All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Så här skapar du en budget

- Finanskrisen har orsakat stor oro över hela världen, och även i Norge träffas vi. Vi lyssnar ständigt på företag som behöver minska ner eller lägga ner och människor förlorar sina jobb. I en sådan situation är det viktigt att titta på utgifterna och inkomsterna och se hur man hanterar sin egen personliga ekonomi, säger Magne Gundersen. Han är konsumentekonom i Sparebank 1 och känd från TV-programmet Luksusfellen där han tidigare var programledare.

Det första du behöver göra för att få kontroll över din egen ekonomi är att skapa en budget. Utan budget har du inte en översikt över hur mycket som kommer in och hur mycket som går ut, och det är snabbt överutnyttjat. Skapa en plan för dina egna utgifter och ta reda på hur du vill spendera din inkomst och vad du vill spendera dina pengar på.

Börja med inkomst

När du skapar en budget är det ok att börja med att göra en sammanfattning av inventeringar.

- Du är välkommen att få en lön, social trygghet eller förmån varje månad, men det finns några inkomster som inte fastställs varje månad. Det kan till exempel vara i december när det är halv skatt och du tar mer hänsyn till det, och då är det semesterlovet i juni som regel, och då får du ett mycket större belopp, säger Gundersen.

- Men det kan också finnas andra inkomster än löner och social trygghet. Det kan vara barnbidrag, barnbidrag, ränteinkomster, bonus och andra saker. Hämta den i din budget och se din inkomst i den månad du får pengarna.

Efter att ha listat alla dina intäkter är det dags att ta hand om dina utgifter.

- En smart plats att börja är att gå igenom tidigare räkningar som betalas eller du kan gå igenom kontoutdraget. Då ser du vilka utgifter du har, när de är förfallna och vilka belopp är. Då får du en ganska bra översikt över kostnaderna, säger Gundersen.

Läs också:

Undvik brand

Hur säkrar du ditt hem? Vad gör du för att undvika eld?

De många kostnaderna

Kostnaderna kan vara många och dyker upp vid olika tider på året, så spendera bra tid på den här delen av budgeten. Gundersen rekommenderar att du grupperar utgiften i poster för att se till att du tar med allt i din budget.

- Ett objekt i budgeten kan vara bostadskostnader. Det är ett stort och viktigt utgiftsobjekt för många, så här måste vi komma ihåg att ta med allt. Det kan hyras om du hyr. Har du bostad kan det vara gemensamma kostnader, kommunalskatt, bostadskostnader och kom ihåg att inkludera både ränta och kapital. Du tar också makt och nät, försäkring, underhåll och allt som handlar om hem och boende, säger han.

Förutom bostäder är transportkostnaderna en annan viktig kostnadspost. Även här innebär det att ta alla former av utgifter i samband med detta föremål.

- Många familjer har idag bilar, kanske till och med två bilar, och bilkostnaderna utgör en hel del pengar. Och det är inte bara bensin som kostar det. Det finns lån och amorteringar på en bil lån, är det service och underhåll av fordon, årsavgifter, parkering och kör lite slarvig, det kan vara snabba och sådana biljetter. Det finns många saker alls att ta med. Om du inte har bil kan du ha ett månatligt kreditkort med tåg eller buss. Då måste du förstå det, säger Gundersen.

- Andra saker som du kan inkludera kan vara mat och dryck. Här ingår vad du använder i affären och vad du handlar för och äter ute. Kläder och skor är ett annat föremål. Dessutom har du många andra typer av utgifter. Det kan finnas avgifter för mobiltelefon, licens, tv-kanal, dagis, SFO. Vilka utgifter har du från hushåll till hushåll, men poängen är att du får alla utgifter i din budget.

Budgetverktyg

- Strängt taget behöver du inte mer än penna och papper för att skapa din egen budget. Men det finns också ett antal hjälpmedel, till exempel online. Letar du efter Google på privat budget visar upp många möjligheter. Jag föreslår också att din bank har ett budgetverktyg i ditt webbbank som du kan använda. Vissa är avancerade och vissa är enkla. Du får reda på vad som är bra för dig, säger Gundersen.

Läs också:

Rengör platt skärm

Lossa inte på plattskärmen med vindspray och hushållspapper!

Om du vill veta vad som anses vara en rimlig mängd utgifter inom de enskilda artiklarna, besök webbplatsen för det norska institutet för konsumentforskning. Här hittar du en budgetberäknare, och den ger en mycket bra pekare på vad som är standardkostnaden för en familj av din storlek.

- När du har skapat en budget, kommer du mycket lättare att se var du behöver strama och spara och när du har pengar kvar. Och de pengar du kan alltid spara för oväntade utgifter eller har en specifik sparmål som en tillflyktsort för hela familjen, säger Gundersen.

ADVERT

Mest populära