All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Använd värmepumpens bästa

Luftvärmepumpen är en bra värmekälla, men hur kan du uppnå bästa möjliga effekt? Till exempel är det lönsamt att stänga av värmepumpen på natten, och kommer värmepumpen att dra mer ström vid start? Vi har haft chatt med generaldirektören för norska värmepumpföreningen (NOVAP), Bård Baardsen, för svar.

- Det är svårt att beräkna om det är värt att sänka värmepumpens temperatur på natten eller ha en stabil temperatur under hela dagen, säger Baardsen.

Svår beräkning

Anledningen är att det finns flera variabler i spelet - hur rummet är i bruk, hur kallt det är, om det finns andra värmekällor och så vidare. Om till exempel värmepumpen behöver hjälp av panelvärmare för att höja temperaturen efter nattvattnet, kommer mycket av besparingarna att gå förlorade eftersom panelvärmare inte är lika energieffektiva som värmepumpen.

Värmepump: En bra värmekälla i många hem.

- Det kan vara annorlunda om värmepumpen är i ett rum som du bara spenderar några timmar varje dag, till exempel en källare som du inte använder på morgonen eller dagen. Om du måste vrida upp värmepumpens temperatur på morgonen innan du sänker den för dagen när du är på jobbet och sedan sätter på den igen på kvällen är det inte klart att du sparar strömmen på att sänka temperaturen . När värmepumpen behöver arbeta fullt för att höja temperaturen, kommer det att dra mer ström. Det är som att köra en höghastighetsbil, förklarar Baardsen.

NOVAP anser därför att det bästa är att låta värmepumpen stå och gå med en fast temperatur hela dagen.

Läs också:

Hur får du rostfritt stål att lysa

Är ditt kylskåp täckt med dåliga fläckar och smutsiga fingermärken? Vi visar dig hur du får rostfritt stål glänsande glansigt igen.

Vacation Recognition

- Ett generellt råd från oss är inte att göra nattuppehåll när du har luftvärmepump. Vi tycker att det är bäst att ha en stadig temperatur hela dagen, även för bokkomfort och att bygga sin del, säger Baardsen.

Han påpekar emellertid att det finns fall där det kan vara rimligt att sänka temperaturen men utan att helt slå av värmepumpen. Om du på semester eller av andra skäl bor hemma i flera dagar

- Många värmepumpar har en inbyggd funktion så att du kan sänka temperaturen till 10 grader när du är borta. Det är fördelaktigt att förhindra frostsprängning på vintern, men också för att det är bra för lutningen att temperaturen inte går för låg. Då finns det mindre risk för fukt i huset.

Undvik automatiskt läge

För att få bästa möjliga användning av värmepumpen, se till att den är i rätt inställning. På fjärrkontrollen av värmepumpar kan du vanligtvis välja mellan tre lägen: värme, kylning och automatisk.

- På vintern är det lämpligt att sätta det på värme och inte automatiskt. Till exempel, ytterligare trä med, annars värmepumpen förvandlas till värme och börjar kyla ner rummet.

Det gäller även om du har den på automatiskt med nattdäck. Om värmepumpen slås på automatiskt växlar den till kylläge för att sänka temperaturen. Detta kommer att leda till högre energiförbrukning totalt sett.

Läs också:

Torr källare med låg ström

Nästan alla som använder källaren för något annat än att hålla burken möter förr eller senare ett allvarligt problem: fukt, mögel och röta ...

Regelbundet underhåll är viktigt

Också, kom ihåg att bra underhåll ger dig effektivitet. Rengör filtret för damm varannan vecka och kontrollera att utomhusytan inte är täckt med löv eller snö. Tänk också regelbundet service på värmepumpen.

- Anledningen till att vi rekommenderar detta är att det kan finnas fel i värmepumpen, så det kan vara fel för andra varor. Problemet är att det kan vara svårt att upptäcka ett sådant fel utan service. Då riskerar du att använda mer kraft än vad som behövs och du kan få mer slitage på värmepumpen, säger Baardsen.

ADVERT

Mest populära