All egendom: trädgård, kök, inredning >> Konstruktion

Hur man får en ny källare

En källare kan vara ett verkligt problemområde i huset och det handlar om att veta vad man ska göra när det är dags att klara det här.

Felaktiga förfaranden kan vara dyra och i värsta fall skada hela husets system.

Källaren betraktades tidigare som husets andningsorgan. Att isolera och lappa det felaktigt kan kosta dig mycket pengar.

1. Fuktig och redan inredd källare.

Du har ett vardagsrum i källaren, men det känns fuktigt och du har synlig eller osynlig fuktskada.

Beredning: Rengör det organiska materialet. Problemet kan vara att betongen är luktsprutad och det är inte längre tvättbar. Sedan behöver du luktreparation av en specialist. Risken för att detta inte görs är att du måste bädda in lukten eller avlägsna betongbetongen med ny avgasventilation. En sådan ljudisolering kan köpas för ett par tusen klaffar och uppåt.

Läs också:

Överväg du att använda IKEAs köksskåp i badrummet?

Det bör hållas i åtanke, enligt experterna. Här förklarar de varför.

Väggar: Isolera isolerbart utanför avloppet för att få en varmare vägg.

2. Fuktig obruten källare.

Din källare är fuktad och luktar dåligt. Ta reda på varifrån fukten kommer från och agera därefter. Töm och dränera av vattnet och se till att marken inte ligger nära huset, isolera mot fukt och eventuellt värmeisolering från utsidan.

Arbete: Tvätta noggrant och riva allt organiskt material som gipsskiva och trä.

Väggar: Använda material som tål fukt.

Tack: Även här bör du använda material som tål fukt. Använd inte gipsskivor direkt på väggen utan att göra plats för ett luftgap mellan ytterväggen och gipsskivan. Använd även metallkorgar.

Läs också:

Var ska säkringsskåp stå?

Var ska säkringsboxen vara? Vi har fått ett svar från laget.

Golv: I källare från 1980-talet och senare limes golvbeläggningar ofta med vattenbaserat lim. Ett problem med detta är att om det finns för hög luftfuktighet (till exempel över 85 procent fukt i betongen) är limet uppbrutet och löst så att golvbeläggningen lossnar. Limet kan ge en skarp lukt. Detta kan orsaka ont i halsen och huvudvärk. Om du ska limma ett nytt golvskydd, lim aldrig det här kortet direkt på substratet.

Golvvärme: Placera aldrig golvvärme direkt på den fuktiga marken. Isolera golvet inifrån. Det finns olika material, som eps cement lämplig för golvvärme i källarna. Diskutera också med en specialist vilka lösningar som är bäst för din källare i förhållande till energiförbrukning och fuktighetsaspekt.

3. Torr och oren källare

Din källare är torr, dränering är korrekt och du installerar den helt eller delvis.

Arbete: Använd aldrig fuktkänsliga material på ytterväggar och golv. Tvätta alla ytor med klor eller annat pH-reducerande tvättmedel.

Väggar: Använd material som tål fukt och silikatfärg som andas.

Tack: Använd material som tål fukt. Placera aldrig gipsskivan direkt framför väggen, ge en luftluft mellan ytterväggen och gipsskivan. Använd metall räcke.

Läs också:

"Kan du lägga till nya kakel över gamla plattor i badrummet?"

Och kan du verkligen måla kakel? Våra våta experter svarar på svar till läsare.

Golv: Om du har äldre golvskydd än 1990, kan du byta till nya som gör baktrycket bättre eller stäng golvlocket.

Golvvärme: Ta ett fuktprov på marken.

Fram till 1970-talet sattes betong ofta rakt på grus. Ett bättre sätt att göra detta är att isolera marken noggrant först och sedan applicera betong.

Om golvdesignen är torr, fin och isolerad, är det ok med golvvärme. Kontrollera om huset ligger på ett berg eller på en gammal havsbotten.

Vänligen kontakta en specialist så att du får den bästa lösningen, både för plånboken och för ditt husets hälsa.

ADVERT

Mest populära