All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

För att vinna i poker

Poker är idag det mest populära och vanliga kortspelet världen över. Spelet spelas med en vanlig kortplats och vanligtvis är pengarna inblandade, och målet är att vinna det pengar som spelarna har bidragit till. Poker kan spelas av så få som två spelare, men fungerar bäst med mellan 5-8 spelare.

I poker placeras spelarna med helt eller delvis dolda kort och satsar i en central pott.

I slutet av spelet tilldelas potten till den spelare som har den bästa kombinationen av kort eller andra spelare som kastar sina kort under spelets gång.

I poker räknas inte färgen, och om någon ska ha en liknande hand i en annan färg (något mycket osannolikt) måste deltagarna dela potten.

Poker tros ha inträffat i USA i början av 1800-talet, ursprungligen som en vidareutveckling av flera andra och liknande spel.

Poker spelas i dag i flera vaianter, och alla hänvisningar till pengar kan också ersättas med chips, tändstickor - eller någon annan enhet spelarna överens framme.

Så här startar du spelet

Det vanligaste pokerspelet över hela världen - även i Norge - är det som heter Draw Poker. 5 kort distribueras till varje spelare i början av spelet.

Många versioner: Det finns många olika versioner av kortspelspoker. Foto: PHOTO: Trine Jensen

Sedan börjar satsningen som hela mål och speltid i Poker. Spelaren till vänster om distributören startar. Deltagare kan satsa på sina kort - och sedan "köpa" nya kort, det vill säga; Byt kort för hand med kort från stapeln på bordet.

Hur man spelar Yahtzee

Syftet med Poker är att få den bästa kombinationen ( "hand") med fem kort - och du satsar pengar på sina egna kort chanser att slå motståndare.

Spel och bluffar

Poker spelas över flera rundor, och varje runda får alla spelare att betala kort och måste sedan satsa. Här spelas antingen:

Match (check) - om det inte har spelats eller vadts har du alternativen; satsa (satsa), kontrollera (passform) eller vika (vika). Och eftersom ingen har satsat för dig får du en "fri" runda där du inte behöver lägga pengar i grytan tills någon ökar.

Satse (satsning) - placera pengar i potten som den första spelaren.

Höjd (höjning) - Om man har lagt pengar i potten före dig har du alternativen; höja (höja), ringa (calle) eller vika (vika). Høyne vill spendera mer pengar i potten än vad spelaren senast gjorde.

Sense (Call) - Lägg så mycket pengar i potten som den har höjts eller satsats.

Toss (fold) - kasta korten och lägg inte mer pengar i potten och förlora chansen att vinna det.

Efter minst en rund och när alla har betalat lika mycket till potten (alla utom en har visionen eller vikas), satsningen över och spelet fortsätter med dem som har syn.

Med andra ord: På varje runda runt bordet kan du antingen gå ut ur spelet, satsa samma belopp som redan satsats eller öka satsningen. Insatsen fortsätter att inte höjas.

De som slänger är ute av spel för resten av denna omgång.

KORT KOMBINATIONER: Det här betyder Pokerens olika händer. Foto: Foto: Store Norwegian Encyclopedia

De som återstår nu behandlas nya kort, få ersättningskort, eller det tillsätts gemensamma korten i mitten, beroende på vilken pokervariant spelas.

Bäst kvarvarande hand vinner potten. Om ingen går med den sista höjningen, att vinna raiser utan att behöva visa sina kort, trots att han sitter med en sämre hand än andra spelare - till exempel genom en avsiktlig bluff (därav uttrycket "Poker Face").

Det här upprepar sig med nya satsningar och kort tills sista varvet, då är det bara en satsning innan korten visas och spelaren (s) med de bästa korten vinner potten.

Vanligtvis finns det flera rundor, till exempel Texas Hold'em har fyra satsningar.

Allt i

För att gå "all in" i poker betyder att satsa allt. Detta händer som vanligt i No-limit-versionen av poker, men det kan också hända i gränsversionen. Den här spelaren kan inte satsa längre.

Det är vanligtvis inte tillåtet att satsa mer pengar än vad du har på bordet. Om andra spelare ringer eller höjer, kommer den nuvarande potten att ställas åt sidan och de återstående spelare som inte har gått in fortsätter med en ny kruka.

Således kan en spelare som går allihop i (och i allmänhet) inte vinna mer än vad han har betat sig, från varje spelare. I sista omgången när händerna visas, spelar alla som är inblandade sidokruven. Spelaren som har gått in har dock inte bidragit till den nya potten, och det är den bästa handen bland de andra spelarna som vinner den nya potten.

Ante

För att säkerställa en viss storlek på potten är det vanligt att en eller flera spelare bjudar i förväg utan att se korten. Blinds innebär att de två spelarna till vänster om den som delar korten placerar en överenskommen summa. Den första vänster betalar oftast hälften av vad den andra vänster gör.

Du kan också posta "ante". Detta är en överenskommen summa som alla spelare måste posta. Detta används sällan ensamt, men oftast i samband med persienner. Då blir alla spelare korta och resten av spelarna kan välja om de vill se, höja eller lägga sig.

Hur man vinner i Ludo

Andra versioner

Det finns många sätt - eller variationer - att spela poker. De vanligaste sorterna är fem kort draw, Omaha, Seven-Card Stud och Texas Hold'em, som var och en är en gemensam utgångspunkt för att lära spel av denna typ. Dealers val är ett sätt att spela poker där dealern väljer vilken pokertyp som ska spelas.

Texas Hold'em är vanligtvis den version som används ofta i professionella pokerturneringar med stora satsningar - som i Las Vegas kasinon.

Varje spelare får två dolda kort, medan totalt fem kort läggs upp på bordet och kan räknas i varje spelares hand.Det finns ett åtagande efter fördelningen av de två individuella täckta korten, efter publicering av de tre första gemenskapskorten och efter de sista två gemenskapskorten.

Förbjudet i Norge

Det är straffbart med organiserade pokerspel i Norge, och i själva verket har polisen upprepade gånger slagit slutna föreningar.

Det är dock ganska oklart där gränsen för legitima pokerspel är.

PENGAR SPEL: I Poker satsar du och spelar en kontant summa som vinnaren äntligen slutar med. Foto: Foto: Trine Jensen

I en tingrettsdom från Midthordland (nu Nordhordaland) tingsrätt, konstaterar domstolen att det är tillåtet med poker hemma med några vänner när insatserna är på ett par hundra pounds.

Detta kommer att imponera på dina vänner

Men trots förbudet har fler nordmän markerat sig i turneringar på internet och utomlands.

Läs också:

Du behöver inte följa dessa regler

Har du hört talas om isbitens trick?

Hur man spelar Ludo

ADVERT

Mest populära