All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Så att du får läckra bär nästa sommar

Bär är känd som naturens vitaminpiller och kan hjälpa till att hålla barn och vuxna friska. Vill du välja hälsosam, färgrik och god efterrätt direkt från din egen trädgård? Då bör du använda skörde månaderna för att plantera bärbuskar. Höstens höstcentraler dumpar priserna och du kan garantera vackra växter med 30-50 procent rabatt.

Hösten är en idealisk tid att plantera bärbuskar, och de flesta bär är hårda, säger trädgårdsmästare Christoffer på Plantasjen i Kolbotn i Oppegård.

- Du planterar i princip hela fallet så länge du lyckas få spaden i jorden. Det spelar ingen roll om det har varit kallt och även det har varit lite frost på nätterna.

Kom ihåg god jord och gödsel

Han påminner om att det är viktigt att gräva tillräckligt stora hål och gärna fylla på med ny jord och lite gödsel vid plantering.

- Båda jordgubbar och hallon drar nytta av att planteras på en liten kulle, så vattnet rinner inte ner till växterna hela tiden, säger trädgårdsmästaren. nr.

Plantera buskarna är ingen bra konst, lägg dem mellan 40-60 cm mellan växterna, upp till en meter för svart vinbär och rips. Kom ihåg att använda mycket god jord och befrukta när du planterar.

Avelsgårdarna har nytta av att de stöds så att de inte går sönder. En enkel variant är att lägga ett par pålar eller stolpar i slutet av raden och binda sedan en sträng eller en sträng mellan staplarna. Sedan luta alla växterna på tråden.

När plantorna är väl i marken, luta dig tillbaka och lämna dem i trädgården under vintern. Från juni till början av september kan du välja hälsosam godsaker i trädgården.

Tips för bra recept med olika bär finns på Bamas hemsida. Och klicka. nej har recept på bra sorbet och kakor med bär.

Många trädgårdar: De flesta trädgårdscentralerna har många typer av bärbuskar till salu och hösten dumpas priserna. Foto: Foto: Gro Strømsheim

Ta bort detta år sköt

Skötsel av buskar

Använd rikligt med god jord och gödsel när du planterar buskar.

Ha mellan 40 och 60 cm mellan hallonbuskar och upp till 1 meter mellan stora buskar som vinbär och björnbär.

Köp buskar som har fler grenar, de kommer att ha bär tidigare än de minsta plantorna.

Växla jordgubbar och hallon på en liten höjd / gäng så att de inte dricker i vatten som rinner ner på dem.

Buskarna kan planteras under hösten, tills tältet har avgjort i marken.

Efter några år borde du tunna buskarna genom att klippa av ett par av de äldsta och tjockaste grenarna.

Hindrar skärs varje år, skära bort de skott som har haft bär det året.

Det är en bra idé att binda fram hallonplantorna så att de inte går sönder.

Källa: Plantasjen, Spireas trädgårdsblogg och Mesterhagen.

Ölbuskar behöver lite omsorg, men alla gillar att klippas och tunnas.Björkplanterna håller i många år, men varje skott har bara bär en gång, så när allt har fallit under hösten kan du skära av de skott som hade bär i år, så att de nya får bättre tillväxtförhållanden nästa sommar.

Rice och solbär bör inte skäras mycket innan de är 3-4 år gamla. Men då är de bra på gallring, säger trädgårdsmästaren.

- Ta gärna några stora grenar på varje buske varje år, du behöver bara 5-8 grenar för att få en bra gröda. Skär också av små fläckar som växer ut längst ner och skott som du ser har inte bär.

Lär dig att tunna bärbussen

Trädgårdsförfattare och bloggare Bjørnhild Fjeld förklarar varför att skörda bär genom att ta bort några av de äldsta grenarna.

- En gren av en bärbusk ger den största gröda under de första två åren, varefter den blir mindre och mindre bär. Dessutom kommer att tunna busken leda till mer ljus i det, vilket också bidrar till bättre tillväxt och växthöjning.

Hon tillägger att grenar som växer längs marken också ska tas bort, som skadade eller torra grenar.

Fjeld rekommenderar att odla jordgubbar varje år, medan rips och krusbär ska beskäras vartannat eller tredje år.

Björn är populär

Plantation säger att försäljningen av bärplanter har ökat de senaste åren. Norrmännen som användbara frukter och friska bär fullt av antioxidanter är mitt i hälsomedvetna.

HAGEBLÅBÆR: De så kallade amerikanska blåbären har blivit populära i Norge de senaste åren. De är större än de som valts i skogen och de köps också i mataffären. Foto: Foto: Gro Strømsheim

- Intresset för självförökning ökar. Det finns många som inte tycker att svarta vinbär smakar så bra när de äter dem direkt från busken, men som en sylt är det mycket bra, säger Gartner Christoffer.

Han säger också att många kräver mer exotiska bär som tranbär och druvor. En hallon av hallon och rips finns också till salu i trädgårdscentret, medan gamla klassiker som krusbär och björnbär är fortfarande populära.

Galen för hallon

Norrmän är glada i bär. År 2012 sålde norska butiker mer än 19 tusen ton bär, enligt siffror från informationsbyrån för frukt. Till exempel äter vi 3-5 kilo jordgubbar vardera, men de senaste åren är det hallon som har ökat mest.

- Bringebær har varit en stor framgång och under det senaste året såg vi en tillväxt på 63 procent, det är fantastiskt, säger informationschef Brit Kåsin på informationskontoret för frukt och grönsaker.

Hon berättar att klicka. nej de förväntar sig en ännu större ökning under kommande år och de uppmuntrar norska jordbrukare att producera stora hallon.

- En sort har utvecklats som är hållbarare så att den tål transport till butiken och säljs, det har också bidragit till ökningen.

Blåbär är också på väg upp, det finns nästan bara importerade trädgårdsblåbär som säljs i affären och förväntas också öka tillväxten.

- Norrmän blir mer bärande, vi har bra råd och kan köpa vad vi vill ha. Vi får färska bär i butiken hela året, det smakar gott och är väldigt friskt. Idag använder vi nya sätt, vi har det i spannmål, i sallader och gör smoothies. Och inte minst finns det många som ger det till barnen som mellanmål, vilket är en viktig orsak till tillväxt, säger Kåsin.

Läs också:

Bli av med ogräs utan gift

hur man kan bli lukter i badrummet

- Fläckborttagningsmedel kan ge fläckar att sitta hårdare

Ta bort lukt från ditt kök med enkla medel

ADVERT

Mest populära