All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Hur man rengör rören hemma

"Det viktigaste är att arbeta förebyggande", säger Atle Grimstad, ingenjör inom avloppsvattentransport i vatten- och avloppsreningsverk i Oslo kommun.

- Sätt bara vad som kommer att finnas där i avloppssystemet. Fel här är förmodligen den största anledningen till att rören blir igensatta, tror han.

Men om skadan redan har hänt och sinken är smuts? Skölj lång med varmt vatten är inte nödvändigtvis lösningen.

- Kanske du driver problemet över till grannen, jag vet inte hur populär det är, säger Grimstad.

Men du kan göra något själv.

Vattenlås

Om vattnet inte strömmar i sinken, kan problemet vara i området under diskbänken. Börja med att stänga av vattenfallen, koppen under diskbänken. Syftet med vattenfällan är att hålla dåliga lukt ut. Hår, fett och andra saker kan ofta samla klumpar.

- Sätt in en hink under, skruva av koppen på vattenfallen och rengör den, instruera Grimstad.

Kontrollera att packningen eller o-ringen sitter som den är runt "koppen" innan du byter vattenfälla. Du bör rengöra vattenfällan regelbundet, som en del av regelbundet underhåll.

Einar Kjus, professionell ledare och medejer i Rørlegger Sentral i Oslo, tror att många kan spara rörtjänster om de hade en bättre underhållsrutin.

- Åtminstone på nya system. På äldre kan rören bryta, eller saker kan lätt gå upp, säger han.

Vakuumpump och avloppsöppningar

VAD SKALL VARA: Ett snyggt diskbänk där det är lätt att rengöra och demontera vattenfallen. Foto: Rörmokarecenter

Kjus rekommenderar att man försöker ta bort blockeringen i röret fysiskt, istället för att använda kemikalier. Särskilt användbart är en bra gammaldags garderobepump, eller vakuumpump tror han.

ARBETSBRA: Den goda gamla vakuumpumpen med träspån, kan väl lösas i sälar. Foto: Ljungman Wholesale

VACUMPUMP: En bra gammaldags vakuumpump rekommenderas snarare än kemikalier. Foto: Kjersti Blehr Lån kan

- Det finns i två olika storlekar och kan användas i de flesta avlopp: I handfat, toaletter och extras. Du trycker ner pumpen och drar tillbaka vad du gör. Som regel är det mycket effektivt, säger han.

Avloppsöppnare är också en lösning, men håller sig borta från Plumbo i pulverform, säger Kus.

- Om du inte öppnar blockeringen med pulvret och det kommer att förbli i avloppsröret kommer det att sticka ut och bli nästan cement.

Latona eller Mudin avloppsöppnaren är de som han skriver ut som bäst om du ska använda kemikalier. Låt vätskeavloppet öppnas i avloppet och skölj därefter. Men det finns starka saker, så var försiktig.

Vidare rekommenderar han människor att begränsa användningen av produkter som innehåller citronsyra.

- Det är inte lätt att undvika, eftersom det finns många tvättmedel i köket. Citronsyra äter vissa typer av plaströr, säger han.

En borrsträng handlar om att blanda ättika, bakpulver och kokande vatten för rörledning och släckning, men Kjus är skeptisk.

- Det låter inte bra, det är starka ämnen som blandas ihop. Då skulle jag hellre använda en blandad blandning, säger han.

Vatten och avloppssystemet vill att folk ska använda starka avlopp. "Medarbetare som arbetar under jord och är överens med det som strömmar där nere är inte särskilt glada över att bli utsatta för kemiska ämnen", säger Atle Grimstad och påpekar att de kemiska ämnena kan hamna i vattenvägar och badstränder.

För Progressiv

Ibland är problemet längre bort från rörsystemet.

- Om du är lite praktisk kan du demontera och städa ur rören. Men det borde hellre lämnas till en rörmokare, säger Grimstad.

