All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

Hur man mäter fukt i träet

Detta lilla men praktiska verktyg är något som varje husägare bör gå för att förvärva. Den kan användas på flera ytor, men på hösten är det särskilt relevant om du planerar att måla ute. För även om kalendern visar september, är den fortfarande inuti för att måla fasaden - så länge du kontrollerar fuktnivån. Och så gör du med en fuktmätare.

LÄS OCKSÅ: Fem tips för färg under hösten

Vad är en fuktmätare?

Få en fuktmätare i färgbutiken. Det kostar inte mycket och är ett bra verktyg som det är mycket användbart att ha i garaget. Det mäter träets relativa fuktighet och kan säga något om det finns för mycket fukt att måla.

Vid målning av trä är det alltid en förutsättning att substratet är solidt, torrt och rent. Om den relativa fukten i träet är för hög kan du stänga fukten inuti färgen, vilket kan leda till grovhet och flakning. Fukthalten får inte överstiga 16 procent relativ luftfuktighet när träet är måttat. Det är särskilt viktigt att kolla här om du vill måla ute sent på säsongen.

Hur används en fuktmätare?

En fuktmätare är väldigt lätt att använda. Den har två spetsiga, tunna spikar som leds lätt i ytan du mäter. När du har skrivit in, tryck bara på knappen, så kommer fuktprocenten att visas på displayen. Vissa fuktmätare har också skalor som visar om det är okej eller inte att måla.

Mäta de mest fuktiga områdena i huset, till exempel ändväggen och områdena runt fönster och dörrar.

ADVERT

Mest populära