All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Detta minskar strömregeln

I norge betalade norska hushåll nästan 40 procent mer av sin el 2008 jämfört med föregående år, siffror från Statistiska centralbyrån.

- Människor bör tänka på konsumtionen och utvärdera om allt de behöver är faktiskt nödvändigt. Det är möjligt att spara mycket el med enkla medel, säger Alf Jondahl, marknadsassistent på Clas Ohlson.

Hur sparar du ström? Använd kommentarfältet under

Minska skanningen

En av de första sakerna du bör göra är att kontrollera om fönstren är tillräckligt täta och om det är nödvändigt att sätta på tätningarna. Värme som finns kvar i det tomma rummet är också ett slöseri med pengar.

Standby-utgåva kan lösas med en energibesparare som enkelt kan placeras mellan exempelvis TV och vägguttag.

Slå av

Standby-problemet kan lösas med en energibesparare som enkelt kan placeras mellan exempelvis TV och vägguttag.

- I stället för att gå i standby stängs TV: n av, till exempel. Det är särskilt relevant för dem som har fått LCD- och Plasma-TV som använder mer kraft än gamla bildrörs-TV, säger han.

Klipp strömmen samtidigt

Nätsladden med strömsparande strömuttag kan också rekommenderas vid användning av elektriska apparater. Den har ett huvudutlopp; ett eluttag som styr strömförsörjningen till de andra eluttagen, och vanligare eluttag; slav utloppen.

Till exempel kan du ansluta datorn till huvuduttaget och övervaka, skrivare, skanner och mer till slavuttag.När datorn slås på eller av, är allt som är anslutet till slavkontakter på eller av.

Läs också:

Spara pengar med en brännare.

Högaffektiv brännskador, högeffektiva, brännbara vedspisar kan minska träförbrukningen med 30-40 procent.

Låglampor och glödlampor Elektriska ljuskällor är traditionellt baserade antingen på filament eller fluorescerande rör. Glödlampan drar oproportionerligt mycket kraft och nästan 95 procent av energin går över som värme i miljön.

Låglampor och glödlampor är lysrör med socklar anpassade till konventionella glödlampor.

- Reservbatterierna och energibärarna minskar energiförbrukningen med upp till 80 procent jämfört med traditionella glödlampor och kan ta upp till 15 000 timmar. De kan användas inomhus och inomhus, och många energisparstolar finns också med skymningsrelä.

Spara pengar med LED

Till skillnad från en traditionell glödlampa, är den lysdioder som bygger på en diod som drar låg effekt och varar länge.

- LED-lampor använder ännu mindre ström än glödlampor, liksom att vara mer miljövänliga att producera. De använder bara fem procent effekt jämfört med halogenlamporna, och tekniken blir bättre både när det gäller färgåtergivning och ljusproduktion, säger Jondahl.

Utomhusbelysning

- När det är mörkt ute tror många att det är på plats med korrekt utomhusbelysning. Men många människor släppte ljusen hela dagen, även i de timmarna, det är ganska ljust och det kostar pengar. Istället köper lampor med skymningsrelä, lampan tänds automatiskt i skymningen och stänger av sig vid gryningen.

Det finns också skymningsstänger som automatiskt sätter på och stänger av lampor.

ADVERT

Mest populära