All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

"Hur man tar bort limmad matta i trappan?"

Hej!

Jag har en trappa täckt av mattor (fast). Det var smart när barnen var små, och med mattan på trappan var det mindre buller. Nu kan jag tänka mig att ta bort mattan. Hur lätt blir det att ta bort det (förväntar du dig en limform)? Hur går jag ut? Huset är cirka 50 år gammalt och jag förväntar mig att trappan har mattats så länge. Vilka lösningar är bra när jag har tagit bort mattan, speciellt vad gäller slädar?

Ställ frågor till våra 8 experter!

Vi i Villas experter på färg, tapeter och golv, Kristian Owren, svara:

1. Det första du behöver göra är att kolla vad som ligger under den massiva mattan i trappan och hur bra det fastnar i marken. Om du ska ha filten, börja du bara i ett hörn och riva ner det och se om det är lös.

Du kanske vill använda en tapetkniv eller en styv handborste för att glida under medan du tar bort matta. Det är svårt att säga hur lätt det är att ta bort eller att rekommendera något konkret när vi inte vet hur bra mattan sitter eller vad som är gömt.

Några gamla mattor har ett skumplast som är fastlimt på limet, vilket gör jobbet mer utmanande. Då bör du ägna mer tid och ansträngning för att klia det löst. Lösningen kommer ändå att vara mekaniskt avlägsnande av mattan, men hur mycket arbete det blir beror på hur bra det är.

2. När mattan har tagits bort kommer det förmodligen att vara limrester, och eventuellt även skumrester, kvar på substratet. Detta måste repas eller torkas bort. Om det finns skum kvar från teppens baksida tillsammans med limet är det ett stort jobb att skrapa bort det. Om det bara är limrester kan det räcka för att mala golvet. Du måste överväga detta själv.

3. Vad kommer att vara trevliga lösningar som ett alternativ till mattan beror på hur substratet ser ut när mattan är borttagen. Om du har tur finns det en stor trägolv under vilka du kan rengöra, tillämpa sprayfärg, ytlig och måla med golvfärg ju limrester är borta.

Om det finns små stötar i trappan ska du glittra dessa. Du kan också applicera ett par lackbeläggningar på toppen för extra hållbarhet.

4. Det finns lösningar som isolerar målade trappor, samtidigt som du behåller det fina utseendet. Antislip pulvret är ett pulver som består av luftfyllda glaspärlor används blandade i färg eller lack innan de appliceras.

Ett annat alternativ är en speciell färg, som kan appliceras över färgen , som blandas med små korn och bildande en nodulär osynligt skikt i ytan. Ett annat alternativ är att montera trappor med glidskydd i yttersta steg. De finns i många sorter och material, vilket ger en glidfri och vacker trappa.

Slip-proof tejp är också ett alternativ, och banden finns i olika färger och mer genomskinliga varianter. Tape kan monteras innan du målar färg och målas över så att den inte är så synlig. Ett bra band behåller glidegenskaperna även när det är målat. Så det är ganska möjligt att få en skräddarsydd trappa utan en matta!

Det finns många andra alternativ till målat trä, vilket också kan fungera bra i trappan. Det är helt fråga om vilket uttryck du vill ha. Fördelen med att måla är att du har alla möjligheter öppna om du blir uttråkad. Då kan du välja att måla den i en annan färg eller lägga till nya golvbeläggningar senare, utan att behöva tänka på att ta bort beläggningar och limrester igen.

Mvh Kristian Owren

VD för Informationsverket för färg och inredning (IFI NO)

  • Bli inspirerad av fler läsare här!

Få mer smarta tips - anmäla dig till vårt nyhetsbrev här!

ADVERT

Mest populära