All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

För att förlänga hållbarheten av livsmedel

Det är ett faktum att vi slänger för mycket mat varje år. Det mesta av tiden beror det på att vi håller maten fel, så det försämras mycket snabbare än det verkligen är.

Här får du några riktigt smarta tips som håller maten hälsosam och bra under lång tid.

Kött i kylskåpets botten

För att förhindra att färskvaror roterar snabbt är det enkelt och enkelt att placera maten på rätt plats i kylskåpet.

- Det är viktigt att hålla god ordning i kylskåpet och placera ömtåliga livsmedel såsom kött och fisk i botten av skåpet som är den kallaste delen, säger Atle Wold, senior rådgivare på avdelningen för hygien och dricksvatten på FSA.

Organisera kylskåp: Det råder Atle Wold, senior rådgivare på avdelningen för sanitära och dricksvatten på FSA. Foto: Mattilsynet. Se mer

En annan sak är att maten utan förpackning och andra matrester inte bör vara öppen, men insvept eller tas i lådor med lock, så att de inte förorenar andra livsmedel i kylskåpet, ta bort smak eller uttorkning .

- Det är särskilt viktigt att undvika kontakt mellan rå och färdigmat, menar Wold.

Kylskåpet har begränsad kapacitet att svalna mat. Om du lägger varm mat i kylskåpet stiger temperaturen och kondensering ger god tillväxtpotential för bakterier, enligt Wold.

För hög temperatur kan orsaka bakteriell tillväxt i maten, och temperaturen i kylskåpet bör normalt vara 4ºC eller lägre.

- Nyvärmebehandlad mat som ska förvaras eller ätas kall bör därför kylas innan den placeras i kylskåpet. Långsam kylning ökar risken för bakteriell tillväxt i maten, så kylning bör ske så fort som möjligt. Detta bör ske innan man packar eller förpackar maten, förklarar han.

rätt temperatur: kylvaror bör hållas från 0-4 grader, säger Hanne Møller, Matforsk av Østfoldforskning. Foto: Østfold Research. Se mer

Hanne Møller, senior- och matforskare vid Østfold Research, arbetar främst med datormärkning i relation till livsmedelsaffär. Hon förklarar att rätt lagring har mycket att säga om hållbarheten hos mat.

- Det skrivs vanligtvis på förpackningen hur produkten ska lagras. Kylskåp ska lagras från 0-4 grader och borde bara lämnas på köksdisken under en kort tid. Men vissa frukter och grönsaker kommer inte att vara i kylskåpet, säger Moller.

De tips du bör försöka

Så först och främst, se till att kylskåpet håller temperaturen. För det andra, se till att kylskåpet inte är trångt, eftersom luften inte kommer att cirkulera som det ska, och maten blir snabbt dålig.

När detta är på plats finns det många andra metoder du kan använda för att behålla kvaliteten på din mat.

Vi i lätt oss fram emot några verkliga trick tips:

  • Turn box: För att få keso att räcka längre, ställa lådan upp och ner i kylskåpet. Detta för att det blir lufttätt eftersom alla stugaostar ligger vid locket och tätar kanten runt locket för att hålla luften ut.
  • Sparris i vattenglas: För att förhindra att sparris blir kraftlöst och smaklöst, Fyll ett glas med cirka två centimeter vatten, sätta sparris bunt med resår runt Oppi, täck med en brödpåsen och placera burken i kylskåp. Om du inte använder sparrisen innan vattnet blir mörkare, töm det gamla vattnet och byt ut det med färskt kallt vatten.
  • Bli av med den ruttna: Om du förvarar äpplen antingen inuti eller utanför kylskåpet, se till att du tar bort äpplen som börjar rotna. Om inte, kan resten av äpplen också snabbt bli dålig.
  • Förpackning på bär: Om du köper bär i plastlåda kommer du att se att det är en lös plastbit längst ned i rutan. Detta bör observera gasen när bär frigörs när de är över tiden. Lämna därför bären i förpackningen i fruktlåda i kylskåpet.
  • Svampar i papperspåse: Svamp bör förvaras i papperspåse i kylen, inte i plastpåse, då konsekvens förstörs och svamp mögliga snabbt.
  • tomatpuré i frysen: När du inte använder mer än en matsked tomatpuré, det finns en hel del kvar i rutan. Klipp ut allt detta, sätt det i en påse med en klämma och se till att ta bort all luft innan du täpper tomatpuréen i påsen. Använd en matt kniv med en rund kant och dra över påsen så att du gör några gropar på plastpåsen i fyra portioner. Lägg det i frysen och när du behöver det, ta ut en bit genom att bryta en bit, låt den tunna och använda den i maten.
  • Bröd i mikro: Lägg brödet på en sval och mörk plats, men inte i kylskåpet. Håll det i mikrovågsugnen, eller dela brödet i skivor innan du placerar dem i en del av kylskåpet i frysen. Då kan du hämta lite brödskivor om det behövs. Har brödet varit torrt? Kontrollera denna supertips för att göra brödet friskt igen!

- Frys mat snabbt

I butiken ser du ofta mat som diskonteras i pris eftersom de löper ut omedelbart. Några av dessa produkter kan mycket väl äta långt efter utgånget datum, såsom ägg, yoghurt, gräddfil, keso eller vaniljsås, så länge de ser bra ut och lukta som de ska. Samtidigt kan du köpa mat som löper ut omedelbart och placera dem i frysen hemma så att du fördröjer förfalskningsprocessen. Då kan de stanna i frysen var som helst från en till sex månader.

"Bäst före"

"Bäst före" -datumet visar hur länge maten stannar utan att kvaliteten blir betydligt sämre. Kvalitet är egenskaper som smak, färg och konsistens. Livsmedel märkta "Bäst före" kan ätas efter det att datumet har löpt ut om objektet fortfarande har kvalitet.Det är en bra idé att titta, lukta och smaka innan du kastar maten.

När det gäller köttprodukter bör du vara lite mer obs, enligt Wold.

- Det finns stora variationer i rekommenderad frysningslängd för olika typer av köttprodukter. Fryslängden beror bland annat på produktens fetthalt. Fett är det första som ranciderar, så magert kött har generellt längre hållbarhet än köttprodukter med högre fetthalt, förklarar seniorrådgivaren.

För att kvaliteten på maten ska bevaras måste frysning ske så snabbt och vid så låg temperatur som möjligt rekommenderar han.

- Frysta livsmedel bör förvaras vid -18 ° C eller kallare och det är viktigt att temperaturen hålls stabil. Fryst is runt förpackningen kan vara ett tecken på olyckliga temperaturfluktuationer. Livsmedel fryst just före "sista konsumtionsdagen" är lite robust när det tinas och bör därför undvikas, rådgör Wold.

Samma kundvagn i samma butik - till halva priset!

ADVERT

Mest populära