All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

För att hålla liv i växter semester

Det finns många bra tips för att undvika att bli möts av bruna växter som hänger hans huvud efter semestern. Det viktigaste är att ge dem en ordentlig dränering innan du lämnar. Tove Ladstein tipsar på kontoret för blommor och blommor.

- Lägg plantorna i en hink med vatten tills de slutar bubbla. Sedan låter du dem springa. Många växter håller ett tag om du gör det, säger hon.

Planterna kan njuta av mycket ljus, men flytta dem bort från vindrutan där det blir mycket varmt.

- Sätt dem i tvätten med en liten fuktig tidning eller gör ett annat dräneringsschema, rekommenderar Ladstein.

Tomma soda flaskor

En gammal men bra tips är att fylla tomma plastflaskor med vatten och sätta upp dem i marken. På så sätt kan plantorna rita vattnet de behöver tills flaskan är tom i vilket fall som helst.

- Det är en bra idé att stänga flaskorna ordentligt så att de bara släpper ut lite vatten åt gången. En tygduk i öppningen kan fungera bra, säger Ladstein.

Ett annat alternativ är att dra trådarna av ull från växten och in i en skål eller hink med vatten, så att anläggningen kan "drink" vattnet det behov genom gängorna. Om du vill förhindra att vattnet avdunstar på vägen kan du tråda tråden genom ett strå.

Tyvärr, hur länge dina växter kan överleva på semester är svårt att säga i förväg. Det beror bland annat på hur mycket sol och hur varmt det blir.

Att lägga ut plantorna kan också vara ett alternativ. Gör det att de är lite skumma, och om de inte omfattas, är det viktigt att alla regnvatten dräneras ut i botten.

- Växter är inte fiskar. De gillar inte att simma i vatten, säger Ladstein.

Utanför

När det gäller gräsmatta och planteringar utomhus bör de i princip acceptera att du går bort på semester för en liten stund. Men för helt nya växter kan det vara lite varmt med tre veckor varm och stark sol.

- Att plantera strax innan du lämnar är inte exakt den fulaste. Om du har ett växthus ska du också tänka på lösningar när du går, säger Ladstein.

Hon rekommenderar att man tillsätter lite gödningsmedel och vattnar väl innan man reser. Dessutom kan ett självbevattningssystem vara en bra investering i en frodig trädgård, tror hon.

- Andra tips är att plantera i stora burkar. Jag vet att det finns fantastiska många vackra små burkar, men de gör så mycket bättre i de större burkarna. Ta gärna ett par en och en halv flaska i burkarna.

- Och i slutändan är det alltid bra att ha en bra granne. Har du möjlighet att fråga din granne att titta på dina växter är den bästa lösningen.

ADVERT

Mest populära