All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Hur ställer du julgransarna på

Om du är som oss och kämpar att hålla plantan i huset med samma? Eller kanske du kämpar med återkommande flugor?

Undersökningar visar att 1 av 2 säger att de inte är bra med inavel.

Vi har tidigare diskuterat några fiffiga tips för att undvika att döda inne växterna - inklusive tar krukväxter i duschen och flytta dem bort från väggen - för växter gillar att vara panelhöna precis som du och jag.

I dessa dagar tappningsanläggning centra julblommor och Gartner Hilde pollen plantage Christmas Rose påskynda popularitet lista över julblommor och Allium som amaryllis och hyacinter är också en trend. Asalea och julstjärnor är fortfarande stabila, enligt Plantasjen.

Men vet du hur julblommor ska bry sig om jul - och kanske ännu längre?

Några julblommor ska vara "drunknade" medan andra inte borde vattnas alls.

Här är de bästa tipsen för julblommor:

CHRISTMAS ON NEW WAYS? Du kan också använda julstjärna som en snittblomma! Se hur man lägger ner det i texten - för att det gäller kokande vatten eller flammor! Foto: Plantmania / Tonje Bergh Se mer

För att vårda dig julstjärnor

- Julstjärnor får inte utsättas för kyla och drag - de är mycket vård. Även för transport, så ska de packas bra. Låt dem torka lätt mellan varje bevattning. Gör du det här du har länge över jul, säger Poppe i Plantage.

Kontoret för blommor och växter (OBP) kan vattna med rumstemt vatten 2-3 gånger i veckan. Vattna inte för mycket, det tycker inte om det - då blir bladen gula och faller av. Töm sedan av det vatten som finns kvar i potten när du har vatten.

Det ser bäst ut på en varm och ljus plats, utan direkt solljus.

Växt rådgivare Tonje Bergh i Plantmania tippa om en något annorlunda användning av julstjärnor som snittblomma:

- Skär av stjälkarna ner till roten av anläggningen och band stjälken av gröna blad. Sätt sedan slutet i kokande vatten, eller håll den över en liten låga under en kort tid. Dessa behandlingar förhindrar att den mjölkiga vätskan häller ut såväl som lång hållbarhet. Med sådan behandling kan julstjärnan vara i upp till 14 dagar, tänker Bergh.

DETTA ÄR Lätt: Amaryllis och yr är lökblommor - och kommer knappt att smaka en droppe vatten före blommande! Foto: Kristin Sørdal Visa mer

How do you say Amaryllis och svibler

- Det här är lökblommor som har all sin kraft i löken. Därför borde du inte i allmänhet vattna dem alls, säger Poppe.

- Det gör inte ont för att ge dem lite vatten när de blommar, men inget för det. Lökplantor tolererar lite kallare och är inte lika utsatta för julstjärnan på temperatur och egenskaper, säger hon på - men påpekar att de inte gillar kallhet.

Bergh rekommenderar att du lägger amaryllis som en lök i pottljuset och hett, eftersom temperaturen är viktig för utvecklingen av blomstarstängerna.

- En typisk rumstemperatur på 20 ° C är bra. Tills kanten visas i toppen av glödlampan, bör man vara försiktig med att ge vatten. Gradvis öka vattnet som knoppar och löv blir synliga. Blommorna utvecklas först när stammen växer, säger Bergh.

Kom ihåg att vända grytan med jämna mellanrum så att växten inte växer snett.

Bergh har också ett tips för ett annat sätt att använda amaryllis:

LA AMARYLLISEN VAR SIN EGEN VASE: Häng den upp och ner och fyll vallen med vatten! Foto: Plantmania / Tonje Bergh Se mer

Häng blomman upp och ner!

- Dra en ståltråd genom toppen av stammen för att göra en krok, dekorera sammetbandet när du virvlar runt stammen och så småningom fyller den ihåliga stammen med vatten. I den här venen blir den sin egen blommevase och kan hänga i ungefär två veckor så länge du kommer ihåg att fylla vatten i stammen, säger Bergh.

DET KAN DU TORKA - MEN ENDAST: Asalea ska få ett ordentligt rotationsslag - vanligtvis i en hink eller i diskbänk - flera gånger i veckan. Men det får inte vara kvar med vatten i potten! Foto: Kristin Sørdal Visa mer

Så här ställer du in asalea

- Asalea är bäst med en oas under den, eftersom det behöver mycket vatten, men det tycker inte om att stå i vatten. Det bör vattnas varannan dag i en hink, säger Poppe. Ta helt hela växten och sänka den i ett handfat eller i diskbänken. Där låt du ligga och dra tills det slutar bubbla - vilket är ett tecken på att det har druckit och jorden är "mättad". Efter rotning är det viktigt att låta växten stå och dränera innan du sätter tillbaka det i potten.

- Även om asalean inte torkar ut, ska den inte kvarstå med vatten i pottskakan under lång tid. Växten bör placeras så lätt som möjligt, men undvik att placera över värmekällan. Om växten är sval på natten, kommer blomningen att vara längre, säger Bergh.

- Men det är lättare att lämna det på en oas och låt inte vattnet gå över det - det är därför att potten inte ska stå i vatten, betonar Poppe.

Bergh säger att asalea trivs bäst i svåra och fuktiga miljöer, men det kommer att klara sig i regelbunden rumstemperatur under blomningstiden.

Och du kan duscha asalean ibland för att få tillräckligt med fuktighet: Använd sedan en duschflaska eller ta den i duschen.

JULEROS KAN LÄRA UT:

Det kan dekorera på trappor, det blir inte för kallt under lång tid. Och du kan plantera den ut i trädgården på våren! Foto: Flower and Plants Office (OBP) Visa mer

Hur man ställer in julafton Enligt OBP kan julen stå ut även om den är 5-6 minus grader.

Du kan lägga den på trappan om jul, om det inte finns några förkylningar över tiden.

Men du kan också få den inuti.

- Det blommar länge och kan till och med läggas in i trädgården på våren om du får det att överleva, säger Poppe.

Julen är verkligen en flerårig och tål en napp. Det bör vattnas jämt, även om det tål torkning mellan varje bevattning.

- Men lämna det inte i vatten - det kan tåla nästan inga blommor - och då kan skadan ske om några timmar, betonar Poppe.

Läs mer:

Så här får du blommor att hålla så länge som möjligt

Här är de bästa tulpan-tricksna

Därför borde du ta potten i duschen

ADVERT

Mest populära