119 anställda i 74 energibolag slående. Alla medlemmar i EL och IT-federationen i de berörda företagen har nu tagits bort.

Betalar du extra för "grön" ström?

- Människor och företag kan förlora makt. Det är beklagligt, men vi beviljar givetvis undantag om liv och hälsa är i fara. Målet är först och främst att få KS Company att förhandla om acceptabla lösningar, sade förhandlaren Bjørn Fornes i EL och IT Federated till NTB förra veckan.

Energi Strike ingår företag organiserade i KS Enterprise, medan operationer med bolag bildade i Energi Norge löper som vanligt, betonar CIO Aslak Øverås i Energi Norge.

Nästan 400 000 kunder

De affärer som drabbats av strejker har cirka 380 000 av landets cirka 2,5 miljoner kraftkunder.

Enligt EL och IT-federationen uppstår tvisten om oenighet om nedläggning av akutvakter som sträcker sig över sju dagar i strid. Förbundet vill ta fast tre pensionsdagar i stället för de två dagarna som tillåts enligt arbetsmiljölagen. Totalt är det ungefär tio dagars vila inom ett år. Enligt montörerna har belastningarna ökat med vakterna.

- Det finns mer extrema väder, större skyddsområden, mindre besättning och en förväntad svarstid på noll. Då är det helt orimligt att beröva vakterna vila, det kallas på federationens hemsida.

Work Act

KS Bolaget anser i sin tur att off i stället arrangemang av arbetsmiljölagen måste förhandlas lokalt och som inte ingår i den centrala kollektivavtalet.

- Säg nej till högsta pris garanti på Power

- Arbetsgivarna ser det som svårt att komma in i centrala kollektiva rättigheter som tillfogar lokala företag betydande kostnader. Arbetsgivarna och parterna måste lokalt titta på vilket sorteringsschema som är mest korrekt. Är du inte håller, kan du överklaga till yrkesinspektionen, sade chefsförhandlare Bjorg Ravlo Rydsaa i KS Enterprise när den sista upptrappning anmäldes.

Läs också:

Var ditt hus byggt före 2010? Då bör du kontrollera strömuttag

Är det säkert att ladda din mobil på natten?

ADVERT

Mest populära