All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Godis tulpaner

En stor vas full av tulpaner är några av de vackraste du kan dekorera på våren.

Tulpanerna finns i olika färger så att alla kan hitta en favorit, oavsett om du vill ha blommor med ränder, fransar, två färger, spetsiga kronblad eller den traditionella varianten.

Och att vi norrmän har tryckt tulpan på bröstet, det är ingen tvekan. Under säsongen köper vi mer än 75 miljoner tulpaner.

Välj rätt tulpan

Hur länge tulipan står beror bland annat på hur de ser ut när du köper dem.

- Tulpanerna ska vara i en knopp, och de borde ha färskt grönt bladverk. Se till att de blommor du väljer inte är så avslappnad, säger Mette Olsen Elfstedt på Gartner Olsen vid Dal i Eidsvoll.

På bloggen till Interflora rekommenderas det också att se till att knopparna i buketten du väljer har färg.

Exklusiv Växt

De flesta av oss ansluter tulpaner till Amsterdam, men denna vackra vårblomma har faktiskt sitt ursprung i Persien på 1300-talet.

Många färger: Tulpaner finns i många färger och sorter. Alla kan hitta sin favorit. Foto: Foto: www. Colourbox. com

Det introducerades sedan till Europa i mitten av 1500-talet. När det blev känt, signalerade det statusen, och kungliga och andra mäktiga människor spenderade mycket pengar på att vinna blomman. Enligt Mestergrønn kostade en enda tulpanlök faktiskt mer än ett hus i Nederländerna 1637.

Sovande blommor

- Som regel köps tulpanna torra eller somna. Det vill säga de har inte varit i vatten eftersom de skars från glödlampan. Ett bra råd är att hålla plasten på buketten, säger Olsen Elfstedt. Var god behåll plasten under de första timmarna, eftersom det håller blommorna rena och fina.

Skalsnittare

- Kom ihåg att tulpanbuketten ska klippas så att den kan dra vatten. Slash några centimeter av stammen med en skarp kniv, säger Olsen Elfstedt.

Blom- och växtinformationskontoret rekommenderar att tulpan skärs under rinnande vatten.

Fyll en ren vas med ljummet vatten och kyla buketten de första timmarna. När du tar bort plasten kan du byta till kallt vatten. Om du har det i butiken, använd en hållbarhet för lökblommor i vattnet.

Spara vattnet

- Ett annat råd för dem som vill behålla blommorna länge är att inte fylla i för mycket vatten i vasen samtidigt. Det är bättre att fylla på lite varje dag.

- Om du har för mycket vatten i vasen växer tulpan mycket och blir väldigt lång, säger Olsen Elfstedt. Hon tillägger att det är klokt att förkorta stjälkarna så småningom om de blir för långa.

Sätt tulpanerna kallt

På natten borde du alltid lägga vasen med tulpanbuketten på en kall plats.Ju kallare desto bättre.

Lägg dem även på en kall plats om du går bort över helgen, så att du kan njuta av fina blommor när du kommer hem.

En blandad bukett

Om du vill blanda tulpaner med andra blommor, kan det vara bra med kvistar från vrihassel, svarta vinbär, vide, guld buske, hundkäx och andra buskar som du har i trädgården.

- Försök också skräpstötar, anemoner, mimosa och iris. Tänk kontraster i både form och färg och gärna använda tulpaner är flerfärgad eller har en något okonventionell form låter råd från Informationscentralen för blommor och växter.

Läs också:

Hur man väljer den bästa ros

Över 1000 inspirerande interiörbilder

Anläggning i klarglas vaser

Fyra vackra buketter

ADVERT

Mest populära