All egendom: trädgård, kök, inredning >> Husdjur

Så här upptäcker du om katten eller hunden har tandvärk

- Om hunden har en tandvårdssjukdom eller inflammation i tandköttet, kan det ofta tyckas deprimerat. Den sticks för att äta torra gaflar och slutar spela med pinnar eller drakar. Ofta verkar det rastlös och lite noga. Hundar kan också droppa mer än normalt och får ofta dålig andedräkt om det är något fel med tänderna ", säger veterinär Sasja Elisabeth Rygg på AniCura Dyresykehus Oslo till Newswire.

Hundar och katter svarar annorlunda mot menstruationssmärta.

- Medan hunden är glad att leta efter ägaren för hjälp, tar katten lätt bort och bryr sig om sig själv. Vissa husdjur ändrar personlighet när de skadas. En fin hund kan bli irriterad och aggressiv medan en katt kan isolera, säger Back.

  • Ta bort katt och hundhår

Om du undersöker hundens tänder är det viktigt att kontrollera både fram och bak i munnen. Det är vanligtvis de bakre tänderna som träffas först. Om tandköttet är rött kan det finnas tecken på inflammation.

- Infektioner i tandköttet och munhålan kan orsaka att bakterier sprids med blodflöde så att immunsystemet försämras över tiden. Det kan få allvarliga konsekvenser, säger Back.

Läs även:

11 hundraser som inte skjuter

Letar du efter en hundras som inte rakar så mycket? Vi har samlat 11 olika hundar som är kända för att röka lite.

Backs antar att omkring 70-80 procent av hundar och katter får tandsjukdomar eller tänder problem under sitt liv.

  • PS! Gå med i vår facebook-grupp Vi med hundar och katter

Behöver tandvård

I naturen är tandproblem den vanligaste orsaken till att djur dör. När tänderna attackeras av sjukdom eller skadas lyckas inte djuret få tillräckligt med mat och resultatet är att djuret svälter ihjäl.

- Eftersom vi kan hjälpa djur med tandproblem idag, lever husdjur mycket längre. Gnagare kan ibland riva tänderna medan hundar och katter behöver tandvård, säger veterinär Linda Moore Carlsen på AniCura Animal Hospital for Newswire. Hon specialiserar sig på tandsjukdomar hos djur.

Vanliga tänder problem hos hundar är tandborste, inflammation i tandköttet, frakturer eller tänderskador, skador på emalj eller sjukdomar som orsakar tänder att lösa upp. Katter kan ha en sjukdom där en tand ser ganska normal ut, medan tandkroppen smuler.

- Sådana förhållanden kan vara mycket smärtsamma, och det är viktigt att hunden eller katten inte går länge med tandvärk men får hjälp av en veterinär, säger Moore Carlsen.

Läs också:

För att markera hunden fryser

Frys hund så fort du? Kanske. Här är 5 saker att leta efter.

  • Håll katten borta från bordet och fönsterbrädan

Katten borstar tänderna regelbundet. Foto: iStockphoto

Man bör också vara medveten om att många djur fortsätter att äta och gnugga, ofta på ena sidan av munnen, även om de är skadade.Symtomen kan också komma gradvis och vara svårt för ägaren att upptäcka.

- För att undvika tandproblem med husdjuret rekommenderar vi regelbundet att borsta tänderna såväl som vanliga tandkontroller. Det finns också hundmat som sätts in med en tandborste som ger en mekanisk tandrenare när hunden tuggar på matkulorna, säger hon.

Små hundar är mer benägna att dentala stenar än stora hundar eftersom de tuggar mindre. Tandborste kan orsaka infektioner i tandköttet som gör tänderna lossna. Stora hundar kan ibland tugga för hårt, speciellt om de gnuggar benen och benen, och sedan bryter de lätt en tand.

- De små hundarna bör därför kontrolleras oftare och yngre än de stora hundarna. Åtminstone två gånger om året rekommenderar veterinären. En katt bör för tandvård minst en gång om året, säger Moore Carlsen.

Läs också:

Varför slår hunden på dig?

Om du har undrat varför hunden slickar på dig läser du det här.

För att få en noggrann kontroll och rengöring av tänderna måste hunden placeras i anestesi så att du kan rengöra tandköttet och ta bort plack och tandborste. Ill eller dåliga tänder är ritade.

  • Har du husdjur utan ättika

Sasja Elisabeth Rygg berättar för henne att hon ofta ser hundar som nästan dansar med glädje när tänderna har fixats.

- De kan bete sig som valpar igen och visa stort nöje att bli av med tandvärk. Ägarna känner att de har fått tillbaka sin goda gamla hund igen, den som spelade och var glad, säger hon.

Även katter kan visa glädje att bli av med smärta. De spelar mer, verkar nöjda och äter bättre.

En klinisk undersökning av tandhälsan hos två miljoner hundar i USA visade att 80 procent av hundarna över tre år har inflammation i tandköttet och runt tänderna.

- Vi har ingen anledning att tro att situationen i Norge är något annorlunda, säger Rygg.

Källa: Newswire

Vi kommer gärna ge dig mer smarta tips - anmäl dig till vårt nyhetsbrev

ADVERT

Mest populära