All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Hur man spelar Yahtzee

Tärningsspelet Yatzy är ett populärt spel över stora delar av världen, även i Norge.

Många minns spelet från barndomen, och idag är Yatzy ett populärt inslag i både spelkvällar och stugor.

"The Yacht Game"

Det Yahtzee spel vi vet i dag härstammar från 1956, när den amerikanska Edwin S. Lowe patent på ett spel han ursprungligen kallades "Yatzy". Historien säger att Lowe hade fått idén från en kanadensisk vennepar, som hade uppfunnit ett spel som de brukade spela ombord på båtens, som de hade gett passande nog heter "The Yacht Game".

Lowe köpte rättigheterna till tärningsspelet, som han till sist döpte till den något kortare "Yatzy" och gjorde spelet i produktion. Lowes företag, E. S. Lowe, sålde Yatzy fram till 1973, då Milton Bradley och sedan Hasbro köpte rätten att sälja spelet.

Idag äger och producerar Hasbro fortfarande Yatzy, och varje år säljs över 50 miljoner Yatzy-spel över hela världen.

TOTALA PUNKTER: Målet med tärningsspelet Yatzy är att få flest poäng. Foto: PHOTO: Thinkstock

Samla poäng

YATZY: Så här ser du bordet som du fyller i under spelet. Foto: PHOTO: Skärmdump, Wikimedia

Yatzy kan spelas med allt från två spelare och uppåt. Den ursprungliga versionen spelas med fem tärningar.

Målet med en spelarerunda är att uppnå högsta möjliga poäng. Spelaren som så småningom återupptar med den högsta totala poängen vinner.

Poäng i Yatzy delas ut för 15 olika tärningskombinationer. I varje runda får alla spelare upp till tre kast för att uppnå en av dessa typer. Du behöver inte använda alla kast om du uppnår önskad kombination efter första eller andra kastet.

Med undantag för det första kastet, kan spelaren välja att lägga undan ett antal tärningar och kasta bara återstår att uppnå summan eller kombinationen du letar efter.

OBS: Om du redan har registrerade punkter på en kombination typ, kan man inte välja att göra det igen om du senare i spelet var att uppnå en bättre kombination av samma typ.

Poängen beräknas enligt antalet ögon som visas på tärningarna som ingår i de olika kombinationerna. Om en kombinationstyp sker flera gånger i en kombination är det alltid den mest värdefulla räkningen.

Exempelvis kommer kombinationen 5-5-4-4-2 att ge tio poäng som "ett par" eller 18 poäng som "två par".

Olika kombinationstyper

Hur poengutregningen med olika kombinationstyperna kan uppnås och letar efter i en omgång Yatzy:

Hur man vinner i Ludo

Enere - ger samma antal poäng som antalet ögon på de .

Tour - Returnerar samma antal poäng som antalet ögon på turné.

Treere - Ger samma antal poäng som antalet ögon på poängen.

Fira - Returnerar samma antal poäng som antalet ögon i fyra.

Fives - Returnerar samma antal poäng som antalet ögon på fives.

Sex - Ger samma antal poäng som antalet ögon på sex.

Bonus: Om du har totalt 63 eller fler poäng från 1, 2, 3, 4, 5, 6 ("över linjen") får du 50 poäng i bonus. (63 poäng motsvarar 3, 3, 3, 3, 3 och 3).

Ett par - Två lika tärningar, ger samma antal poäng som ögonen på tärningarna som ingår i (mest värdefulla) paret . Här är till exempel "12" det högsta möjliga värdet, dvs en kombination av två tärningar med sex ögon.

Två par - Kombination av två lika stora kuber och två lika stora kuber av ett annat värde, ger lika många poäng som ögonen på de fyra tärningarna som ingår i paren.

Tre identiska - Tre lika tärningar, ge lika många poäng som ögonen på de tre lika tärningarna.

Fyra lika - Fyra lika tärningar, ge lika många poäng som ögonen på de fyra lika tärningarna.

