All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Så att du kan påskynda gräsklipparen

Viktigt underhåll

Byte av tändstift

Ta bort tändstiftet med en plugg skiftnyckel och ersätta den med en ny. Kontrollera gräsklipparens bruksanvisningar så att du köper rätt typ.

Det är viktigt att byta kontakt om elektroderna är slitna eller isoleringen är sprickad eller avskalad.

Töm motorn för olja

En oljevärmare är ett sätt att tömma tanken enkelt. Det ser ut som en stor plastspruta med en orm och säljs på, till exempel, Biltema till hundens runda. Finns även i underhållsset som tillverkare av gräsklippare säljer.

Du kan också lätt hälla oljan ur tanken. Lossa oljeluckan och ta bort oljestickan. Placera en lämplig plasträtt bredvid klipparen och lägg gräsklipparen över i skålen så att oljan rinner in i skålen. Det är lämpligt att tömma klipparen först för bensin för att undvika bensin.

Kontrollera användarhandledningen för oljetypen som klipparen behöver och se till att du fyller i rätt mängd.

Tom bränsletank

Om du vill rensa din gräsklippare bensin kan också använda en olja suger.

På många modeller kan bensinen lätt tömmas genom att lossa avtappningspluggen på förgasaren. Det ser ut som en liten skruv, se instruktionerna om du inte hittar den. Var noga med att sätta gastanken i "ON" -läget.

Om det finns mycket kvar kvar på bränsletanken, kör motorn tills den är tom.

Kom ihåg att tömma bränsletanken utomhus och aldrig nära öppen eld.

NB Det är mycket viktigt att olja och bensin levereras till återvinningsstationen.

Källor: Husquarna, Berema, Stiga

En sund och grön gräsmatta är trädgården dröm för många norrmän. Vi kämpar mot ogräs och mossar för att njuta av en vacker trädgård. Oavsett om du väljer mål eller gräsmatta, måste gräset klippas. Men innan du börjar klipparen för säsongen finns det några saker som är mycket viktigt att kolla. Om du gör dessa saker, skulle klipparen fungera bra hela säsongen.

- Det är bäst om du tömmer gräsklippare för olja och bensin innan du stänger av det på hösten. Om du inte gjorde det ska du tömma det för olja och bensin på våren, säger Pål Strømberg i Jernia. nr.

Byt olja och bensin i gräsklipparen

Svein Breili från Maxbo förklarar att bensin är ömtåliga.

- Bensin absorberar fukt från luften och vatten brinner som känt dåligt. Oljan måste också bytas varje år. Gräsklippare är luftkylda och kan värma på en varm sommardag med långt gräs. En gräsklippare är också villig att köra full gas under hela klippningen. De färsta kör hela tiden bilen med full gas, så kravet på bra smörjning är viktigt, säger han. nr.

Breili tror att dagens gräsklippare är så tillförlitliga och lätta att starta att de sällan erbjuder problem.Med lite försiktighet borde du ha ett problemfritt förhållande med din gräsklippare.

Den tredje viktiga sak du behöver göra är att ta bort tändstiftet och kontrollera det.

- Om klipparen har rätt bensinblandning, ska det vara ljust och chokladbrunt, säger Breili.

Strømberg tycker det är lika bra att byta tändstiftet varje vår. Då är du säker på att allt är bra.

- Alla dessa tre saker; Olja, bensin och tändstift är en rimlig investering i en bra gräsklippare. Maskinen själv kommer att vara i många år om du tar hand om det, säger Strømberg.

Han tillägger att en gräsklippare lätt kan förvaras i ett kallt garage eller förvaringsutrymme, det tar ingen skada på vintern under vintern.

Kontrollera luftfilter, hjul och kniv

Luftfiltret är också klokt för att ta en titt, det kan rengöras om det är tätt men inte behöver bytas så ofta som olja, bensin och tändstift.

- Kontrollera dessutom att alla hjul fungerar korrekt och att bladet är skarpt och skadat. Om du tar tid för denna kontroll, kommer gräsklipparen att ge dig ett bra resultat i sommar, säger Breili.

Han betonar att om du inte är mycket säker på vad du gör, ska allt annat arbete än det som beskrivs här göras av proffs.

- En skärpning av bladen är till exempel ett jobb som kräver noggrannhet, om inte bladet ska obalanseras, vilket i sin tur kan förstöra motoraxeln.

Skölj inte gräsklipparen med vatten

Gräsklipparen Stiga betonar att en gräsklippare aldrig får startas utan olja, det kan förstöra den.

- Vi rekommenderar att du tar den första oljebyten efter 2-5 timmars användning och sedan vid vinterförvaring. Det är viktigt att du alltid använder färsk bensin, gammal bensin kan orsaka startproblem och fuzzy, säger Christian Brenne. nr.

Han tillägger att gräsklipparen ska rengöras med vatten och tvål, även under klippaggregatet. Det är inte lämpligt att spola en gräsklippare med högtryckspumpar eftersom vatten tränger in i delar av motorn som inte får bli våt. Vatten i bränsletanken kan också orsaka problem, så handtvätt är den bästa metoden.

Startkabeln är inte något du måste byta ofta, den måste vara i många år. Men om det regnar kan du ta bort locket där sladden är fastsatt, linda den gamla strängen och passa på en ny sträng. Viktigt att du leder den nya strängen i samma riktning som den gamla.

Växling av startkabel kan vara svår att få på många modeller och det kan vara bra att sätta av på proffsen om du inte är en liten teknisk tekniker.

El, bensin eller manuell

Här har vi tagit bensindrivna gräsklippare, som fortfarande är vanligast i norska trädgårdar. Det finns fördelar och nackdelar med manuell, elektrisk, bensin och automatisk gräsklippare och du måste bedöma vad du behöver.

MYCKET VIKTIGT: Starta aldrig en gräsklippare utan att först kontrollera att den har olja. Maskinen arbetar hårt på varma sommardagar och smörjning är avgörande för att motorn ska kunna fungera.Foto: Illustrativ Foto: Thinkstock Images

Om du har en mindre trädgård och vill ha lite trim, kan en manuell gräsklippare vara det bästa valet. Det stör inte, är miljövänligt och kostar ingenting i drift.

VARNING: Om du inte är säker på hur du maler bladet är det bättre att låta proffs göra det. Foto: Illustration: Think Bilder

Har du en något större trädgård eller en som är ojämn, inte vill ha en manuell gräsklippare vara tillräckligt. Bensing gräsklippare finns i många sorter och storlekar och har bra kapacitet. De kräver lite underhåll som beskrivs här, är minst miljövänliga och buller är ofta en del, men är mycket bra att skära med.

Elektriska gräsklippare är bullriga än bensindrivna. Men om du har en stor trädgård kan det vara ganska irriterande att alltid titta på tråden. Det kan också lätt skruvas runt buskar och träd.

Läs också:

Dessa grönsaker växa ännu

Därför Tuja ful

Ingen kan tvinga dig att ställa frivilligt

NEW VARJE ÅR: klipparen ska tömmas på olja och bensin innan det går bort för hösten, och ny måste fyllas innan du börjar använda den igen. Foto: Illustrationfoto: Thinkstock Images

ADVERT

Mest populära