All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Hur tar man bort fläcken från köksdisken?

Ifi. Nej har hjälpts av Line Augustin i Alanor att svara på denna fråga.

Svar

Anledningen till fläcken är att salmiakkens filé antingen har varit på träet för länge eller att träet nog inte har fått tillräckligt med olja.

Salmiakk är ganska stark, så det stannar en stund på en bänkskiva, det kommer ändå att dra genom oljan så att träfibrerna blir missfärgade.

- Samma sak gäller även vatten och andra spill. Trots att träet är väl oljat, kommer det när det stannar tillräckligt länge, förmodligen slutligen draget igenom filmen och missfärga bänken. Därför är det viktigt att torka bänkskivan varje gång den slösas, säger Line Augustin.

- Ju bättre oljad kökshink är, desto bättre skyddas är träet. Använd dropptestet för att kontrollera detta. Lägg en droppe vatten på bänken. Om droppen "pärlor" som på en ny bil, levereras träet med tillräckligt med olja.

Alanor rekommenderar olja med en härdande (torkande) olja som skyddar under lång tid.

Fler alternativ

När olyckan är först ut och träfibrerna är redan missfärgade, kan fläcken mekaniskt avlägsnas genom slipning, och sedan byts bänken med olja igen.

Det kan också vara möjligt att bleka fläcken med oxalsyra. Läs om detta. Ett tredje alternativ är att dölja fläcken genom att mörka hela bänkskivan.

Observera att om du bara slipar där träet är missfärgat, kan en dumpning inträffa. Glid därför en något större yta, helst med en blister eller kvarn (oscillerande), för att hålla substratet så smidigt som möjligt.

När du har trimmat veden och avlägsnat missfärgningen finns det flera alternativ för hur du fortsätter. Det beror på vad bänken behandlas med i början. Om bänken bara är oljad, dvs ingen färg tillsätts, kan du olja hela bänken igen.

Lär dig hur man oljar en bänkskiva.

Detta bör övervägas:

Det är viktigt att vara "bly-bee" när det gäller träarbete. Vid första oljning applicera mer beläggningar. Använd "dropptest" som beskrivet ovan. Testet kan användas för att kontrollera om träet är tillräckligt skyddat, men även om underhåll är nödvändigt.

Efter oljebehandlat trä är det viktigt att efteråt sköljer du vattnet i vattnet. Då kan du kasta filen. Ett torrt smulat fyllmedel kan antändas och du riskerar att bränna hela huset.

ADVERT

Mest populära