All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

För att ta hand om teak trädgårdsmöbler

Våren är här och det är dags att ta reda på utemöblerna.

Många människor gillar trädgårdsmöbler har en naturlig grå patina, medan andra vill glans - här får du genom att leverera olja. På marknaden finns det många olika oljor att välja mellan. Ett bra råd är att gå för en dyr variant, för här är kvaliteten som gäller.

- Notera att utan behandling virket kommer att kunna få fläckar och fläckar från till exempel rött vin, kaffe och mat. Denna sida fibrer är inte impregnerade, säger Audun Klauseie, General Manager för Alanor.

Ofta är trädgårdsmöblerna av teak, vilket är ett dyrbart trä. Ibland är möblerna gjorda av mjukare trä som tall. Det är viktigt att skilja mellan behandling av hårdare skogar i ädelträ eller mjuka skogar vid val av produkter. Även om mycket på marknaden går till båda, gäller det inte för allt. Det finns också oljor som ger mjukare trä utseendet på teak.

1-2-3 och teakstolen är lika bra som ny! Från vänster obehandlad, rengjord och oljad teakstol. Foto: John Halvorsen / ifi. nej

Underhåll

Väder, vind och solljus kämpar med trädgårdsmöbler. Väder, vind och solljus kämpar på möblerna. De blir smutsiga från sot i luften, och de kan få många svarta fläckar från björnbäret.

- Om du inte har oljat trädgårdsmöbler innan, blir de mycket smutsig efter att ha varit i bruk, säger Roger Johansen, inköpschef på IBG.

Den ätbara oljan ska inte bilda ett skikt i ytan, utan tränga in i träet. Om oljan är på toppen av den kommer den att bilda en klibbig hud när det blir varmt. Det gör möblerna obekväma att sitta på, och huden kommer också att locka till sig all slags smuts.

En olja eller gel kan användas för underhåll av trädgårdsmöbler. Använd en luddduk i slutet. Foto: John Halvorsen / ifi. nej

Om du har varit bra att behålla din trädgårdsmöbler, bör du överväga att bibehålla ett enkelt underhåll under sommarsäsongen. För detta använder du en vanlig utomhusolja för utemöbler. Underhållsoljor är tillgängliga som flytande varianter och i gelform, och dessa kan appliceras efter behov - helst en gång i månaden under sommaren.

Om du inte har varit tillräckligt bra med underhållet, kan du behöva ge möblerna en bra översyn.

- Svart svamp kan ha satt sig ner oljan i träet, och då måste man ta bort all den gamla oljan, säger Johansen. Teakrens tar bort all gammal olja så att träet ser nytt ut.

Audun Klauseie i Alanor rekommenderar att möblerna tvättas med en trädörr på hösten. Detta för att ta bort pollen och svampsporer innan möblerna lagras, så att de inte kvar i trä och förstöra träfibrerna genom vintern.

- Dessutom kan de också ge dem en tunn skikt olja. När sommaren kommer kommer du att måla om möblerna, säger Klauseie.

Här behöver du olja möblerna:

  • Trädgårdsslang, stel borste, pensel, olja och luddfri trasa.

För att ta bort gammal olja:

  • Använd trädgårdsslangen och fukta utemöblerna med vatten så att den blir våt.
  • Applicera teakrens och låt det fungera.
  • Använd en stel borste för att ta bort all olja och skölja av.
  • Låt möblerna torka nästa dag.
  • Leta efter bussresa och, vid behov, slip med fint slippapper för att ta bort detta innan du börjar med ny oljebehandling.

Källa: ifi. com

ADVERT

Mest populära