All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Till en ljusare interiör

Är du inte helt nöjd med läget och storleken på fönstren i kabinen eller boende för den delen?

Tidigare fönstren var små och satt högt på väggen. Nu är vi mer oroade över att få ljuset och vyn i.

Folk vill ha större fönster i vardagsrum, vardagsrum och kök, påpekar Hyttelivs arkitekt Kjersti Thoen.

- Fönsteröppningen själv kan sedan förlängas nedåt, vilket minskar bröstets höjd. Att höja bredden kräver vanligtvis större ingrepp i själva väggen, säger hon.

Plats

Fönstren ska låta ljusa, se och gärna lufta in. Ta reda på var det är trevligt att sitta och se bortom. Kanske är det vid matbordet. Då ska fönstret gå ner till bordsskivan, eller till och med lite längre ner, men kom ihåg att det bör finnas plats för en panelugn under fönstret också.

Om du vill ha en plats där du bara vill sitta och njuta av utsikten, kan fönstret gå längre ner än du kanske tänker på. Om du har en uteplats eller veranda med räcken, se till att du inte byter till nya och större fönster för att sitta och titta in i räcken.

Längst ner: Fönstret kan vara långt ner på vardagsrumsväggen om du har en favoritplats att bara sitta och njuta av utsikten. Foto: Foto: Frode Larsen

Eldstad eller utsikt?

Inte konstigt att de tappade tv: n

Alla fönster får inte vara stora. Vad sägs om en vy och luftlucka i varje våningssäng eller ett långt, smalt fönster mellan skåp och huva i köket?

Ibland finns det en konflikt mellan viljan att se utsikten och eldstaden från samma soffa. En möjlighet är att ha ett tätt hörn för eldstaden, men med fönster på båda sidor. Eller eldstaden som ett mittmotiv på betraktningsväggen med fönster på båda sidor. Med vedeldad spis och stålrör kan du faktiskt även placera eldstaden framför fönstren, bara avståndet till glaset är tillräckligt stort.

genomlysning och takfönster

Alla sidor av kabinen kanske inte är lika spännande utsikt, men det gör mycket för välbefinnande i en vardagsrummet för att få ljus från flera sidor. Genomskinlighet gör rumsupplevelsen större. Vitmålade fönster, foder och belysning inuti ljuset in i rummet.

Om det är mörkt inuti kabinen kan takfönster beaktas. Men var uppmärksam på det yttre klimatet, så att du får mer nöje än uppförandet av takfönstret. Läckage kan uppstå vid hål i taket, och fönstret kan vara täckt av snö på vintern.

Monteringsfönster

Njut av utsikten: Stort fönster och vacker utsikt är en prydnad i sig. Foto: Foto: Erik Jaeger

Huvudprincipen för installation av fönster är densamma som med dörrar, men det är liten skillnad i detaljerna när det gäller att täta. Här är fortfarande uppdateringar. Skulle du vara på den säkra sidan, kolla detaljerna i tidningarna för byggforskningsserien.

View?Inte från det här fönstret, nej

Läs noga igenom de detaljerade monteringsanvisningarna. För att bestämma storleken på fönstret är det rammens yttre dimensioner; bredd gånger höjd. När du går in i öppningsriktningen, till exempel på sidovängda fönster eller balkongdörrar, ange gångjärnspositionen från utsidan.

Börja höja fönsterramen eller dörren. Allt går ut, så att det utrymme där dörren eller det nya fönstret ska placeras ligger helt i byggnaden. Att hålla gamla bås eller matar kommer troligtvis också att hålla dig i trubbel och dålig isolering. Ta reda på det.

Om sidorna på öppningen är ojämna, rikta in dem för att göra dem plana. Då kommer spårbredden att vara ungefär jämn på alla sidor av det nya fönstret. Det är särskilt viktigt att använda tätningsmedel för yttre och inre tätning. Om du använder gemensamt skum kan det finnas något större grovhet och variation i leddets bredd. Skapa en grund längst ner i fönstret med fina klippblock. Använd vater så du är säker på att det är helt rätt.

Sätt in fönstret

Placera stödblock och använd tillfälliga kilar eller specialskruvar för finjustering. Häng fönsterkarmarna på plats och se till att de svänger ordentligt utan att dra underlag, med lika avstånd runt det hela.

Tips: Placera alla delar i en dumpning av impregnering innan du monterar dem. Lämna dem stående tillräckligt länge, vanligtvis fem dagar, dra impregnering genom alla skogen. Foto: Ill: Øivind Lie

Tips: Vattenfacket upp och ner måste ha en brant vinkel, cirka 30 grader. Se också till att den går bra utöver käftarna, 4½ cm. Ta hand om tätningen på den övre vattenfacket mot väggen. Om du inte vill fånga hela, kan du skapa en som bara täcker lederna och som går under plagget. Foto: Ill: Øivind Lie

Normalt borde det inte finnas kilar eller block ovanför. Mät diagonalerna. Om dessa är exakt så långa, och alla ramar är i bulk och vattnet är också korrekt placerat. Använd skruvar för fästning, inte naglar. En stuga är vanligtvis värd. Därför bör du göra vad som kallas en tvåstegs setup. Då är den yttre fogen täckt av ram och inredning. Det fungerar som en skärm som stoppar det mesta av regnet. Mellan regnskyddet och ytterförbandet måste det finnas minst 10 mm djuphålighet som dräneras och ventileras. Kaviteten kommer att fungera som en utfällningskammare och en regnskogsavloppskanal som blåses förbi regnskogen.

Steinrøysa blev en arkitektonisk stuga

Kontrollera med kommunen

Kontakta den tekniska byråen i förväg om byte av fönster innebär en fasadbyte. Kontrollera om det arbete som ska utföras är obligatoriskt. Att lära känna varuutbytet kan påverka brandbestämmelserna.

Du måste bestämma om fönstret ska fixas eller om det ska vara möjligt att öppna det. Det är en regel att minst ett fönster per. Rummet ska öppnas så att det kan användas som flygväg med brand.

Nuvarande anvisningar från Byggforskning.nej:

Detta är helt fel

723. 638 Byta fönster

523. 701 Införande av fönster i väggar av bindande verk

523. 721 Sätta i ytterdörren

Källa: Bygg / Trefokus

Se också:

Här kan du köpa stugor tre gånger så snabbt som på andra håll i landet

Kontrollera fräcka förlängning på lodge i Hedalen

för att lägga massiva trägolv även

Cabin doen som passar dig

ADVERT

Mest populära