All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

För att tina frusna vattenledningar

- Har det kommit så långt att dina rör har frusit kan du i början försöka värma rören med en hårtork eller något annat. Det som är viktigt att betona är att du måste hålla dig borta från öppen eld ", säger Anders Wang i rörledningen för uppvärmning och bad. Det innebär att skidhoppare och primers är förbjudna, men det är aldrig så frestande att få dem till bruk.

Om du förlorar dig själv i tinejobbet är det också viktigt att komma ihåg att när vatten fryser till is ökar volymen med cirka tio procent. I värsta fall kan vatten läcka och läcka när vatten strömmar fritt i rören. Därför rekommenderar Sintef-Byggforsk alla som försöker flytta på routern för att stänga huvudtrappen innan de påbörjar arbetet. När jobbet är klart öppnas kranarna försiktigt medan rören kontrolleras för läckage.

Starkare skytte på rörmokaren

- Tyvärr är det ofta dumt att prova en hårtork. Om rören är ordentligt frysta måste den vara kraftfullare, säger Wang.

Rörmokare har två sätt att tina frusna rör. Antingen används en tenntransformator där kraften appliceras mellan två punkter, eller du använder het ånga som skickas via vattenröret. Vilken metod som används beror på om du har metall- eller plaströr, och på vintern har båda lösningarna använts i stor utsträckning.

- Det har varit en otrolig körning med oss ​​när det gäller förfrågningar om frusna vattenrör både före och efter jul. Jag är inte säker på hur många saker vi har hanterat totalt, men det har varit ovanligt högt, säger Øystein Kjellsen, VD för Heating & Bad.

Förhindra frost

Det bästa du kan göra är att stoppa problemet innan det uppstår, och enligt Wang, det finns tre enkla steg som du kan vidta för att förhindra frusna vattenledningar. Den första är att skala alla luktar. Kallt utkast på ett vattenrör kan orsaka att det fryser även om rummet annars är varmt. Tips nummer två är att hålla temperaturen konstant i rummet. Om du även isolerar extra på särskilt utsatta platser, kan du antagligen gå säkert under resten av vintern. Vill du vara helt säker, Wang har också en fjärde punkt.

- Om det är mycket kallt, kan en nödlösning också vara att låta en kran stå lite för att få en cirkulation i rören. Det förhindrar frost, säger Wang.

ADVERT

Mest populära