All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Så att du får fina skor

Så länge hon kan komma ihåg, har Solfrid Kvernsveen liknande rosor. Från rosen i barndomsgården till rosenmotivet på familjen kafé som har följt med från barndomshemmet.

Även om hon har alltid varit förtjust i rosor, tog det många år innan hon fick reda på att det var fullt möjligt att få en trädgård full av vackra rosor själva. Så småningom blev hon lika bra rossexpert.

I flera år var hon chef för Oslo Rose Association, och hon är känd för sin beröm. Och hon genererar generöst ur sin egen kunskap.

Engagerad

NEVADA: Denna ros korsades upp av den spanska steg teknikern Pedro Dot 1927. Nevada betyder snöig, och blir en buske med lätta doftande vita rosor.

Huset på Stabekk i Bærum har varit familjehemmet i tio år. Det ligger mitt i blom, och trädgården böjer sig med rosor i otroligt många färger och former. Flera av sorterna luktar också himmelskt.

För några år innan Solfrid Kvernsveen flyttade här, var hon hemma under graviditetsresa. Då hade hon en bra tid och ville utforska roservärlden.

- Jag blir upphetsad och gick till trädgårdscentra för att lukta rosen. Jag har inte gröna fingrar, men rosen är så lätta, så jag fick det, säger hon.

Resultatet av alla resor på plantskolor var 40 rossorter i 40 kvadratmeter liten trädgård hon haft tid. Den hårda vintern i östra regionen 2000 ledde till storskaliga rosdöd.

CONSTANCE SPRY: En blommande ros. De stora lila rosa blommorna påminner om många peonies.

Hälften av Solfrid Kvernsveens växter lyckades. Det gav henne stor tro på sina egna rosor, men nu inser hon att det bara var lycka till då. Men åtminstone fick hon vatten på bruket.

När hon vann den vackraste rosen första gången hon deltog i tävlingen på Rosenes dag tyckte hon verkligen om det. Sedan dess har det blivit många utmärkelser, och fler och fler rosor i trädgården.

Även hon vill att hon inte har några gröna fingrar, vilket inte är lätt att förstå när man står i mitten av den brusande rosenträdgården. Men det är en sak Solfrid Kvernsveens uppdrag är att rosen inte är så svår att få till så många tror.

Högst har hon haft 170 olika varianter av ros. Efter två kalla vintrar finns 130 kvar. Austin, som är en korsning av gamla och moderna, dog. En gång hade hon 30-40 olika austinrosor.

Alla rosor ska helst ha sex soltimmar per dag, och hon tror att ingen av hennes rosor verkligen få tillräckligt med sol, men de mår bra för det. Men de blir långa, något hon tror att de är för att de sträcker sig uppåt i hopp om en liten sol.

- När jag håller en föreläsning jag säga att jag inte har en Austin-personlighet, för Austin rosor kräver mycket mer uppmärksamhet än den tid jag måste ge dem, säger Solfrid Kvernsveen.

True Rose

Solfrid Kvernsveen tycker att många människor har en dålig tendens att köpa välkända stammar. De tar vad de vet, medan andra, mer härda och spännande sorter kvarstår i trädgårdscentret. Människor vill inte ha den gröna busken när de handlar.

ROSA GALLICA OFFICINALES: Ursprungligen från 1400-talet, är en av de viktiga historiska roserna. Det karakteriseras som en hetrosa.

Många tycker också att rosor kräver mycket arbete och är svåra att få. Men Solfrid säger att människor har denna uppfattning bara för att de har köpt blomstrande stjälkar som inte är särskilt ärftliga. De köper bara fel typ, säger Kvernsveen.

Många människor tar full blomma i stället för att ha tålamod att vänta på blomningen.

- När du är rosenerd inser du att busken kommer att bli otroligt fin. Men de flesta ryssar började också stirra en gång, hon skrattar.

Solfrid Kvernseveen ger några enkla råd för ros framgång: Växten behöver mycket vatten i början. Plantera inte för nära väggen men ca. 30 cm från. Om rosen får tillräckligt med vatten i början, fungerar de bra efter torkning. Följer du dessa tips, du är på rätt väg, tror hon

En annan viktig faktor för ros framgång är att läsa lite. Även hon har 50 rosböcker som studeras flitigt.

Några hårda sorter av rosor hon rekommenderar är rugosa (hybrider som dofter), nyperos och rynkor. Hon rekommenderar även Flammentanz, Lykkefund och Helena Hybrida, som alla är moderna rosor.

