All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Underhåll och underhåll

Vet du hur ofta och hur du behåller ditt tak? Rörmokaren Geir Nagel tror att man bör kolla taket minst en gång per år.

- Det är det enda sättet att ta reda på om allt är okej. Var bara försiktig, säger han.

En viktig kontrollpunkt för alla typer av tak är pipa, alla tillbehör och implementeringar. Röret får inte ha en pekare eller en följare, och fästet måste sitta inne i spåret. Lösa morterförband måste repas och bytas ut med elastisk tätningsmedel.

Var försiktig med toppen av rören och lufthattarna där vattentrycket är störst. Om det finns en blyplatta eller andra gamla tillbehör där, måste de kontrolleras. Använd en kniv eller en stam och snurra försiktigt fogarna så att den är tätt. Tänk på att vattnet är mer än glatt att dra upp om det inte är tätt mellan två leder.

Tack: Om du har två tak som möts, kontrollera att vattnet rinner ordentligt på fästet och att fästet är tätt, speciellt i alla fogar. Foto: Foto: Tillverkaren

Vindrutor

Vindrutor är tecknen som slutar taket på var och en av de korta ändarna. Taket eller underbeläggningen ska monteras på vindrutan med en triangel på undersidan så att det blir en smidig övergång. Om kartan inte är tillräckligt långt här kommer vatten att komma in i takets botten. Vattnet kan resa från slutet och långt in i taket.

Vindbladen själva är också benägna att rotna. Särskilt den undre delen slutar på takräcke. Här är det i slutet av borden som suger vatten, plus vindrutan utsätts för vatten från båda sidor. På samma sätt är vindrutan som ligger på toppen utsatt. Det skyddar vindrutan mot vatten. Här måste det finnas en konsol på toppen och det måste ha en bra bredd. Kontrollera att montering är tätt. Om det är ett roterat bord eller dålig utrustning, måste du byta. Använd impregnerade tabeller.

Läs också: Så här isolerar du ditt tak

Tack

Det område där ett tak möter en annan är utsatt. Då pratar vi om extras, lakan eller takhöjningar. Om du har kakel ska det finnas olika typer av fittings i fogen. För det första, en gradient, fortsätter vattnet på en scooter. Området i början av graderingarna är exponerat. Här dränerar vattnet från berget och nerför sluttningen. Kontrollera att vattnet är i rätt riktning och att alla leder och övergångar är täta. Skulle du byta tillbehör eller göra nya, kan du antingen ta den gamla till rörmokaren eller ta bilder och mål när du skickar den.

Måla tårarna

Har du kommit ihåg att rengöra tornen? Om allt är bra, kontrollera att ytbehandlingen är klar. Sedan pratar vi först och främst om insidan av körningarna. Om inte, det är en bra idé att måla insidan. Se också att hålet att dränera är tillräckligt stort. Ett vanligt misstag är att göra det för lite under montering.

Joder och ändstycken är en svag punkt på takrännorna. Även om det ofta finns sälar där, gör rörmokaren vanligtvis extra försegling och annars i leder där vatten kan tränga in.

Ledningen på avloppsröret ska visa sig, inte mot väggen. Om det bryts in i foget, undviker du att vatten stänker på väggen, och det är mycket lättare att upptäcka.

Kartong / Shingel

- Om du märker sprickbildning i shingelytan eller naglar som visas kan det indikera att du måste sätta in det enda taket igen. Samma sak gäller om taket är väldigt torrt och sprött, betonar generalförvaltaren för Nor-Täck, Tom Jenkins.

Om du ser lösa tungor borde du klistra in dem direkt. Sedan förlänger du takets livstid.

Området i övergången mellan kartong och diabilder är särskilt benägen för vattenpenetration. Här måste kartongen vara ordentligt fastsatt på inredning och tak. Om det är dåligt fastsatt strömmar vattnet över kanten av mappen och drar sedan upp och in i taket istället för att glida ner på takskenorna.

Rengöringsstenar

Först och främst måste du kolla och ersätta trasiga stenar. Om det är mos eller annat, ska det tvättas av. Använd inte högtryckstvätt för detta jobb.

Undrar om kakelarna fortfarande gör jobbet, kolla efter en ordentlig regnig dag. Om det finns fukt på baksidan, är det ett tecken på att de är mogna för ersättning. Dessutom, om du har snöskoter på taket, kan det finnas ett mellanrum mellan snöfångare och takplattor, så att klippan lätt kan explodera. Du bör kolla detta noggrant.

Plattak

Är dina kakel så gamla att det är spikat, du måste kolla på alla naglarna. De har en ledsen tendens att släppa taget så att tätningen under nagelhuvudet slits ut. Bank ner nageln, eller byt ut med en skruv.

Skarvarna på plåtarnas långsidor exponeras också då plattorna säger något ner i mitten. Särskilt om det finns trapezformiga vågor på vågorna. Öppna sedan fogen något så att den kan tränga in i vatten. Då är det lämpligt att sätta skiftskruvarna 40 cm från varandra för att trycka ihop fogen.

På plattorna med trapezform har vatten ofta hängt något ner på takräcken. Lägg sedan en träbit i botten av vågan och ge en rake med hammaren så att den böjer något nedåt. Detta gör vattnet enklare. Kontrollera även om ytbehandlingen i botten är dålig. I så fall måste du skrapa bort allt lös och måla.

Läs också: Har du verkligen valt rätt färg på huset?

Bordsskivor

Enligt Byggforsk kräver taktaket lite underhåll under normala förhållanden. Borsta det rent för löv och smuts. Efter några år kan det vara svamp och mosväxt, speciellt på tak nära träd. För att förhindra injekteringar och dålig dränering bör tabellerna ytbehandlas. Krympning och svullnad i trämaterialet orsakar sprickor i urtaget mellan borden. Utdragning av naglar och åtskruvning av skruvar kan därför krävas för att förhindra att stora mängder vatten pressas på taket.

Den typ av ytbehandling du ska använda beror på vilken typ av bord du använder och hur de behandlas. Vanliga behandlingsintervall är vanligtvis fem år.

ADVERT

Mest populära