All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Sätt att hantera de smutsigaste jobben i köket

Om du kommer att vara värdinna för familjeföretaget denna jul, eller bara i traditionen kommer att säkerställa att bostäder är rent och fint till jul ringt in, ja då du har tillräckligt säkert nog att hänga dina fingrar i dessa dagar.

Det finns många av oss som är ovilliga att ge sig in på både helgen tvätt och jul rengöring och det är inte förvånande att fler och fler hyra hjälp till storstädning. Och i synnerhet finns det ett rum som ofta kräver mer arbete och slitna än andra rum när det gäller att göra riktigt rent.

Köket är husets smutsigaste rum

Enligt den amerikanska hemmafrun drottningen Martha Stewart är den största jobb att göra huset rent i köket. Spill, fläckar, brända fett och lukter gör alla sina att detta rum ska tvättas både noggrant och oftare än många av husets andra rum. Men det finns ljus i tunneln, lovar Martha: Tar du en ordentlig förrengöring av följande saker ett par gånger per år, håller det bra med underhållstvätt ibland.

Så här är det bara att kavla upp ärmarna och ta på kökets smutsigaste jobb:

Köksfläkt

Det är snabbt glömmer huven när du tar helg sjunka. Enligt experter kan detta inte bara vara dumt, men också direkt farligt.

JO OFTERE, DESTO EASIER: Ta bort filtret och kör dem i diskmaskinen. Foto: ILLUSTRATION PHOTO: Colorbox. com

- Det är verkligen viktigt att rengöra huven regelbundet, berättar VD och koncernchef för Stiftelsen Norsk Fire Protection Association, Dagfinn Kalheim att klicka. nr.

- ackumulerar mycket fett i fettfiltret i fläkten, och om värmen av vad du gör för att göra kaminen är för stor, kan du faktiskt den ackumulerade fett i huven fatta eld.

Detta undviker rengöring och rengöring av fläkten väl och regelbundet.

Sätt filtren i diskmaskinen kan

De flesta huva filter nu diskas i diskmaskinen, gör jobbet lättare.

- Om dessa inte kan tvättas i maskinen, fylla diskhon med varmt vatten med lite diskmedel, och lägga till filter för att dra i detta, förklarar Charlotte Sagvik vid Citymaid till Bonytt. nr.

- Lämna i 10-15 minuter innan du går över med en mjuk skrubb för att avlägsna allt bränt fett och matrester.

Låt torka innan du byter filter i fläkten.

Ju mer, desto lättare

kokboksförfattare, Marit Røttingsnes Westli, förklara för Bonytt. Nej, ju oftare rengör du köksfläkten, desto lättare är jobbet för varje gång.

- Om du rengör huven för sällsynta, så du kan behöva tvätta den flera gånger när du först ta isär delarna. Detta beror på att fettet blir extra tight, och ju oftare du rengör fläkten desto lättare är det att få den ren.Om du lagar mat, bildar det mycket fett.

I Martha Stewart förklarade att det kan löna sig att rengöra utsidan av huven vecko och filtrerar inuti minst en gång i månaden.

- Använd en fuktig trasa för att torka på utsidan av fläkten och torka sedan igen med en ren torr trasa, helst i mikrofiber.

Spishällen på spisen

Här är en del av köket som utsätts för spill och gris varje dag. Oavsett vad du gör kan det snabbt orsaka brända rester på spishällen. Lyckligtvis finns det råd som gör jobbet gjort i ett svep.

Enligt det danska bostads- och bostadsbolaget Bolius kan det vara lite proaktivt när det gäller rengöring också i detta område.

SCREW WEEK: Om du är smart, ta bort spill och fläckar från hällen innan det blir chans att fastna. Foto: Foto: Colourbox

Den makeup ger parkett nytt liv

- Som regel hålla det länge med vanligt vatten och rengöringsmedel, förklarar hemsidan.

- Om det inte finns fläckar och spill som är helt brända.

Rengör med grön tvål

Har du hårda fläckar, kan grön tvål vara den bästa lösningen.

- Smörj ett tjockt lager grönt tvål på fläckarna med en trasa eller en engångssvamp, förklarar platsen.

- Gnugga sedan fläckarna upp och försvinna och skölj med kallt vatten.

Är fläckarna extra svåra att ha glass, det kan vara en bra idé att lämna den gröna tvålen ett tag och få jobbet gjort.

- Skydda med plastfolie så att tvålen inte torkar ut. Lämna över natten och tvätta sedan med kallt vatten. Upprepa vid behov.

Men kom ihåg; Om du har en keramisk spis på spisen måste du använda ett speciellt diskmedel som är utformat för denna typ av kokplatta.

Också inte slipande eller metallsvampar oavsett vilken typ av spis du har, eftersom det kan skada både kokplattor och kaminen.

Ugnen

Är det ett jobb de flesta människor är rädda för att göra, och städa sedan ugnen inuti. Detta är ofta ett smutsigt och tröttsamt jobb som kräver en riktig insats.

- Det första du bör göra är att ta bort galler och eventuellt gassande du har inuti ugnen, och se till att rensa ut dessa förklarar Sagvik från Citymaid.

