All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Godis odlar du asparges själv?

->

Vit och grön sparris

Vit och grön sparris kommer från samma planta med det latinska namnet Asapargus officinalis. För att få sparrisen vit, täck med jord. Stjälkarna blir vita när de växer i mörkret. Den gröna sparrisen tar på sig klorofyll och tar upp vitaminer. Vad du föredrar är en smakkaka!

  • Odla din egen vattenmelon

Asparges kan vara vit eller grön. Foto: Istockphoto

Så växer sparrisen

Det gillar sol och värme, men aspargon övervintrar också norr om landet. Hur långt norrut finns det ingen säker information om. Det enklaste är att börja med kraftfulla växter. Det är självklart möjligt att bara ha en växt, men om du vill ha sparris för hela familjen borde du ha minst fem växter, helst tio.

Det finns tre till fyra sparrisväxter per tävlingsmätare, och de måste ha minst 60 centimeter på varje sida (1, 2 till 1, 5 meter mellan raderna om du har mer). Aspargus måste odlas på en öppen, solig plats. Jorden bör innehålla sand och vara rik på mögel.

  • Planterar du denna potatis, är du i fängelsevärning?

Blanda väl i smuts eller kompostjord och ha ett djup av minst 30, helst 50 centimeter. Den bästa tiden att plantera sparris är på våren, ungefär den tid du lägger potatis. Står plantorna i krukor, kan du lägga dem ut under hela säsongen.

Skapa en grop eller en platta som är 16 till 18 cm djup och så bred att rötterna kan sträckas ut. Sätt växten i gropen och täck med sex till åtta centimeter jord.

Vatten om det är torrt

När de tunna skotten skjuter, fyll i mer jord i gropen. På hösten ligger det i linje med marken runt.

Gödselmedel med cirka 0,5 kg gödselmedel (NKP) per tio kvadratmeter när de första skotten har bildat 30 till 40 centimeter höga stammar, och lika mycket i början av augusti (beroende på när de planteras).

  • Detta trick ger dig större och kraftfullare växter

Sen höst när allt är säkert skär du växten på marknivå och lägger den på komposten.

Nästa vår, när det finns värme i marken, kommer de nya stjälkarna att skjuta. Med goda växter, tidig plantering och acceptabelt sommarvädret borde du kunna skörda några skott från varje växt. Men då måste du linga tålamod nästa år.

Korrekt behandling (och tillfredsställande förhållanden) ger växterna större och högre bärkraft under de första åren. Därefter en motsvarande gröda av följande år.

Hur länge är det omöjligt att förutsäga? Det finns de som har haft samma växter i 20-30 år och äldre. I en villa trädgård är 10-15 år mer realistiska.

Sätt växten i gropen med knoppen uppåt.

Fyll gropen halvvägs med mark. Vänta med resten tills de tunna skotten börjar skjuta.Om du lägger en växt som redan har börjat skjuta, kommer tillväxtpunkten ändå att vara i botten av gropen.

Sparrisen växer ur jorden. När stammen är ca 22 cm skärs de för hand på marknivå eller bruten. Är det för en uppvärmningsperiod kan man skörda morgon och kväll - så fort växer de.

4. Så småningom växer tunna sparrisstammar upp. Under det första året kan de nå 60-70 cm eller högre. Ju mer korrupta buskar, desto större är risken för god uppfödning nästa år. Ta inte bort kvistarna tills de är helt bleka, ofta bara i oktober / november.

Mer om Aspargus

  • Asparges (Asparagus Officinalis) är en perenn i liljfamiljen. Den gröna sparrisen är den vanligaste i Norge.
  • Asparagus innehåller få kalorier, endast 20-30 kcal per 100 gram. Den är rik på kostfiber, men asparges innehåller också vitamin E och vitamin C och folat.
  • Asparges kan grillas, kokas, stekas eller ångas.
  • Asparges bör hållas sval. Den har ganska kort hållbarhet.

Kommentarer

När du kommenterar måste du använda ditt riktiga namn. Var objektiv, respektera andras åsikter och kom ihåg att många läser vad du skriver. Brott mot reglerna kan leda till uteslutning.

ADVERT

Mest populära