All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

Så oljade trägolv

  • Oljan bör flöda väl. Överskottet torkas med en torr trasa. Arbeta steg för steg över golvet och använd golvet extremt noga nästa vecka.
  • Oljan måste tränga in i trädet och mätta den. Den genomsnittliga förbrukningen av olika typer av trä finns på förpackningen.
  • Rengöring: Använd tvål med hög fetthalt och olja, inte grön tvål.
  • Oljerade golv kräver regelbundet underhåll. Du bör korsa golvet med mer olja (men långt ifrån så mycket som första gången) en gång om året under de första åren.
  • Ett golv över 15 kvm rekommenderas att polera med maskin och borstar.
  • Fyllmedel, borstar och dukar som har varit i kontakt med olja ska placeras i kallt vatten eller brännas omedelbart efter användning. Härdande (oxiderande) oljor kan självantända. Risken för självantändning ökar ju större andel olja den innehåller i produkten (i förhållande till lösningsmedel).

Appliceringen av olja är lätt med en färgrulle på axeln.

I stället för att ligga på knä när oljan ska torkas upp, kan du göra det genom att en luddfri trasa över golvet med fötterna.

En rotationsmaskin sprider oljan jämnt, och samma maskin med en monteringsplugg monterad kan senare användas för polering. Det finns också polerade oljor på marknaden. Ett golv över 15 kvm rekommenderas att polera upp med maskin- och pusherräknare.

Lime vita oljor ser ut som mjölk innan de drar in i träet och du har torkat bort överskottet.

© Ifi 2002

ADVERT

Mest populära