All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Sådan framgång med orkidéer

Fakta om Orchid

  • norska namn: Orchid
  • latinska namnet: Orchidaceae
  • Antal arter: Orchidaceae innehåller mer än 750 släkten och över 20 000 arter.
  • Antal vilda arter i Norge: 35
  • Frö och plantering: Urklipp av vissa arter kan tas under hela året.
  • Blommande: Plantationstanken kan blomstra hela tiden hela året.

Orchids i trädgården

  • Orchids är bara exceptionellt lämpliga i norska trädgårdar. Nästan alla orkidéarter som kan köpas i Norge är tropiska eller subtropiska. De är därför bäst lämpade för inomhusplantor.
  • Det finns cirka 35 orkidéarter, uppdelat i 22 släkter i Norge. De är alla sällsynta och alla arter som växer i Norge skyddas.

Tre typer av orkidéer

epiphyte orkidéer - växer på andra växter och träd

Få orkidéer växer i jorden. De flesta orkidéarterna är epifytiska. Det innebär att de bor på andra växter, helst träd. Orkidénätet klamrar sig mot träd eller värdväxter. Men vi kan inte säga att orkidén är en sniper. Orkidéen är på grund av vattnet som det samlar från dagg, regn och de blygsamma näringsämnena från vattnet och nedsänkt organiskt material.

Orchids rotnett är synlig ovanför jorden och orkidé den rotnettstengler vi ofta ser den karakteristiska utbuktning, som kallas lökar, vilken växten samla vatten. Epifyt orkidéer kommer att ruttna om de placeras i jord eller mögel. De ovanliga egenskaperna hos växten gör det möjligt att överleva torka genom att riva på sina lager.

Fyr orkidéer - växa på sten

Vissa orkidéer växer på sten. De kallas fyrar och växer vanligen på särskilt soliga och varma platser. Dessa orkidéer klarar av att hantera ännu mindre näring än de epifytiska orkidéerna.

markbundna orkidéer - växer i jord

En tredje variant av orkidéer skiljer sig från de andra orkidéer i att det växer i jord som de flesta andra växter. Denna typ av orkidéer har till skillnad från epifyter och orkidéer litofytte inte vattensamlande bula i rhizom.

Livstid

Orkidéer är perenner och kan blomma upp till flera månader. Men utan varning kan blommorna falla av och din orkidé kommer att lämnas ribbad och inte särskilt snygg. Men frukta inte; Det kan fortfarande leva länge om du stimulerar ny tillväxt. Klipp de döda stammarna strax över det andra ögat (lederna kan ses som små klumpar) men var noga med att det ska skäras helt. Ta grytan i ett ljust men kallt rum efter blomning och eventuell beskärning.

Förformning

Det finns många orkidéarter och de olika arterna är förorenade på olika sätt. Den faktiska pollinering är en relativt komplicerad process som dess egna orkidégardiner specialiserar sig i.

Om du vill ta sticklingar av till exempel din Phalaenopsis levande krita, måste du följa när det utvecklar nya skott på blomgrenarna. Genom att fukta det nya skottet med en typ av finfördelare (helst använda regnvatten) hjälper du orkidén att utveckla ett rotnät. När grundstammen har börjat utvecklas, skar den försiktigt och plantera den i en ny behållare av näringsrik jord. Orchid gödselmedel kan köpas inom trädgårdsodling.

Vattning och stelling

De flesta orkidéer som köps i Norge behöver vatten ca. en gång i veckan. Orkidéen ska stå i en kruka som gör att vattnet kan rinna ner i botten så att rötterna inte roterar. Vissa orkidéer bör vattnas av rötterna som drar vattnet upp genom hål i botten av kruken. Observera att växter behöver mer vatten på sommaren än på vintern.

Gödselmedel

Använd orkidégödselmedel som kan köpas inom trädgårdsodling. Vanlig blomning kan snabbt bli för näringsrik till orkidén. Kom ihåg att växten används för ett begränsat upptag av näring från naturen. Om du inte har tillgång till det särskiljande orkidégödseln, kan vanligt gödningsmedel fortfarande användas, men i en mycket svagare dos än normala levande växter.

Lys

Alla orkidéer måste ha ljus men olika storlekar. Orkidéer med kraftiga och saftiga blad kan tåla mer ljus än växter med tunna löv. Observera att stark exponering för solljus kan skada bladet. Om du har orkidéer som står i ett växthus med stark sol hela dagen, rekommenderas användning av skuggfiltrar.

Använd

Ätbara orkidéer:

  • Vaniljstammar härrör från de torkade plantorna till en viss typ av orkidéväxter.
  • Roten till Orchid Orchis Mascula är en viktig ingrediens i en turkisk pulverblandning som används i en varm dryck (Salep) och i en speciell turkisk glass.
ADVERT

Mest populära