All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppdatering

Så att du avslöjar dåliga badrum kakel

Du har antagligen stått där, med ett dyrt alternativ i ena handen och en bit billigare i den andra. Vad ska du välja? Vilken kakel är bäst och påverkas detta av priset?

Bra eller dålig badrumsplatta?

Det är svårt att veta hur man skiljer en bra och en dålig kakel. Enligt experter är det inte alltid priset det beror på.

- En kvalitet kakel kommer aldrig att kosta NOK 49 per kvadratmeter om inte särskilda kampanjerbjudanden, men det kan vara svårt kvalitativt att skilja mellan ett chip som kostar 200 och en som kostar 500, säger Arne Nesje av Construction Ceramics Association.

- Båda priserna ligger vanligen inom vad som förväntas av kvalitet. Här är också andra saker som kan spela in; Om chipsen är mer eftertraktade, trendiga och attraktiva på marknaden, kommer det att bli en faktor som ber om priser, tillägger han.

Nesje förklarar att många importörer ofta har fabriker de handlar med och att de kan välja att köpa kakel från länder där det finns billiga produktionskostnader. Det betyder att plattorna kan säljas billigare - inte nödvändigtvis att plattorna är av dålig kvalitet.

- De som importerar kakel från utlandet vet att de måste sälja kakel med en viss minimikvalitet, så att de undviker klagomål. Klagomål kan vara dyrt, ta tid och ge dåligt rykte. Företagen kommer i slutändan att gå ner i vikt med att inte sälja kvalitet, säger han.

Läs också: Kom ihåg detta innan du renovera ditt badrum på egen hand

Wood godkänd för våtrum

Hantera direktör Holter tegeltjänst AS, Morten Håkenstad, tror att det finns andra än priset som skiljer faktorer en bra och en dålig kakel. Han påpekar att det viktigaste är att plattan är godkänd för våtrum, så att den inte lockar för mycket vatten.

- Förpackningen ska märkas att plattorna är godkända för våtrum, säger han.

Han förklarar att trots att priset inte nödvändigtvis är en bra och en dålig chip, finns det definitivt dåliga alternativ på marknaden.

- Dåliga plattor har en fattigare yta som ofta kan bli tråkig och skrapig. En dålig kakel är också lätt att spricka, säger Håkenstad.

Läs också: Hur man målar badrumsplattorna

Kontrollera badrumsplattorna

Billiga plattor betyder inte dålig kvalitet. Om du har hamnat med kakel som inte slutar kan det vara en dyr affär att handla dem.

- Kakel som är billiga att producera kan ha svag glasyr, svaga kanter, vara mätbara, varierar i färg eller har hög vattenabsorption. Det senare kan i värsta fall leda till att plattorna förstörs, säger Nesje.

BAD FLIS: Dåliga plattor kan snabbt bli ett problem. Foto: PHOTO: Guro Heiret

För att upptäcka bristande kvalitet, är det viktigt att inspektera kakan bra innan du köper den.

- En billig kakel kan ofta avslöjas eftersom den är ojämn vid kanterna eller böjda. Det är också bra att kontrollera att färgen är jämn, och testa ut plattorna i olika ljus. Lampan i affären är ofta väldigt annorlunda än vad som finns i ditt badrum, förklarar Nesje.

Han tillägger att leverantören kanske kan korrigera eventuella fel innan lanseringen startar, om det saknas upptäckt.

- Fråga också om du kan ta med chipprover hemma. De flesta marker kommer att hjälpa till med detta, säger Nesje.

ADVERT

Mest populära