All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Så att du får en levande och vacker trädgård

De flesta människor drömmer om en stor, grön och vacker trädgård med en liten blomma säng där både insekter och barnen kan roa sig.

Men om du verkligen vill komma på blommorna är du också beroende av bina som trivs där. I Norge blir levnadsvillkoren för vilda djur alltmer svåra, och enligt artdatabasen finns det en fara att fler norska byar kan dö ut.

Detta beror bland annat på mindre och mindre natur med en mängd olika blommor. Och med färre bin, det är också mindre mat för oss, sagt helt enkelt.

Därför kan du, med hjälp av några få grepp, både "rädda" världen och din trädgård.

För att få en levande trädgård

Det viktigaste du kan göra för bina att frodas i din trädgård är att minska gräsytor och växt fler blommor.

- Vild och oorganiserad tillväxt ger en trevlig studsande plats för insekter i trädgården. Komposthögen är till exempel en bra plats för meitemark. Användning av vatten i trädgården som dekoration är också till stor nytta för fåglar, insekter, grodor och igelkottar, säger trädgårdsmästaren Veronika Nauf Steinsholt i Nordic Garden.

  • Börja kompostera

För att lyckas måste förutsättningar ställas för tillväxt och välbefinnande. Det görs av ett bra ekosystem där fåglar, insekter och microliv spelar på lager.

- I sängarna borde du använda komposterade jord och naturliga gödningsmedel som ko och kycklingfjäderfä. Det här är bra för en bättre markstruktur, näring och tillväxt för mikroorganismer, vilket i sin tur ger starka och fräscha planteringar, säger Steinsholt.

Foto: Trädgårdsföreningen

Dessa blommor bör du välja

För att göra trädgården mer levande behövde det fler blommor, berättar Steinsholt. Då handlar det om att ändra vanan hos något som bin också gillar.

Blommorna måste bland annat utformas så att det blir lätt att komma till pollen och nektar. Dessutom måste både blommans färger och doft vara som bin, enligt trädgårdsmästaren.

  • Gör detta vackra blomstertorn

Det är också viktigt att välja blommor som ger regelbunden tillgång till pollen och nektar från april till oktober.

Trädgårdsföretaget Birøkterlaget och Nordic Garden har sammanställt ett speciellt sortiment av 35 blommor och örter som ölen gillar. Bland dem är blommor och örter som lavendel, timjan, prydnadsbönor, buskknippor, cornflower och honung.

Det är speciellt en blomma som Steinsholt rekommenderar i trädgården.

- Ska jag dra ut en blomma som jag tror att många har glömt och som absolut inte får glömmas bort, är det ringblomma, säger hon och fortsätter:

- Det här är en blomma som bin och alla pollinerande insekter är mycket upptagen av. Som en livsmedelskälla är den mycket attraktiv eftersom den blomstrar från mitten av juni till frosten kommer på hösten. Således representerar den en säker källa som bin kan komma tillbaka till under hela säsongen.

Läs mer om blommor - följ oss på Facebook!

Kommentarer

När du kommenterar måste du använda ditt riktiga namn. Var objektiv, respektera andras åsikter och kom ihåg att många läser vad du skriver. Brott mot reglerna kan leda till uteslutning.

ADVERT

Mest populära