All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Så förnya du din trädgårdsmöbler

Våren har kommit tidigt i år, och många letar efter nattliv och hagekos. Utomhuskaféerna börjar fylla och det är dags att ställa ut trädgårdsmöblerna. Men har dina möbler varit slitna och fula över tiden? Du behöver inte köpa nya möbler för att förnya din uteplats eller uteplats. Med enkelt grepp kan dina gamla trädgårdsmöbler vara bra som nya.

Trämöbler

Metoden att behandla och behandla dina trämöbler beror på två faktorer: vilket träd är det och hur det har behandlats före.

Trädgårdsmöbler i teak

Teak blir så småningom grå och vitt om den inte är skyddad. Om du vill ha den varma, ursprungliga färgen från träet kan du behandla en bra teak eller ätbar olja.

- Mycket slitigt trä bör tvättas i två steg med teakrens eller uteplatsrenoverare som tar bort gammal behandling och terrasser som neutraliserar och bleker träet. Applicera sedan en bra teak eller ätbar olja, antingen från en sprayflaska eller en vanlig låda, skriv ifi. nej

- Torka av träfibern med ett vattenslipande papper fuktat med teakolja. Oljan ska inte bilda en film, men appliceras om och om igen tills träet är mättat. Överdriven olja torkas bort. Behöver träet bara en förfriskning, behandling med en rengöringsmedel utan tvättmedel eller uteplats tvätt och efterföljande olja.

Målade trädgårdsmöbler

Målade trämöbler kan bäras och fula över tiden. Oavsett om du har trötta möbler som du vill förnya, eller gammal du har köpt, kan det vara en billig och bra lösning att måla dina träbjälkar.

Nya trädgårdsmöbler i ädelträ kan föredra en finjustering innan de utsätts för vind och väder. Om vatten som spillts på ytan rinner bort utan att lämna ränder behöver det inte behandlas. Ritar vattnet in, det ska behandlas. Torka av alla rester av olja och smuts på ytan med teakrena, målarfärg eller spoltvätt och applicera ny olja.

Trädgårdsmöbler i skogsbruk

Om du har trädbevuxen trädgårdsmöbler, är samma sätt att göra om dina möbler är nya eller gamla. Kaklat möbler behöver lite underhåll, och bina håller trästrukturen bättre än med färg.

Tvätta möblerna väl med tvålvatten och låt torka. Applicera sedan två lager av beis.

NYTT MED MALING: Gamla möbler kan vara lika nya med lite färgglansig färg. Foto: PHOTO: Jotun

QUIET CHAIRS: Måla dina gamla stolar i flätade färger för att få ett helt nytt uttryck. Foto: FOTO: Jotun

Metallmöbler

Om möblerna redan har rostat blir det svårt att ta bort det helt. Men med en bra olja och en ny färgslag kan möblerna skyddas mot ytterligare angrepp.

Ta bort all lösa rost och måla och applicera lackolja eller en speciell rustik olja som dränerar in i rosten och släpper ut luft och fukt.När rostfläckarna är mättade med olja och ha en silkesmatta, ska den torka hela natten innan du målar. Använd en lämplig metallprimer och färg.

Möbler för plastmöbler

Plastmöblerna bleker snabbt och livet är kortare än trämöbler. Det grovaste du kan göra är att lägga plaststolar i skuggan när du inte använder dem eftersom solen bryter ner plasten.

- Ytans smuts kan tvättas bort med hushållstvätt, men om det inte hjälper, måste särskilda produkter läggas till. Ett handfat med skräp och efterbehandling med vax kan ge tillbaka ära av det förflutna, skriver ifi.

Rengör och avfetta plasten genom att torka möbelrenaren med polering av stålull och torka av med ljummet bomullsfyllmedel eller universell trasa. Kom ihåg att bära gummihandskar.

Efter några minuters torkning applicera ett skyddande vax som är polerat i plasten. Den vuxna kan också användas för nya och färgade möbler, som kommer att hålla sken och färg under lång tid.

- Tvätta med Fairy vätska

Man kan läsa många ställen som plast möbler kan behandlas med både båtpolish och bil polish vara skinande rena. Gunnar Faale från Ballerud Garden Center är helt og hållet oenig.

FÄRG I HAGEN: Det finns också många färgglada trädgårdsmöbler i metall. Foto: PHOTO: Producent image

- Det bästa råd jag kan ge använder ljummet vatten med zalo. Om möblerna redan har blivit gråa, finns det ingen väg tillbaka, förklarar Gunnar Faale. Jag skulle inte rekommendera någon att använda polermedel på plastmöbler, eftersom det skadar mer än det drar nytta av. Den polska bryter ner Gale Coaten på möblerna, vilket minskar livslängden.

Han konstaterar att det finns två olika typer av plast möbler, den billiga möbler i PVC och dyrare möbler i polypropylen. Och det är billigare pvc-möbler som tar skador på polska.

- Vi har helt slutat sälja den här hos oss. Det är inte heller lämpligt att använda Jif eller Ata, påpekar han. Det finns för starka medel och det förstör plasten.

Du får vad du betalar för, och polypropen möbler har en längre livslängd än de billigare möblerna i PVC. Med plastmöbler måste man vara medveten om att allt har sitt liv, tror Faale.

Underhåll av trädgårdsmöbler

Det viktigaste du kan göra för att bevara trädgårdsmöbler så länge som möjligt, vilket ger dem vårdande och omtänksamt sätt.

INSERT MED VAGGAR: Ifi rekommenderar att du tvättar plastmöblerna väl och lägger dem sedan med vax. Foto: Foto: Ifi bör rengöras

Trädgårdsmöbler av något material med tvålvatten och torka ordentligt innan du ställer undan över vintern. Se till att möblerna är på en torr och frostskyddad plats under vintern.

Ett bra tips längs vägen kan vara att ge dina träskor en årlig fotbad med träolja.

Möbler i trästaket behöver inte borstar eller målas regelbundet. Regelbunden tvätt med trädgårdsslangen och en borsthållare. Men om du har möjlighet, bör du lägga möblerna under taket eller en presenning på vintern och ta in kuddarna.

Utgångarna kan också hållas lika med textilimpregnering.Se proceduren här.

ART: Möblerna på området kan inte repas, borstar eller målas regelbundet, med normal tvätt. Foto: PHOTO: Skeidar

ADVERT

Mest populära