Liten rak - Kombination 1-2-3-4-5, vilket ger 15 poäng.

Stor rak - Kombinationen 2-3-4-5-6, ger 20 poäng.

Hus - Kombination av tre lika stora kuber och två lika stora kuber av annat värde. Ger lika många poäng som ögon.

Chans - Varje kombination ger samma antal poäng som ögon.

Yatzy - Fem identiska tärningar, vilket ger 50 poäng. För detta kasta får du alltid 50 poäng, oavsett vilken fem, så både 2-2-2-2-2 och 6-6-6-6-6 ger båda 50 poäng.

Med fem tärningar är det maximala poänget (utan bonus) 324 poäng, varav 105 över linjen. Med bonusen är det maximala värdet antingen 349 (bonus 25) eller 374 (bonus 50).

Strike

Om tre kaster (det maximala antalet satsningar per spelare per runda) inte kan fås i någon av de vänstra kombinationerna, ska en av de kombinationer som ännu inte använts strykas ut. Det är satt 0 (eller en linje) inom den offrade kombinationens område.

Detta kommer att imponera på dina vänner

Fritt eller tvunget Yatzy

Det är möjligt att spela både "free" och "forced" Yatzy. Vid tvingade Yatzy-spelare måste följa spelarket nedåt (före före turer etc.). Vissa spelare spelar då en bonus på 42 (i genomsnitt två av varje värde).

På fri Yatzy kan spelaren välja var han eller hon kommer att leda resultatet efter att ha sett resultaten av kastarna. Det är lättare att få högre poäng, som det också gäller för de andra spelarna, så det är inte nödvändigtvis lättare att vinna än med Yatzy.

Olika varianter

Som med många andra spel finns det flera olika varianter av Yatzy. En av dessa är Maxi-Yatzy, spelad med 6, och inte 5, kuber. Vissa spelar med fyra rullar i varje omgång, andra håller sig till tre, vilket är detsamma som i "vanliga" Yatzy.

Antalet kombinationer ökar till 20, och spelare kan ta hand om oanvänd kast för senare tillfällen. Mängden poäng som krävs för bonus ökar till 84 - uppnås om du har fyra av var och en, turnera, behandla, skjuta, fiefing och sexing - och värdet på Yatzy och bonusen ökas till 100 poäng.

För tvingad Maxi-Yatzy, arbetar någon med 63 poäng för att få en bonus. Fortfarande andra arbetar med 50 poäng bonus för mellan 63 och 83 poäng, 100 poäng bonus vid 84 poäng eller mer.

Detta skiljer Maxi-Yatzy från den ursprungliga versionen:

Tre par - Kombination av två lika tärningar, två lika tärningar med ett annat värde, och två lika tärningar med tredjedel värde - Ger samma punkter som ögonen på tärningen.

Femtal - En kombination av fem identiska kuber - Ger samma mängd poäng som ögonen på de fem tärningar.

Full rak - Kombination 1-2-3-4-5-6, vilket ger 21 poäng. Vissa arbetar med 30 poäng för full rak.

Cabin - Som hus i vanliga Yahtzee

Hus - Tre lika tärningar och tre lika kuber av olika värden - ger samma antal poäng som ögon på tärningen.

teckensnitt - Två lika tärningar och fyra lika tärningar med ett annat värde - Tillhandahåller samma mängd poäng som ögonen på tärningen.

Yatzy - Sex identiska. Oavsett vilka siffror.

I Maxi-Yatzy innehåller maxpoängen 100 poäng bonus 649 poäng. Om man arbetar med 30 poäng för full rak, ökar maxpoängen till 658 poäng.

(Källor:.. Wikipedia, Gamesweb Com, stavningsregler Org)

Se också:

Hur man vinner i Ludo

Hur man vinner i Domino

tvångsarbete eller GRATIS: Det finns många sätt att spela yatzy på Foto: Foto: Wikimedia Commons

Hur man använder en servett

ADVERT

Mest populära