All egendom: trädgård, kök, inredning >> Innan Du Börjar

Så att du sparar på färg

Du vet aldrig när du kan behöva en slumfärg. Kanske måste du fläcka lite senare? Du kanske vill måla mer om en tid eller använda samma färg i ett annat sammanhang.

Om du lagrar färgrester korrekt kan det vara lika trevligt att arbeta med om ett år.

Holder lång

- Paint kan lagras en längre tid, säger Enrico Bastiani från Nordsjö.

Färgen är bäst i väl förseglade förpackningar. Om luft kommer, kan färgen brytas.

- En oöppnad låda med färg följa ett år eller mer, säger Enrico Bastiani från Nordsjö.

Användade färglådor som är minst hälften fulla kan också sparas vid ett senare tillfälle. Öppna lådan och lägg en plastfolie på ytan. Stäng lådan noga och markera den med datum, färgnamn, NCS-kod och var i hemmet det användes.

Om mindre än hälften är kvar av färgen, gör det bästa för att hålla färgen i en mindre behållare. Vänd färgen till en ren syltburk, eller en mindre, men välvasket färglåda. Det är viktigt att locket är helt tätt. Sätt plast över färgen om lådan inte är full. Kontrollera sedan glaset med datum, färgnamn, NCS-kod och plats där du använde den.

Se upp för svamp och snare

Återstående färg kan lagras på ett tag utan att vara trasig.

- I en öppnad låda med väggfärg, takmaling eller annan inredning färg, kan det bli svampsporer och andra i färgen som förstör det efter en tid. Det är märkbart på lukten och om det finns klumpar eller ormar i färgen. Använd inte en trasig färg, men köp en ny låda, säger Enrico Bastiani.

Du märker snabbt om färg har förstörts under lagring. Dålig lukt, klumpar och färg som rör tillsammans efter skilsmässa, finns tecken på att färgen har löpt ut. Det finns emellertid inget sätt att spara färgen en stund, så kontrollera om det är okej att komma igång med nästa projekt.

Smooth temperatur

En ren glasburk med ett tättslutande lock kan vara väl för att hålla en liten färgrester i.

Färg som skall lagras med tiden till en plats där temperaturen förblir stabil och över noll. Placera inte lacklådorna i direkt solljus. Ett isolerat och uppvärmt garage, förråd eller källare är perfekta ställen att placera lacklådor.

Vill du bli av med färgrester, släng dem inte i soptunnan eller spill i sinken. Ta lådorna till närmaste miljöstation eller återanvändningsstation där lämpliga insamlingsbehållare är tillgängliga.

ADVERT

Mest populära