All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

Här ska du ordna kylskåpet

UNDVIK VINEN: - Bra utrymme, rätt temperatur och överblick över maten är nyckelord, säger Anne Marie Schrøder i maträtten. nej Foto: PHOTO: matvett. nej

När expertrådet för att spara tusen flikar är att fungera en gång i veckan fylls det lätt i både köksskåp, frysar och kylskåp. Många människor stiger bara maten i kylskåpet där det finns utrymme. Beställ, kött och grönsaker sida vid sida. Idén om stor handling är bra, men om du följer detta trick är det extra viktigt att organisera kylskåpet ordentligt.

Om inte, kan maten med lägsta hållbarhet skjutas bakåt och kommer inte att hittas igen tills den är oätlig.

Så är det gjort.

Förhindra matvinning

Fördelen med ett städat kylskåp är inte bara att det ser ut som inbjudande. Dessutom undviker du till exempel att fyra paket med kallskuret öppnas på en gång. Det förhindrar matvinster.

Om du placerar maten korrekt och försäkra dig om att den är väl omslagen kan du minska din vinstökning med 25 procent, vilket ger dig tusentals dollar om året. Enligt matfett. nej, en organisation som arbetar för att minska livsmedelsförsörjningen i samhället, vi slänger norrmännen 46, 3 kilo vardera.

Det första du bör göra är att kontrollera att temperaturen i kylskåpet har ett mål.

Idealisk kylvätsketemperatur är mellan 2 och 4 grader. Det första du bör göra är att kontrollera om ditt kylskåp håller denna temperatur.

- Om inte, justera temperaturen i kylskåpet. Det är det viktigaste och det är faktiskt sällsynt att människor har rätt temperatur. De flesta är mycket varmare, säger Anne Marie Schrøder, kommunikationschef i matfett. nr.

ROT: Grönsaker bör lagras i sin egen låda. Men se till att det inte är förpackat för hårt. Foto: FOTO: Marit Aaby Vebenstad

Läs användarhandboken

Undvik matvinnare

1. Kontrollera temperaturen i kylskåpet. Detta bör ligga mellan 2 och 4 grader. Detta har mycket att säga för hållbarheten av lätt tråkig mat. Färskt fläsk, till exempel, stannar i åtta dagar om temperaturen är 2, 5 grader, men blir fattig efter bara tre om det är 5 grader varmare i garderoben. Du kanske vill ange en synlig termometer för att ta reda på vad du ska ställa in kallindikatorn på. Detta beror naturligtvis på hur mycket kylskåpet är.

2. Håll din beställning i kylskåpet. Lägg lättförgängliga livsmedel som kött, fisk och mjölk i botten av garderoben, eftersom det vanligtvis är kallast det. Lär känna de olika kylazonerna i ditt kylskåp. Detta förklaras troligen i bruksanvisningen. Moderna kylskåp är avancerade och utformade speciellt för att anpassa zonerna till hur de olika matvarorna lagras bäst.

3. Sörja för snabb kylning av livsmedlen. Det är en bra idé att handla mat som sista objektet på programmet, och kom ihåg att få maten snabbt i kylskåpet när du kommer hem.Några nya skåp har egna snabbkylningsinställningar, och det är särskilt användbart i sommarvärmen.

4. Packa upp matrester och andra livsmedel som inte finns i förpackningen. Sätt i lådor med lock. På det sättet kommer maten inte att "förorena" klimatet i kylskåpet och smaka eller droppa andra livsmedel. Extra viktigt är att undvika kontakt mellan rå och färdigmatad mat.

5. Placera inte het mat direkt i kylskåpet. Då stiger temperaturen och kondensationen ger god tillväxtpotential för bakterier. Om du har rester som du vill lagra ska de kylas innan du placerar dem i kylskåpet. Men kom ihåg att långsam kylning också kan öka risken för bakteriell tillväxt. Därför bör du kyla maten snabbt genom att lägga grytan i kallt vatten eller i ett rum med låg temperatur och god luftcirkulation.

Källa: matfett. nej

Hon berättar hur mycket värmen som stiger i kylen beror på vilken typ av kylskåp som är och om det är ett gammalt eller nytt kylskåp.

- Mitt råd är att läsa bruksanvisningen och bekanta dig med ditt kylskåp. Då kan du placera maten i zonerna som är anpassade till maten. Några av de nya kylskåp har fukttäta lådor.

Det finns många fördelar med ett nytt kylskåp. Maten kan vara en vecka längre och på det här sättet sparar du pengar snabbt. Ett stort och öppet kylskåp kan också vara bra, speciellt för en stor familj.

- Men det är stuffigt, det kommer att öka temperaturen. Om du har en stor sak, kanske du vill trycka på "boost" -knappen för att få det snabbt igen.

Bra utrymme och överblick

Bra utrymme, rätt temperatur och överblick över maten är nyckelord.

Anne Marie Schrøder har bra tips om hur man sorterar och får ett klart kylskåp:

- All mat bör ha en fast plats. Bilagor ska placeras i en plastbehållare. Och du borde veta var allt är. En öppen låda med tacos och sylt kan placeras ihop, helst på baksidan eftersom det inte får användas så ofta. Då förlorar du inte den enkla översikten.

Hemma hos kommunikationschefen har de en lista på köksdisken där alla familjemedlemmar skriver upp när något är upptaget. De köper aldrig nya matar innan den listas. På så sätt undviker de att fyra lådor står på plats.

Men var ska de olika matvarorna placeras i kylskåpet - och varför?

