All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

För att ta bort klotter

Det är tidig morgon i Bygdoy Alle. Kemisk doft är skarp. Christian Torply Ren AS har börjat spruta en vägg fylld med graffiti. Hyresvärden är otålig, han har väntat länge att temperaturen skulle stiga tillräckligt för att ta vägg grepp för klotter tar hand inte väl i entrén i hyreshus.

- Nu kemikalierna få verklig för en stund, så att färgen löser berättar Torply.

Det finns en stor efterfrågan för borttagning av graffiti, kan han säga, och företaget är kontinuerlig på ett uppdrag. Vanligtvis arbetet ta några timmar, men han upplever att uppdraget kan ta dagar och veckor. Det beror på vilken typ av ytbeläggningen sprayas på.

- Wall är särskilt utsatta för klotter. När färgen sitter länge på väggen, kan stenen splittras bakom färg och orsaka stora skador, sade han.

De svåraste uppdragen han har i flerbostadshus med målade ytor. Där kommer han inte bara ta bort graffiti, men även husfärg.

- hur svårt det är att ta bort graffiti beror också på hur länge graffiti har suttit på ytan, säger Torply börjar högtrycksspolning av väggen.

försvinner Mannen nästan ångan dimman, och färgen körningar, men framför allt ljuset inte försvinner. Vissa taggers använder specialblandad färg innehållande sura ämnen, så att det etsar in i ytan. När färgen är extra svårt att ta bort.

Eternal kamp

Enligt Torply finns flera butiker som säljer produkter som uppenbarligen är avsedda för taggers. Arild Løvstad är en av tre ägare till företaget Ren tjänsten. Han har tagit bort graffiti i flera år, och är certifierad som en auktoriserad entreprenör. Han bekräftade Torplys uttalanden.

- Det finns en separat industri som producerar färg för taggare, sade han. Lacken och färgen att tränga igenom ytan. Det är alltså en evig kamp mellan dem som ska skydda sina hus och "tag innehavare" som vill se sin signatur står. För oss är det en växande utmaning eftersom det finns blandade syra i pennorna. Om ytan inte skyddas, är det praktiskt taget omöjligt att eliminera den helt.

Många tror att det bara håller målning över graffiti, berättar Lövstad. Vad de flesta människor inte reflektera över, är att färgen inte andas. En vägg som är målat över pluggarna, och den fukt som normalt skulle gå ur genom väggen återstår.

Det i sin tur kommer att leda till fuktproblem inuti eftersom fukt kvar i väggen. När så kallt kommer, kommer det att frysa och orsaka sprickor i murverk och tegel. På putsade ytor kommer att uppleva att det faller utanför flingor.

- Så du ofta större delar av fasaden åter slipas, vilket är dyrt, påpekar han.

Vaxet skyddar

Förra året fick företaget i uppdrag att skydda "karantän väggen" i Oslo, att väggen runt det gamla sjukhuset kallades.Det har en antikvarisk betydelse.

- Vi använde en vaxbaserad produkt för att skydda väggen, fortsätter han.

Produkterna som används på andningsbara material har en så kallad "offerbädd". När graffiti ska tas bort kommer skyddet också att försvinna och området kommer att skyddas igen. Fördelen med en sådan produkt är att det bara krävs varmt vatten för att ta bort graffiti och därmed undvika fasadskador.

- För nyrenoverade ytor är detta en smart och prisvärd lösning, säger Løvstad.

En stor utmaning är att graffiti ofta tränger in i en yta eftersom den är porös. Då kommer det att förbli "skuggor" på ytan.

- Du får se det över hela staden och avslutar de-taggen.

ADVERT

Mest populära