All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Så att du får en grönare gräsmatta

Vill du ha en gräsmatta fri från mossa, inte klippa det för hårt.

Men hur ska gräsmattan ha den vackra gröna färgen?

Out att befrukta

- Om du får en grön och fin gräsmatta ska börja gödsla nu, säger lektor Anders Nordrum av Gjennestad trädgårds skolan för att klicka. nr.

Det är särskilt kalium som ger gräset den djupa starka färgen. Men gräset är en växt som behöver 17 till 18 näringsämnen - kalium, kväve och fosfor är de tre största.

För att få önskad grön effekt måste du välja mycket kaliumgödselmedel, säger han.

Gödselmedel gödselmedel

- Normalt gödselmedel bör normalt vara kvar om du har tillräckligt. Använd 2 till 4 kg per 100 kvadratmeter. Stänk så smidigt som möjligt. Det ska inte ta många dagar innan du blir van vid det, förklarar han.

- Om det finns en hel del mossa i gräsmattan och detta upplevs som ett problem, kan gödnings publiken ökade glatt till 5 till 7 kg per 100 kvadratmeter. Då växer gräset så kraftigt att det lider av moset. Nackdelen är att du får mer klippning.

Hönor Fertilizer är också ett bra tips för en fin gräsmatta, men luktar lite, tillägger han.

Various gressfrøblandinger

Redaktör Tommy Tønsberg på norska Garden Tidend anser att det finns små faktorer som påverkar gräset så att det blir lite snabbare grönare någonstans i förhållande till en annan.

Har din granne redan grönare gräs än du, det kan också vara olika gressfrøblandinger där en blandning kommer något snabbare än andra, förklarar han.

riva upp dött gräs

Dessa dagar han går bort på gräsmattan med en kratta och riva upp gamla dött gräs och mossa.

Finns det platser med kala fläckar där gräset är helt död, kan du strö på lite ny jord och sedan den nya gräset. Har mycket kompakt och tät jord i din gräsmatta, kan du använda sand och borsta utåt med en kvast för att få ett ligg ett tunt lager i rotzonen, tippa honom.

Tønsberg betonar också vikten av gödningsmedel, men inte innan gräsmattan har blivit bra.

- Någon börjar rågjødsle för tidigt, innan gräset har börjat växa, och sedan riskerar att näringsämnena tvättas ut av regn och smältande snö, sade han.

Kalkes för mycket

Han tycker att det halkar för många platser i Norge.

För att vara säker om du behöver kalcium, ta ett marktest och kontrollera pH-värdet. För mycket kalk kan påverka gräset negativt.

Läs också:

Först buskar i trädgården

Här är de coolaste interiörbilder

Här är årets trädgårdstrender

Hit the road med sittplatser i smyg

ADVERT

Mest populära