Här är en checklista:

1. En grundläggande regel är att den är kallast längst ner, och därför bör fisk och kött lagras längst ner. På så sätt håller maten längre. Mjölk och andra mejeriprodukter bör också hållas kalla.

2. Drycker som juice och mjölk kan vara i dörren till det nya kylskåpet. Tidigare trodde det en kall förlust i dörren, men det är kallt nog i det nya kylskåpet. Förstärkningen är längre hållbarhet när sakerna lagras ordentligt. Ett tips är att behålla matens hållbarhet i stället för att vara så avstängd vid utgångsdatumet.

3. Beställa bör ligga i skydd över köttet och fisken ska vara på.Om du har ett nyare kylskåp med grönsaksskål, bör frukt och grönsaker lagras här. Om inte, bör den placeras överst.

4. Ägg behöver inte kylas om du inte vet att det inte ska användas på en veckas tid. I kylskåpet lagras äggen i kylskåpet i kylskåpet.

5. Middagsavbrott bör kylas ner snabbt och stå inte för långt vid rumstemperatur. Det är också trevligt om det är tätt packat. Placera en plåster med datum innan du placerar maten i en frys eller kylskåp.

6. Något grönt går aldrig in i kylskåpet om det inte är övermodigt. Detta gäller tomater, avokado och alla frukter från södra regioner. Allt detta ska förvaras vid rumstemperatur. Om mango eller banan är överviktig kan den skrällas och placeras i frysen. Ripe frukt är perfekt för söt smoothie.

7. Mat bör i allmänhet inte ha för mycket luft, då blir det snabbt torrt och dåligt. Men sakerna bör inte skjutas ihop. Grön behöver fukt, men pressas ihop, fukt utvecklas till mögel. Å andra sidan kan man säga att salladssallan förtjänar ett isbad, så att det torkas och placeras i en tight väska i kylskåpet. När det gäller frukt och grönsaker är detta något du borde agera oftare än andra varor, eftersom det är svårt att hålla dem ordentligt. Om morötterna ligger på botten med mycket tunga saker på toppen, kommer det att finnas mögel.

8. Lägg salladen i en påse med knut på toppen och piercera plasten. På så sätt får salladen tillräckligt med luft och blir inte mögelaktig.

9. Skriv när det är tomt för ett matobjekt - Gör inte bara inköpslista när du går till affären.

10. Känn ditt kylskåp. Läs bruksanvisningen.

11. Involvera alla hushåll att bidra till kylskåpet. Barn är ofta mycket engagerade i sådana uppgifter. De blir de bästa polisledarna, enligt Anne Marie Schrøder.

Planera inköp

ÄGG: I kylskåpet lagras äggen i kylskåpets övre del av kylskåpet. Kom ihåg att ägg har mycket längre hållbarhet än den på förpackningen. Foto: ILLUSTRATION PHOTO: Thinkstock

Kött och fisk måste vara kallare än grönsaker. Det är i den nedre delen av ett kylskåp är det kallast. I moderna kylskåp finns separata zoner och lådor för kött, fisk och grönsaker.

God vila mat

  • Koppla av sallad och grönsaker som broccoli, blomkål och morot du kan ge ett isbad innan du använder dem. Då blir de skarpa och känsliga igen.
  • Skala de ryckta äpplen och baka dem i ugnen med socker och kanel.
  • Den tomat som verkar för mjuk att ha i salladen eller på brödskivan kan användas i pastasås eller på pizza eller som bakade tomater.
  • Om du har potatis från gårdag kan du göra potatisomeletter eller goda pannkakor.
  • Kasta inte halvbröd. Skaka skivorna, smör ostsmörgåsar eller fransk toast - doppa skivorna i en blandning av ägg, socker, mjölk, lite kanel och kardemumma när du steker i gott smör. Serveras med sylt och gräddfil eller med skivad frukt, russin och sirap.
  • Graterrester kan rivas med knivar och användas på ostsmörgåsar eller i en omelett. Något klumpiga poliser är inte farliga, och dessa och skräp smakar smakfullt i våfflor.

Källa: matfett. nej

- För att få ett klart kylskåp tycker hon att det är smart att planera sina inköp och kontrollera vad som redan finns för att undvika dubbelköp. Om inte, är det lätt att förlora översikten, säger Katrin Ohlander, presschef i Bosch. nej

Hon rekommenderar att du rengör kylskåpet regelbundet.

- Håll alltid apparaten i en låda mitt i kylskåpet och ha regelbundna ställen för annan mat. En dag i veckan kan du göra middag från resten, som förra torsdagens dag. Varje torsdag, innan du handlar i helgen, kan du laga mat till resten innan kylskåpet fylls på, Katrin Ohlander tips.

På så sätt minskar du matvinsten genom att du inte kastar mat. Fördelen är att du vet vad du har hemma och det är lättare att planera.

Glöm inte tvätten

Ja, ett ömtåligt kylskåp kräver också bra rengöring.

- Det är klart att det är viktigt att städa kylskåpet regelbundet. Tre till fyra gånger om året borde vara ett minimum för att städa hela kylskåpet från topp till botten, har Bjarne Andersen-Gott på Total Renhold i Oslo tidigare sagt att klicka. nej

Det kan göras på två sätt: Både när det behövs, när något har spillts eller mat har gått av och har börjat lukta, och också som en vanlig del av rengöringen.

- Där färska produkter lagras och där det spills, kan lukt och inte minst bakterier snabbt inträffa.

Läs mer:

Så här rengör du kylskåpet och frysen

De 10 största köksredskapen

Så ofta du ska tvätta kylskåpet

ADVERT

Mest populära