All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Hur man planerar ditt kök?

När solen skiner och värmen steker, är det lite frestande att dra in för att laga mat. Med ett ordentligt utekök behöver du inte det. Du kan ställa in ett bord och en grill och kalla det utomhuskök , men du kan också gå till jobbet grundligare och rigga på något som är ordentligt medan du är på gång.

En bra kökslösning, oavsett om köket ligger inom eller utanför, kräver bra planering. När vi planerar ett kök talar vi ofta om en fungerande triangel, det vill säga att det borde finnas ett kort avstånd mellan kökets tre huvudsakliga arbetszoner: ett matplats, tvättstuga och kylskåp.

Vädret och vinden

Men i uteköket har du knappast ett kylskåp och bara kanske en tvätt, så här är andra saker att tänka på när du planerar. Läge i terrängen samt vind- och väderförhållanden till exempel. Om du bor i ett område med mycket vind bör du placera köket i skydd så att salladen inte blåser bort innan den når skålen.

- Bygg ett litet tak över utomhusköket för att skydda det mot snö och regn. Det är också bekvämare att laga ute utan att vara störd av svimlande middagssol, säger författarna till The Great Cottage Book.

Om du tillbringar mycket av sommar och höst i stugan, är det trevligt att även skapa ett utomhuskök . Det sträcker sig både bostadsyta och säsong. Och utomhusköket i stugan behöver inte vara värre än utomhusköket hemma.

Läs också:

Bygg en bakugn i trädgården

En bakugn i trädgården där du kan laga ditt eget doftande, guldbrunt och krispigt bröd. Vad är mer frestande?

Det mest nödvändiga - och lite mer

- Sommarvatten låter dig ordna en trädgårdsslang eller ansluta till vattenkällan du använder inuti stugan. Det är också trevligt med el till utomhusköket. Då kan du laga våfflorna, använda den elektriska woken och ha bra möjligheter till ljus och värme. På kalla kvällar kan du använda terrassvärmare, monterade under taket eller som "stållampor".

För att komma igång med planering kanske du vill skapa en detaljerad ritning. Använd routingpapper, så det är lättare att få exakta mål. Matlagningsmöjligheter, tvättställ, arbetsytor, hyllor och skåp är saker du bör försöka ta med på ritningen.

Ta dig tid att tänka på vad du behöver och vill ha i utomhusköket. Tänk också kreativt under planeringen. Då kan du använda extra rymden och få några spännande lösningar.

Ljusklinkerblock kan bli ett vinställ om du låter hålen ut, till exempel bygg en halvvägg, kanske kan du göra den tillräckligt bred för att odla örter i krukor på toppen och göra försänkta hyllor på sidorna?

Tips innan du går ut i köket:

  • Ska det fixas på plats, eller bestå av lösa element som tillsammans bildar en helhet?
  • Skulle det vara ett enkelt och rustikt kök eller ett mer avancerat kök?
  • Skulle det vara anslutet vatten och avlopp eller kan du ta hand om trädgårdsslangen eller kannen och handfatet för rengöring?
  • Bör det anslutas ström så att du kan använda mixer och blanda drycker, eller kan du ta hand om gas eller kol?
  • Bör utomhusköket ha väggar? Om så är fallet, hur många och i vilka riktningar?
  • Ska utomhusköket ha tak? Ska det vara fast eller bara en översikt över delar av köksområdet?
  • Ska det vara i samband med huset eller vara lite borta?
  • Ska det vara tillgängligt för företag i omedelbar närhet, eller har den en plats som går till familjen?
  • Vad vill du ha för arbetsplatser, skydd och förvaring i ett utomhuskök?

ADVERT

Mest populära