All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Enkelt sätt att hantera höga elräkningar

Enligt Statistiska centralbyrån går fyra procent av hushållsbudgeten till makten. Merparten av denna förbrukning sker under vintermånaderna, och de första och sista kvartalen är därför de dyraste.

För många, årets elräkning är dock något högre än tidigare år. Om du är en av de bästa människorna som har satt och följt en budget, kan årets första elräkning räkna med budgeten.

Animal Feed: Många har fått högre krafträkningar än de har budgetat för denna vinter.

Spara på andra poster

- Sprickor nuvarande budget för det första kvartalet, måste du se om det finns andra poster i budgeten kan du skära ner på, säger Silje Sandmæl, konsumentekonom på Nordea.

Om du slipper kaffe i kaféet innan du arbetar varje morgon kan du spara runt 600 kronor. Kanske räcker det med att korrigera budgeten, det kanske kräver större åtgärder.

Bättre sent än aldrig

, om du inte har en budget klar, bör du använda denna möjlighet att ställa in en räckvidd. Hur du gör det kan du läsa mer om i artikeln Har du ställa in budgeten för år

- Jämför vad du spenderat på el i fjol. Tänk på att kraften alltid är dyrare under de kalla vintermånaderna. Därför måste du spendera extra pengar för första och fjärde kvartalskonton, säger Sandmæl.

Läs även:

Hur man använder värmepumpen bäst

Använd värmepumpen korrekt och få bästa möjliga effekt.

Switching Power Provider?

Årets starka vinter är också en påminnelse om att det kan vara pengar att tjäna en prissammanställning och byta elleverantör.

- Konkurrensverket har en egen webbplats där alla energileverantörer listas och du kan se vilka som är bäst i pris, om det är rörligt pris, spotpris eller fast pris. Där kan du gå in och välja den leverantör som erbjuder det bästa erbjudandet där du bor. Det är faktiskt mycket enkelt, säger Magne Gundersen, konsumentekonom på Sparebank1 och känd från TV3s Luxury Fell.

Läs mer om hur du byter strömleverantör till artikeln Ta kontroll över effekten

ADVERT

Mest populära