All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

Så här håller du den bästa färgen på dina kläder

Tvättmaskinen är inte alltid vår bästa vän. Du kan snabbt bli besviken när du öppnar dörren och upptäcker att den vita fina tröjan har blivit grå i färg eller att de svarta byxorna har tvättat på dina lår.

Skadorna orsakas ofta av kalk, smuts eller fel temperatur på vattnet.

Gamla tvättmaskiner kan vara svåra att hantera, men om du har en som är nyare i slaget, har vi några bra enkla tips som kan spara färgen på dina kläder.

  • Dessa bakterier innehåller nya kläder

Kläderna förblir svarta

Den svarta färgen är mer sart än du skulle tro. Normalt tvättar du svarta kläder utan att göra något extra, men om du vill behålla den kolsvarta färgen, var försiktig och tvätta noggrant.

1. Tvätta alltid de svarta kläderna på vingarna. Om du tvättar kläder på vingarna ska du skrubba ytan och därmed undvika synligt tvättslitage.

2. Tvätta svarta kläder i kallt vatten. Varmt vatten kan vara en tung belastning på färgade tyger och därför bör du tvätta de svarta kläderna i kallt vatten. Kallvattnet kommer att ha en tätande effekt och därmed bevara färgen.

3. Torka torken. Torktrumman kan fyllas med dammpartiklar och resterande färger, vilket kan ge kläderna ett dammigt och tråkigt utseende. Torka istället dina kläder på ett vanligt torkställ.

4. Torka aldrig svarta kläder i solen. Solen kan bleka och missfärga mörka kläder inom några timmar. När skadan är klar kommer du inte att göra något åt ​​det om du inte byter kläder igen.

Foto: Getty Images

Hur man bär kläderna vit

Vita kläder är eleganta och vackra så länge de bibehåller den fina vita och rena färgen. Tyvärr har de flesta ofta problem med att hålla färgen efter användning och tvättning.

  • Så enkelt som att avkalka tvättmaskinen

Vita kläder tolererar inte mycket innan färgen är trasig och kläderna får en gulaktig eller gråskjuvning.

1. Använd rätt tvättmedel. Förutom att använda tvättmedel på vitt, bör du också komma ihåg att använda rätt mängd.

För mycket tvättmedel kan förstöra tygerna och lämna tvålrester, vilket gör att kläderna blir gulare. Du kan undvika missfärgning genom att följa tvättinstruktionerna på kläderna och tvättmedlet.

2. Blekning är inte alltid en bra lösning. Även om blekning kan spara dina vita kläder, bör du inte använda den här metoden för ofta. Blekning är en hård metod som kan skada dina kläder och textilier. Helst bör du bara bleka kläder som är 100 procent bomull.

3. Torka kläderna i solen. Såsom tidigare nämnts kan solstrålarna bleka kläderna. Så ta ut torkstället om de vita kläderna är missfärgade.

Läs mer smart vardagsstress - anmäla dig till vårt nyhetsbrev här!

Foto: Getty Images

ADVERT

Mest populära