- Det bästa sättet att få dessa rengöringsmedel är att låta dem ligga våt i varmt vatten och tvättmedel, vanligtvis över natten. Skölj sedan med en grov borste, skölj och tillsätt till torr.

UGN: Detta är ett av de jobb som de flesta människor är mest berörda med. Foto: Foto: Colourbox

För att ta bort 9 regelbundna fläckar

I Martha Stewart rekommenderar dig att använda bakpulver att tvätta både spis och ugn hyllor, vilket gör att du undviker dyra och mycket kemiska ovnrensemiddel. Miljörådgivare i organisationen Green Everyday, Håkon Lindahl, håller också en knapp på denna metod.

- Absolut kan bakpulver användas för att rengöra många ytor i hemmet av en mild och naturligt sätt, förklarar Lindahl till Bonytt.nr.

- Och för ugnen, som ofta är en mycket smutsig plats med mycket solidifierad mat och fett, fungerar bakpulver mycket bra.

INSTRUKTIONER:

Fukt ugnsutrymmet med vatten, sedan använda bakpulver, ställa in ugnen på 50 grader och låt stå över natten.

- Då kommer ugnen att bli mycket enklare att rengöra dagen efter, lovar Lindahl.

I webbplatsen föreslår mornaturnätverk att fördela bakpulver blandning, som du skapar genom att blanda lite vatten i en kopp bakpulver, omrörning tills det blir en tjock "gröt", bortom insidan av ugnen med en pensel.

- Sprid "gröt" över insidan av ugnarna och låt det sitta över natten. Nästa morgon skrapar du blandningen med en plastskrapa, som en gammal isskrapa.

Torka in ugnslocket med en ren fuktig duk. Upprepa så många gånger som nödvändigt.

Ugnsdörren blir ren och vacker genom att borsta med en blandning av vatten och ättika och torka av med en ren trasa.

Att vara ledande kunde också betala för ugnen.

- Använd aluminiumfolie under kastruller och pannor som du tror kan orsaka spill och smuts i ugnen, förklarar platsen.

- Och om olyckan är först ut, torka upp så fort som möjligt innan allt får chansen att brinna.

Avlägsnad lukt från ugnen, du kan också ta bort på ett naturligt och hälsosamt sätt, Mother Nature Network.

- Pressa ut saften av två citroner i en kastrull eller ugn med lite vatten, förklarar webbplatsen.

- "Koka" det här i ugnen vid 250 grader i 30 minuter. Inte bara kommer ugnen luktar citron, men du kommer också att ha mjuknat brända spill inuti ugnen, så att det blir lättare att ta bort och utplåna när ugnen är kall.

Brödrost

Ok, så det känns kanske gillar barnmat behöva klara brödrosten efter ugnen, men jobbet måste fortfarande göras, och många av oss är ovilliga att komma ihåg brödrosten när vi gör ren.

förklarar detta Martha Stewart:

- Koppla brödrosten och använd en mjuk liten borste för att avlägsna eventuella smulor fastnat i spåren på insidan. En mjuk tandborste är perfekt för detta jobb.

EXPLOSION: Ser din mikrovågsugn ut så här? Här är de knep som gör det rent i ett svep. Foto: PHOTO: Channel4

Ta bort brickan under gallret och töm krummen i papperskorgen. Torka sedan av brickan med en fuktig trasa innan du drar tillbaka.

SKRUBB, SNU OG RIST: En tandborste kan göra tricket här. Foto: ILLUSTRATION PHOTO: Colorbox. com

Rengör 20-minuters kylskåp

Vrid hela brödrosten på huvudet och skaka försiktigt.

När du är säker på att alla smulor är ute, torka igen på utsidan av brödrosten och borsta med en torr trasa i mikrofiber.

Mikrovågsugnen

Vem har inte värmts något i mikrovågsugnen, öppnade dörren och upptäckte att det droppande sås och gris från både tak och väggar inuti ugnen?

Den största utmaningen att städa mikrovågsugnen är att lossa matölen på väggar och tak inuti maskinen så att den kan torkas och tas bort.

- Om disken i mikrovågsugnen kan avlägsnas, så som det kan på de flesta maskiner, kan du tvätta det i diskmaskinen, förklarar Sagvik.

- Och under tiden kan du städa inuti maskinen själv.

Skål med vatten

EXPLOSION: Ser din mikrovågsugn ut så här? Här är de knep som gör det rent i ett svep. Foto: PHOTO: Channel4

Så smutsig på din plats

På Martha Stewart föreslår du att lossa matölet i mikrovågsugnen genom att värma en liten skål med vatten i minst 3 minuter.

- Lägg till några droppar citronsaft i frisk luft, förklarar webbplatsen.

- Efter att maskinen har slutat, lämna skålen inuti ugnen med dörren igen i ca 5 minuter.

När du är klar är du redo att tvätta mikroen inuti.

- Torka av med en svamp eller en mjuk duk som du har doppat i vatten och lite tvättmedel, förklarar Sagvik.

- Repetera tills ugnen är helt ren inuti, och byt ut skålen som finns inne i maskinen.

Kom ihåg att manöverpanelen på utsidan av mikrovågsugnen behöver en tygrunda.

ADVERT

Mest populära