Lyckan luktar och är fri från taggar. Det är därför idealiskt att plantera runt bågar och terrasser. Hade det blomstrat längre än en månad, tror hon att alla skulle ha haft trädgårdarna fulla av lycka.

Andra och växtätande sorter som hon rekommenderar är New Dawn, Rose de Rescht och Constance Spray som ser ut som peonies.

- Jag brinner för att människor ska växa gammaldags rosor, de historiska roserna, säger Solfrid Kvernsveen.

Historiska Rosor

Historiska rosor är släktet av rosorter som fanns före 1867 och lever fortfarande idag. De har ursprungliga egenskaper som ofta förloras genom bearbetning.

Magiken 1867 kom La Frances första stil. Detta markerar en distinktion i rosenvärlden. De historiska rosen kräver mer omsorg, men de tolererar mycket mer än de moderna. Varken stansar eller klämmor är särskilt hårda.

I Solfrid Kvernsveens trädgård är det just de historiska roserna som har haft den största överlevnaden genom frostvintrar. Hon har rosor i trädgården från slutet av maj tills snön kommer, men huvudblomman är från slutet av juni och en månad framåt. Hon har även de mest enkelblommiga historiska roserna.

- Jag tycker att det är ledsen att många inte vill ha de rosor som har en blommande. Alltför många har hängt på att de kommer att ha rosor som blommar hela säsongen, säger Solfrid Kvernsveen.

Kvernsveen rekommenderar att man lägger undan de enstaka blommande växterna som blommar i en period av 2 - 6 veckor.De som blommar hela säsongen har betydligt färre blommor än den en gång blommande. Engångsblomman får en explosiv och vacker blomning som kan jämföras med rhododendron.

Av de enstaka strömmande historiska roserna rekommenderar Solfrid Kvernsveen albaros, gallicos och Damascene rosor. Hon rekommenderar helt enkelt att plantera några säkra kort, som hon kallar det, till exempel Gallica, en fransk ros.

Den äldsta gallikaroten hon är från 1400-talet, har köpts över internet.

Hon rekommenderar även människor att gå till mindre växtanläggningar utanför de stora kedjorna, eftersom de har bättre urval. Även hon har fått många växter och mycket bra råd från Heslebergs trädgårdsnäring i Vollen i Asker. Om de inte har vad hon behöver beställer de det för henne.

En stor inspirator till henne är Grete Kari Hovde i Hyggen som har en ren rosenträdgård.

Rosegelé

För Solfrid Kvernsveen, det rena nöje för mer sinnen när rosen blommar. Många av de historiska roserna luktar fantastiska och äter bokstavligen. Hon gör för rosgeler. Rose löv blir gelé som passar bra med ost, kötträtter eller på brödet.

Spraya inte hennes rosor och kan därför göra gelé utan oro för giftiga rester. Det har varit bra eftersom hon har vissa svampsjukdomar på rosen. För när hon började rosen lärde hon sig att det inte var möjligt att odla rosor utan en spray, men hon vet att hon inte har rätt.

I England upptäckte hon att det var den bästa inspirerade rosen och vem gjorde bäst i tävlingar.

Hon plockar av löv och över kokande vatten. Det är tillåtet att dra i 25 minuter innan det sås genom en handduk. Det blir då lugnt vatten.

- Jag badar med rosenblad varje sommar. Mina tjejer vägrar att simma om det inte finns några rosor i vattnet, säger Solfrid Kvernsveen.

När alla rosblad har antingen blivit gelé eller blivit bleka och släppt, lämnar hon växterna i fred tills våren kommer. Sedan skar hon bort vad som är dött, men inte för mycket.

Hon har själv förlorat sig genom att skära de historiska enstaka blommande växterna för mycket. De bör helst ha den främsta beskärningen efter blommande på sensommaren, och även våren på våren.

För de som gillar doftande rosor är det de historiska roser som luktar mest, nästan alla. På baksidan av huset svänger en stor rosenbuske med vita rosor upp i väggen av huset. Det luktar magi.

- Men en ros kan inte få allt du behöver välja. Det kommer att vara som att korsa en hundras. Du kan inte få alla de positiva egenskaperna i en. Du måste välja; , lång stjälk, blommande eller hårdhet. Det första som rykten är vanligtvis lukten, säger Solfrid Kvernsveen.

ADVERT

Mest populära