All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Så bevattnar du julblommor

I december fylls våra vardagsrum med vackra julblommor. Visserligen, många kampar för att få julblommor att blomstra, speciellt julstjärnor och asaleor.

- I december är våra vardagsrum mörka, varma och torra. Men även om det är mysigt inuti betyder det inte att det är särskilt växtvänligt, säger Tove Ladstein, på informationskontoret för blommor och växter.

För att få bästa möjliga kvalitet på de blommor du köper rekommenderar hon att man köper så korta plantor som möjligt.

Köp blommor som kommer direkt från en trädgårdsodling eller köpa växter som du vet har fått ett bra jobb efter att det kom till en butik, tycker hon.

Common och svår

Mari Grongstad, butikschef på Champion grön Lambertseter, påpekar att julstjärnan och azaleor är de två julblommor som de flesta kämpar.

- Den ena fryser otroligt enkelt, medan den andra behöver så mycket vatten att det ska störas två gånger om dagen ", säger hon.

Kristin Lundeby Skagevang i Råde blommor berättar för oss att bevattning ofta är den största utmaningen för julblommor.

- Vissa människor väntar för länge på vatten och sedan vatten för mycket. Hur ofta du vatten och hur mycket beror på hur varmt ditt vardagsrum är. En växt som är 26 grader kommer självklart att behöva vatten oftare än en växt som är 19 grader, påpekar hon.

Ett vanligt misstag som många gör är att placera frukt och blommor tillsammans. Detta är inte optimalt för blommorna.

- Frukt frigör läkemedlet Etylen, vilket är ett växthormon för deprivation. Detta kommer att få blommorna att växa snabbare, förklarar Ladstein.

Hur man vatten

Det är snabbt att blanda de olika blommorna. Vi har skapat en lista över de vanligaste julblommor under:

Azaleas

Azaleas: Detta är förmodligen den Julstjärna flesta har problem med att få till, eftersom det måste vattnas ofta. Foto: Foto: Informationsbyrån för blommor och växter

- Asalea är förmodligen den blomma som de flesta har problem med, eftersom den är så krävande och samtidigt placerad i mitten av värmen. Det är en blomma som behöver mycket vatten. Det bör vattnas när det är lite torrt, men låt det inte torka ut. Du kanske vill dyka den i en hink med vatten tills det slutar bubbla, säger Lundeby Skagevang.

Asalea bör placeras lätt, men inte i direkt solljus.

- Växten skulle vilja ha lite kul, så en cool hall eller hall är att föredra framför ett varmt vardagsrum. Det måste ha gott om vatten under spirande och blommande. Det tycker också om att vara duschad med en duschkaka dagligen, säger Ladstein.

Julstjärna

- Julstjärnan kan torka mellan varje gång du vatten, men det får inte torka helt. Om du placerar julstjärnor lätt, kommer de bäst att bibehålla färgens intensitet, säger Ladstein.

- Julstjärnan är väldigt varm och kall, så lämna den inte i mitten av draget om du är ljummet.Jorden bör inte vara för mjuk eller för torr. Vatten julstjärnan när den är lätt i marken. Det smuler om du häller på mycket vatten, säger Lundeby Skagevang.

Torka inte ut: Julstjärnan kan enkelt torka, men bör inte torka helt. Foto: Foto: Informationsbyrån för blommor och växter

KALENDERAD PÅ NATT: Om du lägger amaryllisna på kvällen blir den längre. Foto: Foto: Informationsbyrån för blommor och växter

Den enda julstjärnan kan inte stå är frost. Om det utsätts för frost, även under en kort tidsperiod, kan du riskera att bladen faller av. Amaryllis växer snabbt om det får mycket värme, ljus och vatten. Om du vill att den ska hålla längre kan du lägga det kallt på natten. Dessa blommor ska inte ha något speciellt med vatten innan de börjar blomstra, förklarar Lundeby Skagevang.

- Vattna amaryllis noggrant om det är i en kruka. Jorden kan känna sig torr mellan varje gång. Men om glödlampan får för mycket vatten kan det ruttna, påpeka Ladstein.

Amaryllis bör få gott om ljus, men undvik direkt solljus. Det kan också vara tillrådligt att vända potten med jämna mellanrum så att växten inte växer sig vred.

Julro

Julklappar ska ha motsatt behandling av vad julstjärnan ska ha. I stället för att stå varmt, älskar julrosen att vara cool.

- Det här är faktiskt en flerårig blomma väldigt tidigt på våren, ibland blommar den innan snön har försvunnit, säger Grongstad.

Julen kan lätt torka mellan bevattningar. Se till att du inte vattnar så mycket att det är i vatten.

- Juleros kan stå ut även om det är 5-6 grader. Det är därför väl lämpat utanför dörren till jul. Det tål torkning mellan bevattningen, men var noga med att hålla vattnet måttligt. Observera också att jullåda inte bör befrukas när det är inomhus, säger Ladstein.

Svibel

STAUDE: Julgran är en flerårig och det är bra att stå i några grader av gruvdrift på trappan. Foto: Foto: Informationsbyrån för blommor och växter

Svälj: Ge inte upp för mycket vatten eftersom det blir mycket länge med mycket vatten. Foto: Foto: Flower and Plants Office

- Både svibler och amaryllis är superklara, och jag vill säga att det här är blommor som alla får. Dessa blommor har i grund och botten allt de behöver från näring i sina loopar. Vänta tills det får lite färg på knappen. Ge inte för mycket vatten, eftersom de blir så långa och inte så trevliga, säger Grongstad.

Svibelen gillar det bästa där det är coolt, mellan 15 och 18 grader. Det bör vattnas sparsamt. Om du planterar plantorna kallt över nätterna, förlängs blomningen. Svibler kräver inte gödselmedel, säger Ladstein.

Nybörjare på julpartiet

Juleglede ska (som alla begoniaer) inte torka helt.

- Om det sitter i vindrutan blir det vackert hela julen.Se till att det inte känns för varmt. Det bör hållas jämnt fuktigt. Regelbunden vattning med ljummet vatten är bäst. Se till att det inte finns något stående vatten i skålen, tips Ladstein.

Julegleden trivs bäst vid temperaturer på cirka 18-20 grader. Om temperaturen är för hög är blomningen kort och när blomman är för mörk faller blommorna lätt. Dessutom kan juvelern vara välmående.

Julkaktus / novemberkaktus

- Julkaktusen ska inte ha så lite vatten som namnet antyder, påpekar Grongstad.

Hon uppmuntrar att klämma av blommor som sprungas så att blomman inte ger energi till dessa blommor, men halvor ger näring till de nya knopparna.

- Vattna julkaktusen måttligt med ljummet vatten. Det kan inte stå upp med vatten i surkålen, men det kan stå emot lite torrhet mellan bevattningen, säger Ladstein.

Växten ska vara så ljus som möjligt, men inte i direkt solljus. Om du vill att den blommar fram till nästa jul, bör du svalna det på sommaren och bortom hösten.

Vill du läsa mer av sådana saker? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och följ klicka på Facebook.

ADVERT

Mest populära