All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

Hur tar man bort kakel?

Du har köpt ett andra hem, och kanske tar det inte lång tid innan du upptäcker att du verkligen inte gillar den tidigare ägarens smak i plattor. Men vad i världen gör du?

Ett sätt att bli av med fula plattor är att dölja dem bakom de nya.

- Var noga med att ta bort de gamla plattorna och inte flisera plattan, föreslår Arne Nesje.

Han är sekreterarledare i Building Society Association och forskare vid Sintef.

Uhell: Korrupta plattor kan bytas ut. Foto: iStockphoto

Läs också:

Smarta tips och trendiga nyheter om plattor

Byggar du ett nytt badrum? Eller kanske kommer du att förstöra din gamla? Här är den sista träsnittet, liksom bra råd för val och läggning av plattor.

När du lägger en kakel på kakel, bygg ytan med cirka tio millimeter. Det betyder att du inte kan använda den här metoden överallt. Praktiska frågor bestämmer och måste betraktas som första.

  • 7 fel du fixar dig själv i badrummet

Med stroke och stroke

Kanske har du redan ansett denna metod och funnit att det inte är lämpligt i ditt fall. Vik sedan upp ärmarna och gör dig redo för lite arbete.

- Använd fysisk kraft. Det är förknippat med lite arbete att ta bort kakel. De som är destruktiva, använder släden och slår ner hela väggen. Du kan också använda en slaggem, placera den under kanten och luta plattan. Kom ihåg skyddsglasögon och handskar eftersom flisorna är skarpa vid kanten, säger Nesje.

Slagmjöl är bra i fall där plattorna är fästa på ett fast och fast material. Det är inte alltid fallet.

Läs också:

Mänsklig köksdekoration

Bly i köksredskapet i tallet? Du behöver inte byta hela kökets inredning, det tar ofta ett par färgstreck.

Gipsplattor

- Om plattorna är limmade till gips är gipsskivan det svagaste fästet, och sedan följer du det. Då kan du istället ta en vinkelslipmaskin och avklippa passande stora fält och lyfta ut dem. Lossa sedan gipsskivan från stativen och bygga sedan upp väggen. Plattor av förstärkt XPS eller EPS är robusta och tål mer fukt än gipsskivor, säger Nesje.

  • Bygg ett nytt badrum? Du måste ha dessa papper i ordning!

Ibland finns det bara små delar av väggen som är kaklade. Vi gillar det här i köket, där kakel ofta används över köksdisken.

- Om det finns kakel över köksdisken som du vill ta bort, försök lossa dem med en barriär om de är fästa på en spånskiva eller annat skivsubstrat. Å andra sidan, om de är på plåster, är de gärna följa. Ofta har en gipsskiva installerats mellan diskbänken och toppskåpet för att ha en stabil yta för plattorna. Då kan du lossna den från basen med plattorna och sätt in en ny.Fukt mot köksbänkar och huvar måste avlägsnas först, säger Nesje.

Och då finns det fall där det bara finns en kakel som ska bytas ut. Det kan vara en spricka i glasyren eller en olycka som har orsakat skador på plattan.

Se även:

Expert tips: Ta bort färg, tapeter och kakel

Det kan vara frustrerande och tidskrävande att ta bort gamla material från vägg och golv. Här är experternas bästa råd för att ta bort tapeter, färg och ...

  • 10 saker du måste veta innan renovera ditt badrum

Borttagning av enskilda plattor

- Har du fått spricka eller skada på en bricka, det kan bytas ut . Men det antas att du får samma typ av kakel. Av detta skäl bör du ha ett reservlager. Vi rekommenderar att du köper tio procent extra när du köper kakel. Något kommer att hjälpa till med att redigera kanter och hörn, men du får också några rester som du kan ha i reserven om du borde vara otur och förstöra några av plattorna, säger Nesje.

Byggföreningsföreningen har gjort en illustrerad procedur för att ersätta enkla plattor. Du kan ladda ner det här.

- Om du är praktisk och kommer in i metoden kan du göra så bra som en hantverkare. Men en hantverkare har uppenbarligen den fördelen att han redan har handgjorda inuti. Men röra inte med det här själv, där det kan få konsekvenser när det gäller fuktskador. Håll dig borta från vattenburna väggar och golv i våtrummet, rekommendera Nesje.

  • Vi vill ge dig mer smarta tips - registrera dig för vårt nyhetsbrev
ADVERT

Mest populära