All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

För att tvätta köksfläkten

Oavsett mat du gör på eldstaden hemma i köket skapar du matos. Ånga och fett stiger från stekpannan och krukor, men sög förhoppningsvis upp huven du har monterat över spisen.

Det finns många tips för att bli av med mat, men en modern fläkt är förmodligen den mest effektiva. Det gäller emellertid inte om det är igensatt med gammalt fett. Täta fans är också skadliga för inomhusklimatet och inte minst brandfarligt.

Tillverkare rekommenderar att du tvättar filtret så ofta som en gång i månaden. Brandkåren anser att det måste ske var tredje månad. Oavsett hur ofta du gör, är det snabbt och enkelt att få en ren fläkt och friskare luft i ditt hem.

Tvätta filtren i diskmaskinen

Alla fläktar har fettfiltret, de är oftast synliga och de tittar på undersidan av huven.

Ta alltid bort säkringen eller dra ut kontakten innan du börjar lossa filtret. På de senaste fläktarna är det enkelt att ta bort filtret eller filtret, leta efter en knapp, hantera eller liknande. Tryck på knappen och ta bort filtren.

De flesta filter kan placeras i diskmaskinen och tvättas på ett vanligt tvättprogram.

Om du har en liten diskmaskin eller vill tvätta dem med hand kan du förstås. Tvätta filtren i tvål och vatten och skyll väl. Många rekommenderar en blandning av Zalo och salmilack eftersom det är väl lämpat för att lösa upp fett.

Se till att filtren torkas väl och täcka hela sugytan på ventilatorn innan de sätts tillbaka på plats.

BIG skillnad: En runda i diskmaskinen var mycket effektivt för att bli av med gamla fett från dessa filter i en gammal köksfläkt. Foto: Foto: Gro Strømsheim

- Tvätta varje månad

- Ikea rekommenderar att fettfiltren tvättas varje månad så att huven presterar bäst. Alla fettfilter som säljs på Ikea kan tvättas i diskmaskinen, säger kommunikationsrådgivaren Siv Elizabeth Egger att klicka. nr.

Vissa fans har avgasrör som skickar luften ut ur huset. Men i många block lägenheter och radhus har du inte möjlighet. Då kan du ha ett köksfläkt med kolfilter. I sådana fläktar dras luft och mat från kaminen in i fläkten och skickas genom kolfiltret innan rengjord luft returneras till köket.

Egger säger att de flesta fläktar kan användas antingen med avgas eller med kolfilter. Om du inte har extrakt och fläkt ute, har du ett kolfilter.

Vissa typer av kolfilter kan tvättas i diskmaskinen, medan andra måste bytas 1-2 gånger om året.

- Det beror på vilken typ av fläkt du har och vilken typ av kolfilter det är. Hur ofta det ska bytas eller tvättas, beror också på hur ofta du lagar mat i köket och vilken mat som lagas, säger Egger.

- mycket fett ökar risken för brand

Kök Expert Fredrik Tønnesen på Elkjøp betonar att man alltid borde läsa manualen för hans respirator. Här kommer det att förklaras hur man demonterar delarna och vilken typ av tvättning filteren kan tåla.

FORT GOT: Filtret tog en promenad i diskmaskinen på ett vanligt tvättprogram och såg ut som ny. Foto: Foto: Gro Strømsheim

- Men i stort sett kan de flesta fettfiltren tvättas i en diskmaskin. De ska tvättas varje månad. Och det är viktigt att komma ihåg att om det ackumuleras en hel del fett i filtret så att det kan öka risken för brand, säger Tønnesen att klicka. nr.

Han rekommenderar att kolfilter byts ut ungefär en gång per år. Kolfilter finns i fläktar som inte har möjlighet att ventilera ur huset och är vanliga i block och radhus.

- Fläkten själv kan tvättas med en fuktig trasa i tvålvatten medan stålrengöringsmedel kan användas på stålytor. Om du har en glasplatta kan du använda ett medium avsedd för glas / fönster, säger Tønnesen.

Fett är brandfarligt

Det är inte bara på grund av hygien, du borde tvätta filtret i fläkten. En tät fläkt är också mer brandfarlig, säger norska brandskyddsföreningen.

En undersökning utförd av TNS Gallup för Norwegian Fire Protection Association, Direktoratet för civilskydd och beredskap (DSB) och If Skadeförsäkring avseende Brannvernuka hösten 2013 visar att en av fyra inte har städat avgashuven över spisen för brännbart fett under det senaste året .

- Det skrämmer oss, säger Morten Thorsrud, vice VD för If Skadeforsikring.

- Över tiden samlas stora mängder brandfarliga fetter i fläkten. Detta fett kan hjälpa till att en brand sprids snabbt till avgasröret och kökets inredning. Detta ger inte bara hygieniska vinster genom att rengöra huven regelbundet, till exempel en gång i kvartalet - det är också en enkel men viktiga brandförebyggande åtgärder, säger Thorsrud.

Om fläkten inte rengörs riskerar du att förlora fett på ugnen när du använder den. Och fett brinner mycket bra, en droppe ner på en het kokplatta kan snabbt fånga eld.

För allergiker eller personer som lider av astma är det speciellt viktigt att regelbundet rengöra filtret i köksfläkten. Matos och ånga från matlagning kan orsaka problem för många, och det norska Astma och Allergiförbundet rekommenderar rengöring av huven ofta, så det är mest effektivt.

Läs också:

Hur får man av med mat i köket

Vad betyder trådens färg?

En påsoppa är klart det bästa

ADVERT

Mest populära