All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Så att du får en grön oas i badrummet

Aldrig tidigare har det varit så stor fokus på wellness, avkoppling och egenvård som idag. Gröna växter i badrummet är grädde på moset en att skapa den perfekta badrummet, och särskilt nu på vintern, hur många av oss längtar efter ljusare dagar, vår och inte minst att det blir grön utanför.

bra för kroppen och själen

Gröna växter är inte bara vackra att titta på och ett bra komplement till det inre - det ger ett bättre inomhusklimat och ökar vår mentala välbefinnande.

- Vi tillbringar större delen av vår tid inomhus, särskilt nu på vintern. Människor som bor i rummet med gröna växter uppger att de mår bättre både fysiskt och psykiskt, säger Helen Bergh, växt rådgivare och konsult på lärare Green.

Gröna växter gör också susen för inomhusklimatet i hemmet.

- Växter föra luft syre via fotosyntes, och vi upplever således fuktigheten är bättre med grönska närvarande. Olika tester har också visat att stress nivån minskar och koncentrationen blir bättre hos personer som omger sig med gröna växter i inomhusmiljöer, säger Bergh.

inte så mycket att TO: Badrummet är inrett i vitt, svart och tre till liv av gröna friska växter. Tips: När du ställer in anläggningen så det verkar i en spegel verkar extra grönt! Foto: Foto: Ragnar Hartvig / Carina Olander

Dessa växter trivs i badrummet:

 • För dem utan en grön tumme:

Nephrolepis exaltata (Nephrolepis exaltata), fred lilja (FREDSKALLA) och olika sorter av fikon är säkra växtförädlings till badrummet som trivs bra.

 • För den sofistikerade badrum:

Betona detaljerna i ett nytt badrum med en enkel, klassisk ganska växt, såsom en orkidé.

 • Liva upp en gammal badrum:

Omvänt kan du dölja bristerna i en gammal badrum med en grönskande och fyllig växt som gröna nedfarter (Chlorophytum comocum) eller guld vinstockar (Epipremum pinnatum).

 • Hur kommer badrummet nya och elegant:

med växt blanka blad (Zamioculcas) eller en markerad grön växt skulptur fönster blad (Monstera Deliciosa) och Areca (Areca palm) är badrummet nytt och elegant.

 • Växter som luktar gott:

I denna kategori ingår bland annat olika doftande snittblommor som liljor och nejlikor och krukväxter som Gardenia (Gardenia Augusta) och doft stråk (doftranka).

Tropiska vibbar

Enligt Bergh kan bada rummets klimat jämförbart med klimatet i regnskogen våningen, och det är ofta växter man finner där, som också trivs i badrummet.

- Många av de gröna växter som hög luftfuktighet, så satt gärna växter in i duschen då och då för en lätt dusch med ljummet vatten, säger Bergh.

Hon betonar att det är viktigt att komma ihåg att hälla bort överflödigt vatten - inga växter som lämnas med rötterna i vatten under en lång tid.

Välj växter genom odlingsförhållanden

Alla växter kräver en viss mängd ljus att trivas - vissa kräver mer än andra. Det är därför viktigt att du tänker på det här när du väljer växter för ett badrum som kan vara ganska mörkt ibland.

BRA FÖR BODY OCH JORD: Gröna växter bidrar till att förbättra inomhusklimatet. Dessutom säger de som bor i grönrumsrum att de känner sig bättre både fysiskt och mentalt, enligt Mester Greens plantrådgivare Tonje Bergh. Foto: Foto: Inger Mette Meling Kostveit (. T V) / Ikea / Sandra Aslaksen / Styling: Tone krok (t H.)

- När du väljer växter, bör man alltid välja de växter som är lämpliga för odlingsförhållanden. De bästa plantorna till badrummet föredrar skuggiga förhållanden, hög temperatur och hög luftfuktighet. Växter som placeras mörka och fuktiga kräver mindre vatten och gödsel än växter som tänds och torkar.

Litet bad? Så placera plantorna

 • Placera växten så att den också syns i spegeln, vilket gör den extra grön.
 • Ha en hängande växt ovanpå garderoben. Det här är oftast utrymme du inte använder ändå!
 • Använd en duschkorg eller duschställ, som är avsedd för schampo och tvål. Placera små växter i detta och häng på en lämplig plats, till exempel över dörren.
 • borrhål i en blomkruka, till exempel plast, fixera en fin tråd eller tråd i hålen så det finns en slinga och upphängd i en tapp-nummer eller S-krokar. En lättare lösning är att köpa en riklig mängd, såsom jordnötter eller scabs.
 • Använd en piedestal i ett hörn, till exempel Ikea Ps 2012 piedestal, där du kan rymma tre växter ovanför varandra.
 • Om du har minimal plats kan en liten, liten vas med en enda blomma vara effektiv.

(källa: Ikea)

Färger, överflödet och välbefinnande

Växter ger en mängd möjligheter att anpassa en spännande och annorlunda badrum och hållet din.

- Om du vill ha ett färgschema i badrummet kan du använda en bukett färska tulpaner eller rosor i vackra färger. Kom ihåg att placera buketterna lite kallare på natten, då blir de längre, berättar Bergh.

Och enligt Bergh blir luftrenare och luktljus överflödigt i badrummet om du har växter.

- Vissa gröna växter rengör luften tillräckligt bra, och du vill ha lite extra lukt - välj doftande växter.

Läs också:

- Här kan vi ligga i badet och titta ut på landskapet

Hur förse dig ett litet badrum

Nu som alltid

Skapa en mini trädgård i vardagsrummet

ARTIKEL ELLER REAL? Från vänster: jordnöt ampel, FEJKA konstgjord krukväxt, Chrysalidocarpus lutenscens krukväxt Areca, Dracaena Massangeana krukväxt, drake trä. Allt från Ikea.

Det närmaste med interiörporno

ANVÄND PLATSEN: Häng en anläggning ovanpå garderoben. Detta är vanligen utrymme du inte använder i alla fall. Foto: FOTO: Ikea

ADVERT

Mest populära