All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Så att du kan hitta den bästa trä

För att skjuta upp några stockar i spisen är inte bara mysigt och trevligt att titta på, det är också i allmänhet mer miljövänligt att värma huset med ved än med elektricitet.

Men vad ska du verkligen leta efter när du köper?

Testa även om träet är torrt eller rå

managementkonsult i grönt levande, Ann-Kristin Berg, förklara för Bonytt. Ingen torrhet kännetecknas av att den väger lite och har betydande torka.

- Om du hugger dig själv bör träet helst torka i ett år, åtminstone under sommaren.

Redaktör i tidningen Norsk Ved, Rune Østgård, betonar också vikten av att träet är torrt. Han har också bra råd om hur man lätt kan ta reda på.

- Om du träffar två kuber mot varandra får du ett ljud i bitarna om träet är torrt. Råvirke kommer att få en dumpning, tungt ljud.

Østgård påpekar att träet inte heller skulle ha mögel och missfärgning.

Flera metoder för att testa fukt

Ett annat sätt att avgöra om träet är torrt grundligt, är enligt Östgård tar några T I på den ena änden av stocken, och blåsa i den andra. Bubblor diskmedel, det här är ett tecken på att träet är torrt. Du kan också använda saliv för detta.

- Med andra ord kan du blåsa igenom.

- Om du är rädd att träet är rå kan du placera en bit av trä i en tät plastpåse. Placera påsen på golv med uppvärmda kablar. Om det är på insidan av plasten efter en tid är träet rå, förklarar redaktören.

Det finns också så kallade fuktmätare som ska köpas. Dessa mäter andelen fukt i träet. Du kan köpa dessa mätare, till exempel hos Felleskjøpet, Verktøy AS, och Gustavsen AS.

fuktigheten under 20 procent

Lars G. F. Tellnes forskning anställd vid Norwegian Wood Technology Department. Han tillägger att fukten på veden normalt borde vara mindre än 20 procent.

Han betonar vidare att de olika skogarna har olika energiinnehåll i förhållande till volymen.

Tellnes rekommenderar dig att besöka Norsk På sina webbplatser för mer information.

Ju dyrare desto bättre ... eller?

Högt pris betyder inte god kvalitet.

- Om träet har blivit täckt och blivit rå, är träet av dålig kvalitet och till ett högt pris! , förklarar Østgård.

- Rå ved är svårt att få en fullständig förbränning på. Det använder mer energi att torka i ugnen än att värma rummet.

Hur mycket kostar det att elda?

DREAM BRENNER BEST: Om du brinner torrt och fint trä, kommer det att brinna bra. Om du blir upprörd, förresten, blir ditt jobb mycket svårare. Fotografi: BILDEN: tänk stock foton

Förutom att välja tillräckligt torkade och har god kvalitet, även trä värme viktigt. Och enligt skogen och landskapet har boken det högsta värmevärdet.

Ovnprodusenten Jøtul har på sin hemsida en vedkalkulator som tillåter dig att räkna ut vad du betalar per kilowattimme, beroende på bränsletyp och vedpris.

Du fyller i Bränsle du har, vilka storlekar ved köps, vad du betalat per enhet / sek - och räknaren beräknar vad du betalar per kilowattimme i en ren-brinnande ugnen, och vad kilowatt priset är genom upphettning i en icke värmningsugn.

Norsk Ved har också en översikt över olika skogsaffärer runt om i landet.

Vi älskar björk

Østgård upplyser bonytt. nej att björk är vanligast i norska eldstäder.

- Detta beror bland annat på hög tillgänglighet av björkskog. Dessutom har det en fin look och brännvärdet är bra.

- Även om gran och osp har mindre gravitation och brinner snabbare.

Framåt pekar Östgård att om man beräknar energin i ett kilo timmer kommer att vara densamma för alla arter, men om man gör samma beräkning att volymförhållandet hittar skillnader. En kubikmeter av björkträ, till exempel, innehålla mer än energi än ekvivalent mängd av gran.

Kortreist och öppen lufttorkas vid

Tellnes Norska Institute of Wood Technology tror att en viktig miljöaspekt är att träet är lokalt och öppen lufttorkas förutsättning att detta inte kompromissa med kvaliteten.

UPPVÄRMNING HAPPY: När leden sänkor och du går ut för att köpa nästa, är det en fördel att veta vilken du ska välja och hur att ta reda på. Foto: BILDEN: tänk stock foton

- Annars är det ännu viktigare för miljön med modern spis och korrekt uppvärmningsteknik.

Om du vill veta mer om uppvärmning, råder Tellnes dig att besöka Fire and Rescue byrå hans sida på miljövänlig uppvärmning.

Läs också:

Uppdatera? Hitta massor av bra inspiration här

ugnen rätt sparar 15 påsar på

Hitta din favorit spis

De största värme misstag

ADVERT

Mest populära