All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Så att du får en pollen hem utan

WASH OFTA: Tvätta örngott betydligt oftare än vanligt sätt, ta ut mattor och luft endast på natten, låter några av de råd från rådgivare Grethe Amdali norska Astma- och Allergiförbundet (NAAF) Foton: FOTO: NAAF

Hur grönare gräsmatta än sin granne

till arkitektens eget hus på Hovik

det är samma hytt

stolen är inspirerad av en hund

Pollen är små partiklar av olika storlekar och vikt som släpps ut i luften och sprids med vind eller insekter för att förorena växter.

Nu är allergisäsongen här borta. Pollenpartiklarna har lång hållbarhet och är irriterande om du har fått dem inomhus.

Därför bör du städa renheten hemma nu, rådgör den norska Astma- och Allergiförbundet (NAAF).

MANGE NORDMENN PLAY: Nu är allergisäsongen här borta. Pollenpartiklarna har lång hållbarhet och kan orsaka sjukdomar hemma om du har fått dem inomhus. Foto: PHOTO: Colorbox. com

- Tvätta örngott

GO POLLEN IN: Tvätta katten och hunden, är en av de tips från den norska Astma- och Allergiförbundet. Foto: Illustrationfoto: Colorbox. nej

Eftersom partiklarna först har kommit in i hemmet blir plågorna större.

- Du bör tvätta kudden mycket oftare än vanligt. Här är ditt huvud hela natten. Om pollen här kan det leda till ytterligare sjukdomar, säger senior konsult Grethe Amdal i NAAF. nej

- Dessutom ska du inte flyga ut på morgonen. Behöver du luft, gör det på kvällen eftersom pollenaktiviteten är mycket mindre, tillägger hon.

På Helsenett. nej, de skriver också att hålla windows stängda på torra varma dagar kan vara meningsfullt.

Microfiber Dukar

De pollen typer av störst betydelse i pollenallergi i Norge kommer från träslag al, hassel och björk och från alla gräs, särskilt timotej och hund gräs.

Amdal rekommenderar allergiker att följa pollenvarning. nr.

Det är lämpligt att använda mikrofiberdukar på bänkskivor, skåp och hyllor. En sådan trasa är särskilt väl lämpad att absorbera de små partiklarna.

Ett annat råd är att tvätten inte ska stå ut. Använd inte torken om du har.

Det hjälper också att tvätta eller skölja håret oftare än vanligt.

- Tvätta Pus

Är du störd, kan du lagra kläder på en stängd plats. Du kan också ta bort mattor, eventuellt ta bort filtarna tills pollsäsongen är över. Ta bort filtar och dukar.

- Jag vill också påminna dig om att hundar och katter drar in mycket pollendamm. Rengöring av husdjuret kan vara smart, förklarar Amdal.

Många besväras

Allerigförbundet antar det sätt att ca 20 procent av befolkningen lider av mer eller mindre allvarlig pollenallergi, det vill säga cirka 900 tusen norrmän.

Allergi uppträder oftast i åldersgruppen 5 till 40 år och det verkar som att fler och fler människor får sjukdomen.

Många får också god effekt av att inrätta en pollenfilter i fönsteröppningen. Dessa fungerar som myggnät, men har mindre masker så att pollen damm inte ska komma in.

Vissa allergikämpare går också till inköp av luftrenare i huset.

Läs också:

- De flesta väljer fel thuja typ

Här är de coolaste interiörbilder

Denna stol fäster ett träd

Rester från en gammal arbetarbostads drömde stuga

ADVERT

Mest populära