All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

För att använda gödsel på rätt sätt

Detta sparar din gräsmatta

Hur grönare gräsmatta än sin granne

Detta garanterar mosefri gräsmatta

Ett av kraven för att få en grön och fin trädgård är att det ger regelbundet jord näring, och sedan i första hand i form av gödningsmedel.

Lime kommer i de flesta fall inte vara nödvändigt.

Frågan är vilken gödsel som ska användas för vad.

"Jag rekommenderar naturligt gödselmedel i stället för gödselmedel i de allra flesta fall", säger trädgårdsmästaren Pål Rustad på växthuset Bo Grønt.

Gödsel för gräsmattan

Enligt trädgårdsmästare på Fantoft Hagesenter, Tor Henning Hjort, bör din gräsmatta och allt annat för att ha en grön färg snabbt, levererat en kväverik gödsel.

- Den kväverika gödningsmedlet ska appliceras flera gånger, och på sommaren kan den ersättas med kalciumalfalfa. Och när du kommer i höst, kan det vara klokt att avsluta med en kvävefattig gödningsmedel, ett så kallat höst gödningsmedel, för att bromsa tillväxten och gör din gräsmatta redo för hösten och vintern, säger han att klicka. nr.

Pål Rustad rekommenderar att den första befruktningen sker tidigt på våren och sedan befrukta i slutet av maj och juni. Han nämner växthusgödsel och gödningsmedel som bra alternativ.

Växter bör i allmänhet kombineras med fukt antingen genom gödning strax före ett regnigt väder eller på sprutan.

Gödsel för blomster

- för blommor, och framför allt sommarblomma, bör man använda gödsel med långtidseffekter av den typ av organiska gödselmedel, såsom kogödsel och hönsgödsel. Du kan också köpa speciellt gödselmedel för blomsterbäddar, säger Tor Henning Hjort.

När det gäller blommor som kommer att vara i sur mark rekommenderar han att man använder egna gödningsmedel, men även gödningsmedel kan användas.

För rhododendron finns en separat rhododendron gödsel.

Hur gödsel verkar ph nedbrytande jorden, och bör, enligt Pål Rustad används två gånger under säsongen, första gången under våren och sedan igen under sommaren.

Gödsel för plantering

För att plantera nya grödor rekommenderar Tor Henning Hjort att använda ett gödningsmedel.

- Det är ett svagt gödningsmedel, så du riskerar inte att röda rötterna.

Enligt Pål Rustad kan denna gödsel placeras direkt i växthålet och kompletteras med ett annat gödningsmedel tre veckor efter planteringen.

Han betonar emellertid att om man använder något annat än en gödselgård vid planteringen, kan det inte sättas ner i växthålet.

Träd och buskar

Enligt Hjort kan träd och buskar få mycket av allt.

- Ett gödningsmedel passar dem bra.

Rustad rekommenderar att träd och buskar ska ha gödsel minst en gång under säsongen.

När det gäller stora träd betonar Rustad att det är viktigt att befrukta så långt ut från stammen som stammen, eftersom det är där rötterna är närvarande.

Läs också:

mineral för mosefri gräsmatta

Nettle ger gratis gödning

Sök ny interiör idéer i Bonytts inspiration guide

De bästa festivalerna när barnen kommer att vara med

ADVERT

Mest populära