All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppdatering

För att få ett nytt badrum på 1-2-3

Ja, självklart ska du städa på badrummet. På toppen av husets måste-göra lista. När endast budgeten sträcker sig.

Plattorna som är så hemska att du måste stänga dina ögon när du öppnar badrumsdörren? Faktum är att de inte blir bättre ju mer du möter dem.

Känt scenario?

Många har brickor som de drömmer om att bli av med, men att ta bort, köpa nya och lägga plattorna är inte billig, vare sig det kök eller badrum hälsningar. Men oroa dig inte, det finns nödlösningar om du vet att du inte kan leva med de stora gröna plattorna för ett år sedan.

Du kan måla dina kakel.

Snabb och prisvärd

Många kan tveksamma till att inleda ett projekt för att måla kakel, och förutser mycket gris, spill och arbete, men experter förklara att det är faktiskt ganska enkelt, om du fortsätter bara rätt.

"Kakelplattor är ett snabbt och överkomligt sätt att byta interiör, förklarar informationschef på Ifi. Nej, Chera Westman, till Click Housing.

- Du kan välja mellan ett brett utbud av färger och gömma oönskad inredning på ett enklare sätt att riva och kakel igen.

MYCKET RENGÖR: Var försiktig med rengöringen vid framsidan för att färgen ska ligga på plattorna. Foto: PHOTO: Ifi. com

En viktig förutsättning för att få måla kakel, är att plattorna - och även leder om de ska målas - är ordentligt rengjorda.

Vad är det bästa av skruvar, naglar och lim?

- Buggarna i badrummet är ofta fulla av kalk- och tvålrester efter många års användning, förklarar Westman.

- För att färgen ska sitta, måste plattorna vara försiktigt rena och du kan kämpa för att rengöra dessa leder ordentligt eftersom de är så porösa.

Tillfällig lösning

Att måla plattor är inte en permanent lösning, och resultatet är inte evigt.

- Att måla kakel måste ses som en tillfällig lösning i avvaktan på en större renovering, bekräftar Westman.

- resultatet är beroende av hur väl behandlingen görs, hur väl färgen kan fästa vid substratet, och förslitningen av målade plattor utsattes för efterbehandling.

Stort slitage uppstår i detta sammanhang, till exempel på golv och i duschen, medan väggarna utsätts för relativt små slitage.

- Förvänta dig inte att detta är något som bör vara en permanent lösning, för det är inte, förklarar Frank Edvardsen på två Målare Inredning och underhåll i Oslo.

- Den målade plattan borde inte bli besviken om inte färgen varar i många år.

Edvardsen förklarar att de sällan rekommenderar att någon målar på plattor, eftersom resultatet är så tillfälligt och ofta inte helt matchar förväntningarna.

- Med det sagt är det vanligtvis bra om du bara inser att det här inte är en permanent lösning, utan snarare ett sätt att skjuta upp den större renoveringen.

Stopp! Måla inte panelen nu!

Rör inte med rengöring

Det viktigaste att göra när du målar plattor är att se till att du har noggrant rengjort plattorna noggrant.

Alla rester av fett, smuts, lime, tvål och liknande måste avlägsnas från båda plattorna och lederna, förklarar Westman.

- De flesta rengöringsmedel är alkaliska, det vill säga de har ett högt pH-värde. Det kan vara fördelaktigt att tvätta och skölja två gånger, en rengöringsmedel och en med ett syradensmedel.

Westman förklarar att 35 procent vinäger kan blandas i förhållandet mellan vissa vinäger och fyra delar vatten för att vara en lämplig blandning för denna rengöring.

- Du kan först tvätta med klor och sedan med ett starkt rengöringsmedel med en dämpande effekt som golvfärg, pensel, diskmedel, förtvätt eller liknande från samma färgtillverkare som har gjort färgen du ska använda. Oavsett tvättmedel måste du tvätta noggrant och väl, skölj sedan med rent vatten.

Släpp upp plattorna

För att uppnå bästa resultat ska du mala plattorna efter tvätten. Detta är att skära ner plattorna.

- Lossa plattorna med ett slippapper eller slipplatta, förklarar Westman.

Badrummet är oigenkännligt

- Det kan vara lite svårt att dumpa plattorna, men det beror på en viss typ. På stora ytor rekommenderas att man använder slipskivor på förlängningsaxeln.

Edvardsen håller med om:

- Slip kakelarna lätt efter att du har tvättat, helst med en lämplig slipmaskin.

Då borde du mala plattorna för bästa resultat.

- Bakgrunden fungerar bra för detta ändamål, förklarar Edvardsen.

Att måla plattorna

När plattorna är färdiga tas allt damm bort, ytan är klar för övermålning.

- Använd en stark golvfärg eller sprayfärg, berättar Westman.

- Applicera två-tre kappor. Golvfärger har bra vidhäftning och behöver normalt inte en primer för att fästa vid plattor, medan det för vissa sprutmålningar rekommenderas att man först applicerar en primer från samma produktsortiment.

Edvardsen anser att det är smart att misstänka och rekommendera olika målningar till plattor på golv och väggar. Hör en färgbutik eller i en byggaffär.

Det är värt att notera att om du målar plattorna och lederna i samma sträng får du en rutig yta utan skillnad. Vissa tror att detta ser konstigt ut och blir förvånad. Andra tycker att det ser bra ut.

- Ett alternativ är att maska ​​över lederna och bara måla plattorna, rådgör Westman.

- Det kan dock vara ett stort jobb om plattorna är små och lederna är många. Fördelen är att du håller ett avvikande utseende på lederna och ett "kakelutseende" på ytan.

LÄDER FÄRG: Titta inte trött på dåliga plattor, bara måla dem bra. Foto: FOTO: Hus och Hem

Fåglarna kan sedan färskas med en speciell fågelpenna, som ger en grå eller vit färg. Det är också möjligt att skrapa bort den gamla fogen med ett specialverktyg och tillsätt ett nytt tätningsmedel till en färg som matchar färgen.Detta görs innan färgen appliceras och lederna måste maskeras.

Westman betonar att det är viktigt att följa rekommenderad torkningstid före nästa kappa vid målning av kakel och innan du använder ytan.

- Torktiden kommer att variera från produkt till produkt, så läs användarhandboken på förpackningen och i produktbladet noga innan du fortsätter.

Läs också:

Därför borde du ta köksdisken på väggen.

Så borstar du upp vardagsbordet

Hur man väljer rätt vit färg

ADVERT

Mest populära