All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Våt prefab

"Mer vind och slagregn måste med nödvändighet leda till förändringar i byggande."

prefabricerade bostadssektorn är upprättad för klimatanpassning , men levererar liknande utformade hus över hela landet, om huset ska byggas i Hammerfest eller Kristiansand, visar en ny doktorsavhandling.

Det förorsakar experter att förtvivla, skriver Gemini-tidningen.

Funkistak är fuktfälla

Katastrof

Rinner ditt hus utanför? Arkivfoto: DinSide mer

Enligt avhandlingen kan vara en bra bostäder i ett och samma ställe utvecklas till en katastrof någon annanstans, eftersom klimatet kommer att förändras i Norge under de kommande åren. Prognoser visar att dagens skillnader i nederbörd, vind och snö kommer att öka betydligt beroende på landets läge.

- Ökad vind, nederbörd och nederbörd måste nödvändigtvis leda till förändringar i byggnaden. Om inte, kommer norska hus att kämpa med fuktproblem, säger Cecilie Flyen Øyen på SINTEF Byggforsk, till Gemini.

Hon anser att både industrin och kommunerna behöver hitta lösningar inom de olika klimatzonerna.

- Ferdugus i områden med mycket vind, måste anpassas med dubbla vindlås, takplattor och bättre förankring av byggnaderna. Placering av dörrar och fönster blir viktigt övervägande. Samma som där hemmet är placerat i terrängen. I områden med ökad nederbörd kommer mer krav ställas på väggar, tak och effektiva luftlösningar, säger Øyen.

New Dream House Anno 2007

Ökar byggkostnaderna

Det är det fuktiga klimatet som mest bekymrar forskarna vid SINTEF Building. Att säkerställa att byggstenarna blir bättre ökar byggnadskostnaderna, samtidigt som man räddar människor för senare skador och hälsoproblem.

Fuktproblem

Har du (eller har du haft) fuktproblem i ditt hus? (Closed)

Ja (51%) 442

Nej (39%) 338

Inte hus (10%) 82

Avstvemningen styrs inte och speglar bara läsarens egna åsikter.

- Färjeindustrin arbetar enligt principerna för industriproduktion och de mest liknande bostäderna. Om du inte tar hänsyn till lokala klimathänsyn kommer det inte att överensstämma med klimatförändringen som förväntat i framtiden, säger Øyen. Hon uppmanar hemköpare att kräva att hemmet de köper är fukttätt och klimatbeständigt och får bevis för detta.

50 års husdrømmer

Vill fin utsikt

Stian Moursund, försäljningschef på Nordbohus, är överens om att Norge skulle ha delats upp i flera klimatzoner.

- Byggnadsreglerna tar inte hänsyn till dessa regionala klimatskillnader. På så sätt är vi mycket överens med Cecilie Flyen Øyen i Sintef. Norge borde ha delats i klimatzoner med tanke på de tekniska byggreglerna. Då kan de regionala klimatskillnaderna lättare beaktas. Vissa klimat kräver extra täthet, medan andra klimat ger större behov av mer isolering, säger Moursund till DinSide.

Nordbohus anser dock att deras hus har en bra kvalitet.

- I Nordbohus har vi utvecklat hustyper som har extra goda egenskaper när det gäller vädret, och Nordbohus Förhandla Rengör runt om i landet har en stark lokal kännedom om väderförhållanden. Dessa färdigheter utnyttjar loppet av råd till sina kunder, säger han, men tillägger:

- Utvecklingen under de senaste åren har förmodligen gått mer mot placeringen av tomten i förhållande till bästa möjliga utsikten från vardagsrummet. Det är inte nödvändigtvis det mest gynnsamma läget med tanke på väderförhållandena. Men här är branschen som ger råd och de kunder som slutligen bestämmer. Så länge det är inom kraven i tekniska föreskrifter, är det svårt att förneka kunden att utföra sin önskan om att leva ett fönster mot den bästa utsikten.

Nordbohus påpekar att de tar allvarliga fuktproblem.

- Om ett råmaterial får torka är det ingen risk för fukt. Problemen uppstår när fukt är byggd. Det vill säga, den råa strukturen är stängd innan den är väldigt torr. Med de nya reglerna för täthet är denna fukt ingenstans att bli av med. Vi i Nordbohus tar detta problem väldigt seriöst. Flera Nordbohus-återförsäljare utför nu fuktmätningar innan byggnaden är omsluten inuti, avslutar försäljningschefen.

Vad är det bästa: Murverk eller trä?

Har du fuktproblem i ditt hus? Är det ett färdigt hus eller ett individuellt anpassat hus? Dela dina erfarenheter med läsarna i debatten nedan.

Läs mer om huset:

Ett torg i ingenmansland

  1. Här ett svenskt elev vistelse
  2. Ett bostadsområde miniatyr
  3. Ta hobby in i vardagsrummet
  4. I själva kanten
  5. A (slags) Guds hus
ADVERT

Mest populära