All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Att växa dig dina egna grönsaker

Med lite ansträngning kan du imponera med självodlad sallat, örter, potatis, morötter och sugar snaps - att inte tala om; njut av smaken och glädjen att vara självförtroende. Det kommer inte vara kortare än från fönsterbrädan eller trädgården och rakt ut mot köksbordet.

sallat, örter, ärtor, rädisor och squash trivs i en stor burk på verandan, och om du har en liten trädgårdstäppa, kan du också odla potatis och morötter.

Växande grönsaker

Om du sår frön inomhus, odla plantor och senare plantera dem i containrar eller i trädgården? Eller vill du fröa frö direkt i trädgården? Gartner i trädgårdsföretaget, Marianne Utengen, säger att den senare lösningen är lättast.

- Jag skulle rekommendera nybörjare att se rakt ut. Om du vill gå inomhus, tänk på en rad olika förhållanden som värme- och ljusförhållanden, säger Utengen.

Det finns dock speciellt anpassade lampor och lysrör som avger ljus med rätt våglängd för växter. Dessa gör det lättare att ha växter inomhus under hela året.

Läs också: Hur du gör din egen örtagård

Så fröer i mjölkkartonger

Du kan börja med frön i gamla mjölkkartonger, yoghurt krukor eller odlare. Häll i god mark och följ anvisningarna på fröpåsen om hur djupt och tätt fröet ska läggas. Täck sedan med transparent plast med några hål i och se till att jorden är ständigt fuktig.

När växterna har börjat groda och få några löv, ta bort plasten. Nu kan du plantera dem till större krukor, lådor eller i trädgården.

Hur ont du äger grönsaker

så någonsin:

Fyll jord i en kruka, skär mjölkkartong eller liknande och tryck ihop, strö fröna och strö så jorden över.

Det är viktigt att läsa fröpåsen där djup frön ska planteras och hur täta de kan vara.

Tryck lätt och vatten försiktigt.

Låt grytan täckas med plast tills det finns några löv på groddarna och ta bort plasten. Potten bör helst stå i en solig fönsterram.

SÅDAN:

Marken måste bearbetas. Om du vill ta bort gräs för att lägga sängen måste du ta bort allt gräs och alla rötter.

Du bör blanda flera väskor med kompost för att få näringsrik jord att växa in. Det säljs i trädgårdscentret.

Planta fröna enligt vad som anges på förpackningen, ta hand om djupet och avståndet mellan fröerna.

Så i rader är det lättare att luktar ogräs så småningom.

Täck inte på plastpåsar, men använd inte ett vävt tyg vid starten. Torken hindrar fåglar från att äta frön och håller den tillräckligt fuktig för att groa frön, de behöver mycket fukt i början.

Kom ihåg att gödsla under säsongen, ofta och lite. Odla vad du vill äta. Kom ihåg att grönsaker är ganska mödosamma, så gör inte gap för mycket för första gången.Börja med några sorter och expandera gradvis.

Det är viktigt att inte växa samma sort på samma plats varje år. Det bör helst ta fyra år mellan varje gång du växer samma sort på samma plats.

Källor: Trädgårdsskötsel, Moseplassen. com, plantage.

Sallad är en säker vinnare

Författaren bakom trädgårdsbloggen Moseplassen. nej, Anne Havåg Holter-Hovind, rekommenderar att du försöker sallad om du är frisk självständig.

- Sallad är lätt att så, växa och skörda, och de kommer i stor variation. Det är också billigt - du får otroligt mycket sallad ur ett paket frön, säger Holter-Hovind.

Hon berättar att du kan ha fler salladsarter i samma kruka eller säng, allt från hodesalat, ruccola, spenat och färgglada typer som röd lollosalat. Dessutom finns det flera typer av asiatiska bladgrönsaker i butikerna, som odlas på samma sätt som sallad.

Du kan antingen titta i en kruka eller höger i trädgården. Följ stegen beskrivna ovan. När fröna groddar och småbladspar är täppt tätt, måste du tona ut. Titta på fröpåsen vad är det rekommenderade avståndet mellan plantorna och skära över dem som är för nära.

- De löv som du tar bort kan du äta, de är redan utsökt sallad. Du får större och finare växter genom att tunna, så det lönar sig, även om du tar bort några växter, säger Holter-Hovind.

Slutligen kom ihåg att salladen har en kort livslängd. Det är en bra idé att se nya frön en gång i månaden, så du får frisk och färsk sallad hela sommaren. Det är aldrig för tidigt att skörda salladen, men om du vill ha en stor sallad måste du vänta några veckor.

- Kom ihåg att det finns många olika salladstyper. Jag rekommenderar starkt att du väljer en eller flera plocka sallader - det är salladstyper du kan välja ganska snabbt och där du tar så många löv som du vill i taget. Det är inte lika praktiskt med till exempel ett isbergssallad, där du behöver mycket utrymme och måste vänta ett tag för ett stort huvud, säger Utengen.

Läs också: Hur man bygger ett eget mini-drivehouse

Potatis, morötter och rädisor

Det bästa rekommenderas att odla potatis.

- De är lätta att göra, smaka vackra och är roliga för barn. Du kan antingen lägga fröpotatis i trädgården eller sätta en vanlig potatis i en kruka. Vanliga potatis får inte placeras i marken på grund av risk för sjukdom. Sätt potatiserna först i vindrutan i fyra veckor så att de grobar, så lägg dem i marken och täck dem. En potatis ger dig ett kilo potatis och det är otroligt bra, säger hon.

Morötter och rädisor är också bland grönsakerna som är enkla och barnvänliga att odla sig. De bör täckas med ett fiberduk efter plantering.

- Guars och rädisor är trevliga grönsaker som kan sås relativt tätt så att du får mycket mat utan att ha mycket utrymme, säger Utengen.

ADVERT

Mest populära