All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

För att tvätta säkert

Glömde du att torka diskmedel när du ska hålla diskbänken ren? Eller har du kanske försökt gnugga marmorplattorna i badrummet rent med JIF-badrum? Då vet du att rengöringsspray kan skada ytan.

Du kanske tror att "universal" betyder att medel kan användas för allting? Den tiden, nej.

Klicka. Nej har tittat på varningarna bakom flaskorna i Ajax, Jif och Shiny universella sprutor. Innan man börjar på köket i massivt trä, kakel i kalksten eller TV-skärmen, bör du känna till följande:

Jif Universal bör inte användas på LCD och plasmaskärmar, eftersom det kan skada elektroniken.

Ajax ren och klar universell spray får inte användas på behandlat trä eller aluminium.

Den blanka Universal Spray måste undvika långvarig kontakt med trä, aluminium, porösa ytor, och obehandlade ytor som är ojämna och öppen, där smuts, rengöring eller vatten kan tränga in och orsaka skada.

Tre och alumium specialbehandlas

Lisemette Kjellberg, Communications in ICA Norway AS förklarar att aluminium är ett bräckligt material, som inte tål att utsättas för baser och syror (höga och låga pH).

- Det gör det dåligt om det behandlas felaktigt, säger hon.

Om du tvättar trä med hög pH-rengöringsmedel kan det orsaka sköldar.

- Även vatten kan ha en negativ effekt på obehandlat trä, så det är ett svårt material, säger Kjellberg.

- Är det lämpligt att ringa en universell sprayrengörare när den inte kan användas på behandlat trä eller aluminium?

- Trä och aluminium är material som kräver speciell behandling, vilket vi anser är utanför den allmänna rengöringskategorin som omfattas av universalsprutan. Konsumenterna är också vanligtvis medvetna om att det här är material som kräver extra försiktighet när du köper dem, säger Kjellberg.

Hon anser att konsumenterna är tillräckligt informerade om skadan som kan uppstå om produkten missbrukas.

- Det bör tydligt anges på förpackningen att det inte kommer att användas på dessa speciella material, säger hon.

AJAX: Ajax ren och klar universell spray: Använd inte på behandlat trä eller aluminium. Foto: Foto: Kjersti Blehr Lanka

JIF UNIVERSAL: Använd inte på LCD och plasmaskärmar. För rengöring av andra typer av elektronisk utrustning, följ noga igenom tillverkarens rengöringsanvisningar. Fotografering: FOTO Kjersti Blehr Lankan

Blank: Med Skinande Universal Spray måste undvika långvarig kontakt med trä, aluminium eller porösa ytor fotografering: FOTO Kjersti Blehr Lankan

Goggles vid diskning

Ett test av baderomssprayer från Svenska Testfakta från 2012 visade att de mest effektiva sprutorna också skadar ytan. Cillit Bang, som avlägsnade smuts mest effektivt, påverkade materialet efter 24 timmars exponering.All baderomssprayene (inklusive Ajax badrum) matt ned koppar detaljer, men Cillit Bang matt förutom emaljerade plattor, vilket i sin tur kan leda till att plattorna lättare drar till sig smuts och sot.

Cillit Bang effekt rengöringsmedel för badrum måste också inte används ett antal platser: Det är inte lämpligt att upphetta eller ömtåliga ytor, emalj, marmor, aluminium, koppar, linoleum, natursten, gummi, galvaniserad metall, behandlat trä, frostat eller frostat glas.

Det finns också risk för allvarliga ögonskador, det irriterar huden och det rekommenderas att bära skyddsglasögon / ansiktssköld samt eventuella handskar under tvätt.

Leverantörer av till exempel linoleum köksbänkar varnar mot användningen av kraftfulla oljiga lösningsmedel, såsom Cillit Bang och Ajax.

Ajax badrummet är till skillnad från Cillt Bang märkt med Svanen, men får inte användas på marmor, kalksten, på skadad emalj eller gjutjärn badkar. Blanda inte med klorprodukter, eftersom farliga klorgaser kan uppstå.

Tvätta inte koppar med Jif

AJAX BADRUM: Ajax badrum Använd inte på marmor, kalksten, på skadad emalj eller gjutjärn badkar. Blanda inte med klorprodukter, eftersom farliga klorgaser kan uppstå. Foto: FOTO: Kjersti Blehr Lån kan

FROSTET GLAS: Undvik Cillit Bang på frostat glas. Foto: PHOTO: duschrumsmodell. org

Cillit: Cillit Bang, effekt renare (bad) Inte lämplig för värme eller ömtåliga ytor, emalj, marmor, aluminium, koppar, linoleum, natursten, gummi, galvaniserad metall, behandlat trä, livsmedel eller frostat glas. Skyddsglasögon / ansiktssköld rekommenderas under tvätt. Foto: FOTO: Kjersti Blehr Lån kan

Det finns också några saker att ta hand om om du har kastat dig på trenden med mässing eller koppar. Jif kök får inte användas på mässing eller koppar, det kan orsaka förändringar i ytstrukturen, ytskador test i Jifs laboratorium har visats.

- Test av vatten på mässing gav samma resultat, informerar Anne Gjemdal, informationschef på Lilleborg AS, som producerar Jif och Klorin.

Och om du föredrar att rengöra huset med Klorin rengöringsspray, var försiktig så att du inte bär favoritskjortan, det kommer att bleka om du slår på den. Använd inte klor på linoleum och aluminium, det kommer att skada ytan.

Mycket av informationen på en etikett är lagligt obligatoriskt. Men är varningarna om eventuella skador som orsakas av städare tillräckligt tydliga?

- Det är viktigt för oss att ge konsumenten ytterligare information om hur du använder produkten för optimala resultat, samt undvika skador på ytor. Det finns ofta lite utrymme tillgängligt på en etikett, och den lagstadgade informationen måste alltid komma före användarinformationen, säger Gjemdal, och understryker att det är viktigt att konsumenterna läsa informationen på etiketten noga innan du använder.

Många tvättmedel innehåller ämnen som är skadliga och mycket biologiskt nedbrytbara i naturen, skriver miljödirektoratet på sina webbplatser och rekommenderar utrotningshotade.nej att du använder minsta möjliga kemikalier när du tvättar. De motsatte sig också till användning av rengöringsprodukter i sprayform i allmänhet

"Använder du produkter sprut du riskerar att andas ingredienserna i rengöringsmedlet. När du spray, delas nämligen medel i små droppar som sprids i luften. Om du vill Försiktigt, undvik spraya rengöringsmedel. "

Läs också:

Zalo är bäst för att tvätta

KOPPAR: Är du turen att ha en sådan huva i koppar från Röros metall över spisen, måste du vara medveten om att vissa rengöringsmedel Spray kan skada ytan. Undvik exempelvis att tvätta med Jif Kitchen. Foto: FOTO: Røros metall

JIF KÖK: Använd inte på mässing eller koppar. Foto: FOTO Kjersti Blehr Lankan

Klorin: Klorerade Cleaner: Undvik kontakt med tyger, använd inte på linoleum och aluminium. Foto: Foto: Kjersti Blehr Lanka

Hur att tvätta köksfläkten

Den suddgummi bort repor på din iPad och kan användas som fläckborttagningsmedel

ADVERT

Mest populära