BAKGRUND: Denna stångfjäder kan sättas in i rör för att lossa tätningarna längre in i rören. Foto: Clas Ohlson

Ett stopp som sitter fast i röret kan avlägsnas med en så kallad stavfjäder. Den består av en lång "sladd" av fjäderstål, med en boll på spetsen och gängad i röret för att förstöra det som fastnat.

- Du borde veta vad du gör när du använder en insats. Det är snabbt att fixa en sådan fjäder när du trycker in den inåt i ett rör som ofta har många riktningsförändringar och leder. Jag tror att de flesta borde vara iväg, varnar han.

Andra lösningar finns också tillgängliga för de överlevande.

- Det finns tunna slangar som kan anslutas till högtryckspluggar och gängas in i röret via en stakeluke, säger Grimstad.

Det är sålunda teoretiskt möjligt att spola och rengöra röret självt, men professionella rekommenderar starkt att lämna den till en rörmokare. I Sverige är det vanligt att beställa rörledning från rörledningar som underhåll, säger Kjus i Rørlegger Sentralen.

Skada

Både Kjus och Håkon Johannesen, chef och ägare till VVS-företag Rørlegger 24-7, rekommenderar att man lämnar rörsystemet till en rörmokare. Nästan varannan dag kallas Johns företag för att bosätta sig i förseglade rör.

- Det finns ofta en tät vattenfälla på en servantsektion, som vi delar sönder. I värsta fall är det tätt i källaren, eller i huvuddräneringsröret som går ut ur huset till kommunens vattendrag. En tar med sig den andra, säger han.

Han har sett följdskada eftersom människor har försökt fixa sig själva.

BAKGRUND: Detta kan användas med borr eller hand. Foto: bad. nej

- Även om du sätter saker ihop, och det är tight, sägs det inte att kunden gjorde det rätt. Det kan droppa och du kommer inte märka det tills parketten bakom köksdisken har skadats. Om det är gott, bör du ha en specialist för allt. Det står i planerings- och bygglagen, säger han.

också Kjus i VVS Central kallas ofta av kunder som har bytt ut sifoner eller rör och inte få det tillbaka tillsammans.

- Det kan bestå av många delar, eller tätningar som har stått i många år kan lösa upp när de demonteras. Om du inte får vattenlåset ordentligt, kommer det att lukta, säger han.

Diamantringar och spindelväv

Då tillbaka till startpunkten: Tänk på vad du sköljer i diskbänken eller gör. Matfett, som är mjukt när det är varmt, kyler ner avloppsrören och bildar lager av styvt fett. Samma försiktighetsåtgärder måste vidtas i köket, på badrummet och på toaletten. Det hjälper inte att kasta fettet i det, betonar Grimstad.

- I de flesta hus och lägenheter ligger det väldigt kort avstånd från handfatet som görs. Det slutar i samma rör i slutet.

Fettet bör torkas med torrt papper och kasseras i en soptunna. Flytande fett och rester kan hällas i en tom mjölkkartong, retas igen och kasta in resterande avfall, rekommendera fettfett. nr. Webbplatsen är ett samarbete mellan Asker, Bærum och Oslo samt Veas (Vestfjord VVS-företag) och BEVAS (Bekkelaget vatten). Målet är att få folk att kasta fett och mat kvar på rätt ställe, inte i avloppet.

gör hur: Här finns en läcka på höger sida vid varmvattenberedaren, där bandet börjar, som går in i en trädgårdsslang. Rörmokare möter mycket kreativa läxor. Foto: Rörmokare Central

Kom ihåg att kaffekvarnen också är skräp. Dessutom slänger många q-tips i dussintals, där plastpinnarna kan fånga sig och skapa problem. Pappershanddukar och blöjor är andra vanliga orsaker till igentäppta rör och en rörmokare ser en massa saker ute på uppdrag, säger Einar Kjus i Rörmokare Central.

- Jag har hittat diamantringar i tvättstället och spindelväv på toaletten, säger han.

Läs också:

- Detta gör att du när du har avloppsläckage

- Här är försäkringsgivare värsta skräckbilder

- Hur bli lukter i badrummet

ADVERT

Mest populära